Fikse bulk på kjøleskap

Trikset skal fikse bulken på kjøleskapet

Men funker det virkelig?

BULK PÅ KJØLESKAPET: Hårføner-og is-trikset skal kunne fikse bulken i kjøleskaps-overflaten i børstet stål. Se video av hvordan trikset skal gjennomføres i artikkelen under. Foto: YouTube.
BULK PÅ KJØLESKAPET: Hårføner-og is-trikset skal kunne fikse bulken i kjøleskaps-overflaten i børstet stål. Se video av hvordan trikset skal gjennomføres i artikkelen under. Foto: YouTube. Vis mer
Publisert

Et kjøleskap i rustfritt stål er både elegant og stilrent. Men om det er så praktisk å velge et kjøleskap med en slik overflate, kan kanskje diskuteres - i alle fall om kjøleskapet er plassert på kjøkkenet hos en småbarnsfamilie.

For ståloverflaten kan lett bli utsatt for både bulker og riper.

Selv om bulker mest sannsynlig ikke påvirker ytelsen til kjøleskapet, vises det ekstra godt på grunn av metallets reflekterende og skinnende overflate. Skikkelig trasig, med andre ord.

Har overflaten blitt bulket, kan det være komplisert å fikse dette selv - men er det umulig?

Ekspertene svarer her.

- Kvalitetsforskjell på stål

- En stålfront er i utgangspunktet robust, men den er likevel mer følsom for støt og riper enn fronter i annet materiale, sier Mette Ertel, kommunikasjonsansvarlig hos Bosch.

Og skulle man være så uheldig å få bulk i kjøleskapets ståloverflate, vil dette ikke inngå i reklamasjonsretten, forteller Ertel.

- Hvis kjøleskapet derimot blir levert med bulker til forbruker, skal man melde fra om dette direkte til butikken hvor man har kjøpt kjøleskapet. Da har man rett på å få nytt, understreker Ertel.

Velger du å kjøpe et kjøleskap med stålfront, bør du være klar over at dette innebærer større risiko for overflateskader, ifølge Martin Salte, General Manager hos NOT Overflatebehandling AS & NOT Prosess AS.

Noen ståloverflater kan samtidig være mer robust enn andre:

- Det kan være kvalitetsforskjeller på ulike ståloverflater, for eksempel på hardhet. Og dette er det viktig at kjøper informeres om i forveien, sier Salte.

Hårføner- og is-trikset

Om kjøleskapet er blitt bulket, er det da mulig å reparere skaden selv?

Det finnes flere gjør-det-selv-tips på nett, som lover å presse ut igjen bulken. Ett av rådene som går igjen, er trikset hvor man skal bruke hårføner og tørris, eventuelt komprimert luft.

Om du synes at dette kan være verdt å teste, får du oppskriften her:

Dette trenger du:

 • Myk klut eller tørkepapir
 • Hårføner
 • Tykke, solide hansker
 • Myk klut i semsket skinn
 • Tørris

Slik gjør du:

 • Rengjør det bulkete området på kjøleskapet med en myk, fuktig klut eller tørkepapir.
 • Varm opp omkretsen rundt bulken ved med en hårføner i 30 sekunder til ett minutt. Hensikten er å varme opp metallet slik at det utvider seg. Bruk hårføneren på medium varme for å unngå overoppheting av metallet.
 • Ta på deg tykke, solide hansker.
 • Deretter legger du litt tørris i en myk, semsket klut. En semsket klut skal beskytte stålfronten mot riper.
 • Trykk kluten med tørrisen midt på bulken, gni så forsiktig i en sirkel over området rundt bulken.
 • Fortsett å gni over det bulkete området i cirka ett minutt.
 • Etter dette skal bulken ha blitt redusert, eventuelt blitt helt borte.
 • Dersom du ikke ser noen forskjell etter første forsøk, gjennomfører du samme prosedyre en gang til.

Har du ikke tørris, kan du prøve å kjøle bulk-området ned med en boks med komprimert luft, slik denne karen forsøker på sitt kjøleskap:

I denne videoen ser du hvordan du kan bruke noen andre hjelpemidler til å prøve å fjerne bulken fra kjøleskaps-overflaten:

Det krever altså mest sannsynlig flere forsøk, og det er slett ikke sikkert at du lykkes. Men er du lysten på å teste det ut, kan det jo hende at det funker for nettopp deg?

Her har DinSide samlet flere andre gjør-det-selv-tips!

- Kjøp heller ny front

De to ekspertene er derimot skeptiske til typiske gjør-det-selv-tips:

- Før man kjøper et kjøleskap med stålfront, bør man heller være oppmerksom på at skader kan, og vil med stor sannsynlighet være uopprettelige. For den vanlige mann i gata vil jeg si at man ikke kan reparere dette selv, resultatet vil i alle fall neppe bli hundre prosent bra, mener Salte.

Hans konklusjon er klar:

- Jeg tror at det smarteste vil være å kjøpe en ny dør.

Ertel mener at siden stålfronter er industrielt produserte, kan man ikke utbedre bulker eller andre skader selv:

- Man trenger ikke å levere hele kjøleskapet til produsenten, man kan heller kjøpe en ny front som bør monteres av en servicemontør. Men man kan selvsagt prøve å montere den selv, dersom man føler seg teknisk anlagt. Da blir det også litt rimeligere, sier Ertel.

Unngå overflateskader

Har du investert i kjøleskap eller annet kjøkkeninventar med stålfront, for eksempel oppvaskmaskin eller stekeovn, må du nok belage deg på å ta ekstra hensyn når du bruker kjøkkenet, mener Ertel:

- Ståloverflaten er typisk mer utsatt om barn dunker borti den med leketøy, eller om du er uheldig med støvsugeren som riper i overflaten, sier hun.

- I utgangspunktet må du rett og slett være nøye med å holde stoler og annet tungt utstyr på avstand, avslutter Salte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer