Skille eggeplomme fra eggehvite

Trodde aldri metoden skulle funke

Vanskelig å skille plommen fra eggehviten? Sjekk dette kule trikset!

MATLAGING: Å skille eggeplomma fra eggehviten ender gjerne med kliss og gris. Men da vi hørte at man faktisk kan plukke plommen rett opp med bare fingrene, måtte vi selvfølgelig teste det! Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mulig det er vel flåsete å omtale dette trikset som «revolusjonerende», men det er i alle fall veldig artig, synes vi.

Hvis du ikke har så lang erfaring med å skille eggeplommen fra eggehviten ender det ofte i gris og kliss med knust plomme; da hadde det vært greit å kunne plukke plommen rett ut av hviten med fingrene i stedet.

Joda, det krever litt øvelse, men det er faktisk mulig – beviset får du i videoen over!

- Setter smak på baksten

Hvis du gnir et hvitløksfedd med fingertuppene dine vil dette fungere som et slags lim, eller magnet om du vil, og hjelpe deg å få tak på selve eggeplommen slik at du kan løfte den ut av hviten uten at den knuser.

Matentusiast Anne Cathrine Gulbrandsen deler hundrevis av sine favorittoppskrifter på bloggen Enestaaendemat.no.

Hun elsker egg og må alltid ha det hjemme, forteller hun.

- Jeg tror jeg bruker egg daglig på en eller annen måte, enten det er kokt egg til frokost eller resteomelett til middag. I tillegg liker jeg å bake, og da er det alltid greit å ha egg lett tilgjengelig, sier hun.

Gulbrandsen har altså lang erfaring med å skille eggeplomme fra eggehvite, men hun er ikke særlig begeistret for hvitløks-tipset, innrømmer hun:

- Dette trikset synes jeg virker tullete og det virket ikke da jeg testet det, forteller bloggeren.

- Og skal du skille plommen fra hviten i forbindelse med kakebakst og lignende, vil hvitløken sette smak på baksten, sier hun videre.

Ekspertens tips

Etter hvitløkstrikset testet Gulbrandsen med matolje på fingrene i stedet, det gikk bedre da.

Men hun foretrekker likevel å bruke det «gammeldagse» trikset med å sile hviten mellom fingrene, forteller hun.

-Jo ferskere egg du bruker, jo mindre sjanse er det for at plommen knuser når du skal skille egget. Det er fordi hinnen rundt plommen blir slappere jo eldre egget er, tipser Gulbrandsen.

Fiske opp knust eggeskall

Å skille plomme fra hvite er ikke det eneste som kan være litt komplisert når man bruker egg i matlagingen.

At knust eggeskall havner oppi maten, er noe de fleste av oss opplever av og til. Men også her finnes det et supersmart tips som Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat, har delt med oss:

- Bruk en bit av eggeskallet for å fiske opp igjen den lille biten i maten. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut, sier hun.

Her kan du se hvordan det gikk da vi testet trikset!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer