Brunt belegg i do

Trikset gjør doen gullren

Brunt belegg i do kan skyldes feil rengjøringsmetode. Prøv i stedet dette!

RENGJØRING: Mørkt belegg i toalettet kan ofte sette seg. I videoen viser vi deg hvordan du får fjernet det. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det er slett ikke sikkert at det brune belegget i toalettskålen har oppstått på grunn av slurvete rengjøring. Problemet kan skyldes noe helt annet, og kan være vanskelig å få bort.

Men bruker du riktig metode, vil doen skinne etterpå.

Her får du tipsene!

Derfor blir toalettskålen misfarget

Ofte kan en brun rand i bakkant av toalettskålen ha satt seg. Og selv om du er nøye med rengjøring og alltid trekker ned, kan den raskt dukke opp igjen.

- Dette skyldes som regel en liten lekkasje i ventilen som gjør at det alltid renner litt vann. Misfargingen oppstår fordi vannet inneholder kalk som gjør at smuss fester seg, eller fordi vannet som kommer inn i boligen er misfarget, forteller Anne Ersnes, produktsjef i Geberit AS.

Står toalettet og renner, er den beste løsningen å kontakte rørlegger for å løse problemet, anbefaler hun.

For sterkt rengjøringsmiddel

Men har det dannet seg en brun ring rundt vannkanten i do, kan dette skyldes for dårlig rengjøring, eller rett og slett feil rengjøring.

Ersnes mener at mange tror at man må bruke sterke vaskemidler for å holde toalettet rent, men det er ikke riktig:

- Sterke rengjøringsmidler som inneholder slipemiddel eller sterke alkalier eller syrer, skal ikke benyttes. Disse stoffene skader overflaten, og brunt belegg og striper vil dermed feste seg bedre til toalettet, forklarer hun.

Slik fjerner du brune flekker i do

Når en mørk ring har dannet seg i do, er det viktigst med hyppig rengjøring det viktigste.

Ersnes har følgende tips:

  • Ha alltid dobørste tilgjengelig ved toalettet og bruk den.
  • Innsiden av klosettskålen bør rengjøres minst én gang per uke.
  • Bruk et mildt rengjøringsmiddel som er beregnet for toalett og som har en pH-verdi på 2-3, og hell denne i toalettskålen.
  • Bruk deretter dobørsten og rengjør hele skåla innvendig, la såpen det sitte på i 10-15 minutter før du bruker dobørsten igjen og deretter skyller ned.
  • Har du et gammelt toalett med spylekant er det viktig at du rengjør oppunder kanten ellers kan det legge seg smuss som misfarger toalettet her. Nyere toaletter mangler denne spylekanten og da unngår du dette problemet.
  • Har du skadet overflaten med sterke rengjøringsmiddel kan du løse opp litt oppvaskmaskinsåpe i varmt vann, helle det ned og rundt i toalettskålen og la det virke i cirka 15 minutter. Avslutt med å rengjøre med dobørsten og skyll av.

Sandpapir i do?

Rengjøringsekspert og forfatter av boken «Ren glede», Elisabet Høye, råder at du heller en stor bøtte med varmt vann i toalettet før du begynner å rengjøre det. Da blir det møkkete vannet sugd ned i rørene, og dermed blir det lettere å komme til belegget.

Det finnes også flere andre triks du kan prøve ut for å få bukt med smuss og mørke flekker i do. Ett av dem er cola-trikset som vi tidligere har testet.

Da skal du helt enkelt helle oppi en raus slant med cola og la dette virke en stund i do. April Yeats, renholdsekspert i Freska er tilhenger av å bruke cola for å rengjøre toalettet.

- Cola i toalettet er en veldig god teknikk. Ved å helle cola ned i avløpet flere ganger, vil dette hjelpe til å fjerne bakterier, sier Yeats.

Her kan du se hvordan det gikk da vi prøvde ut trikset!

Nå har vi kommet over et annet triks som handler om å bruke sandpapir i do! Forsiktig, vel å merke, slik at det ikke skader overflaten.

Slik gjør du:

  • bruk hansker (selvfølgelig…!)
  • finn frem litt sandpapir med en overflate som ikke er for grov
  • sett i gang og skrubb forsiktig over området hvor den mørke flekken har dannet seg
  • skrubb gjerne rundt randen under toalettringen også, hvor harde vannflekker ofte samler seg

I videoen over ser du hvordan det gikk!

Kritisk til sandpapir

Bruk av sandpapir er derimot ikke noe Ersnes anbefaler.

- Vi får også spørsmål om å bruke stålull eller fibersvamp, men heller ikke dette er bra, kommenterer hun.

Har du et gammelt toalett med svært slitt overflate som er håpløst å holde rent, mener hun at den beste løsningen er å kjøpe et nytt toalett i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer