Triks med taksten

KOMMENTAR: De fleste stoler på takstmannen. Det er kanskje ikke alltid så lurt.

Publisert
Sist oppdatert


Når en boligselger inviterer en takstmann hjem, vil han nok regne med å få en nøytral vurdering av hvor mye boligen er verdt.

Våre eksempler viser at det ikke alltid er tilfellet.

Hva du ønsker, skal du få

Triks med taksten

En av DinSides lesere hadde bestemt seg for å kontakte en nøytral takstmann i forbindelse med et boligsalg.


Hun ønsket å få en "objektiv" verdi på leiligheten, innen hun bestemte seg for hvilken eiendomsmegler som skulle stå for salget.

Responsen hun fikk fra takstmannen var følgende:

"Ja, du ønsker vel en objektiv vurdering, du som selv har bestilt meg?"

Underforstått: Hadde det vært gjennom en megler, ville taksten ha vært preget av hva megleren ønsket. Og skulle hun ha noen spesifikke ønsker, ville de nok også kunne etterkommes.

I tillegg ga takstmannen uttrykk for at han - siden det skulle være en objektiv vurdering - ikke ville ta kontakt med lokalområdets eiendomsmeglere. Det var ellers noe han vanligvis gjorde når han skulle finne en takst.

Les om hele salgsprosessen her.

Tror på det

En ikke objektiv takst kan selvsagt være et problem for både kjøper og selger, spesielt hvis de ikke vet om det - og i naivitetens navn tror at taksten er en nøytral vurdering.

Kjøperen kan bli lurt til å stole på en for høy takst - og kan dermed komme til å gi "for mye" for boligen.

Selgeren kan bli lurt av en megler og takstmanns lave vurdering. For en rekke meglere opererer nemlig med såkalt "prisgaranti". Selger kan dermed "lures" til å tro på en lavere takst - noe som vil gjøre det enklere for eiendomsmegleren å selge til avtalt pris. Og som også kan bety at han får et høyere meglerhonorar.

I den andre enden kan en eiendomsmegler og takstmann bli enige om å sette taksten for høyt. Dermed kan selgeren bli lokket til å tro at megleren er i stand til å gjøre en bedre jobb enn andre.

Hvordan enkelte meglere misbruker dette, kan du lese mer om i denne artikkelen.

Ingen kontroll

En annen leser har også et eksempel:

Da han skulle selge huset sitt, fant han ut at den forrige boligselgeren hadde vært både boligselger OG takstmann.

Det er med andre ord ingen kontroll av hvem takstmannen egentlig er. Og de fleste kan nok være enige i at en takstmann kan ha vanskelig for å være objektiv når det gjelder hans egen lommebok.

Hva gjør du?

Hvordan du skal takle taksten, avhenger av om du er kjøper eller selger.

For kjøper: Beste råd er å være kritisk til en takstmanns vurdering. Han kan være kjøpt og betalt av megleren eller boligselgeren. Og i verste fall kan det være boligselgeren selv. Undersøk hva tilsvarende boliger i området har blitt solgt til før du kjøper.

For selger: Ikke la eiendomsmegleren bestemme hvilken takstmann som velges. Ta selv kontakt, og understrek at du ønsker en objektiv vurdering.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer