Trikset som redder ullklærne

Løsningen finner du i dusjen.

PRØV DETTE: Har t-skjorten krympet i vask, kan du prøve å redde den med balsamtrikset.  Foto: PantherMedia / Scott Griessel
PRØV DETTE: Har t-skjorten krympet i vask, kan du prøve å redde den med balsamtrikset. Foto: PantherMedia / Scott Griessel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 16.02.2017: Tom for ullvaskemiddel? Har ullgenseren blitt akkurat en halv størrelse mindre i vask? Fortvil ikke. Løsningen finner du i dusjen.

Vet du hva vaskesymbolene betyr? Slik skal vaskelappen leses

Vask ull med sjampo

De fleste har fått med seg at man bør bruke spesialvaskemidler til ull. Årsaken er at vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som kan "spise opp" ulltøyet, akkurat slik tøymykner kan ødelegge syntetiske stoffer.

Gode råd for vask av ull:

  • Bruk alltid spesialmiddel for ull, siden vaskemidler med enzymer ”spiser” ull.
  • Sentrifugér ullklærne, også om du velger å vaske for hånd.
  • Fjern søl før de har rukket å lage flekker.
  • Dersom plaggene er for små eller i feil fasong. Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.
  • Ikke fyll maskinen for full, men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask.
  • Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille.

Er du tom for spesialvaskemiddel og vaske, er løsningen nærmere enn du tror: Bruk en mild sjampo. Sjampoer har en lav ph-verdi, og vil ikke skade ullen slik vanlig vaskemiddel kan.

Et annet smart triks er å skylle ullplaggene med balsam. Balsamen vil smøre fibrene, og du minker sjansen for at plagget krymper i vask. Ja, du kan koke ulltøyet, men du bør være forsiktig med kombinasjonen varmt vann og kraftig sentrifugering.

Du kan fint bruke sjampo og balsam både når du vasker ulltøy for hånd, og i maskin. Vi har selv hatt stort hell med begge deler.

Les også: Du trenger ikke vaske ulltøyet hver gang du har brukt det

Strekk klærne med balsam

Har du vært så uheldig å krympe et plagg, kan du også prøve balsamtrikset. Her anbefaler vi at du vasker for hånd, ikke i maskin. Balsamtrikset har best effekt på ull, men kan også brukes til å strekke ut plagg som er strikket eller vevd av andre naturfibre som bomull eller lin.

Du trenger:

  • En stor vask eller en balje
  • Balsam
  • Et håndkle, gjerne større enn plagget.

Slik gjør du:
Finn frem alt du trenger før du setter i gang. Fyll opp vasken eller en balje med lunkent vann. Ha i plagget, og sørg for at det blir helt vått. Unngå å gni og gnukke på plagget, bare kryst det lett til det blir gjennomvått. Klem ut vannet, og ta plagget ut av vannet, før du har i balsam og rører den godt ut. Ha plagget tilbake i vannet og la det ligge i bløt i 15-20 minutter.

Når du tar plagget ut av balsambadet klemmer du forsiktig ut mesteparten av vannet, før du legger det flatt på et stort håndkle. Rull håndkledet sammen, og klem på det for å få ut mer vann. Rull ut håndkledet og strekk plagget forsiktig til det forhåpentligvis igjen antar sin opprinnelige størrelse og fasong.

La plagget tørke flatt, gjerne på et tørkestativ, og fortsett å strekke det under tørkeprosessen, slik at det ikke krymper inn igjen mens det tørker. Noen anbefaler å feste plagget i utstrukket tilstand med klesklyper, men siden dette kan lage stygge merker og sliter på tøyet, anbefaler vi det ikke. I stedet bør du jevnlig strekke i plagget mens det tørker.

Du kan også hjelpe litt på tørkeprossen med et dampjern på lav varme. Strekk og stryk forsiktig.

Merk at om det er et plagg i ull som har krympet, og det har rukket å bli tovet, vil ikke trikset virke. Dette virker kun om stoffet har blitt litt strammere, ikke om du har ødelagt det helt.

Redd for rød sokk i hvitvask? Unngå misfarging med smart lapp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer