Bakterier på hendene

Trodde du at du blir ren av denne såpen?

Bakterieforsker fraråder bruk av såpestykke.

SÅPE: Er visse former for såpe bedre enn andre? Video: Berit B. Njarga. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Trolig er det flere som sluntrer unna håndvasken etter et toalettbesøk, men sannsynligvis er de aller fleste nøye med å rengjøre hendene etter å ha gjort sitt fornødne.

Derimot er det ikke sikkert at hendene blir skikkelig rene - selv om du gnir dem inn med såpe og skyller av med lunkent vann.

Det hevder bakterieforskeren Jan Pravsgaard Christensen.

Tarmbakterier på såpen

Christensen, som er førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet, kan fortelle at det er forskjell på hvilke såper som gjør hendene så rene som de bør være.

Et fast såpestykke er nemlig en bakteriebombe, ifølge forskeren:

- På såpestykket kan det være bakterier som overlever på såpen, og disse bakteriene blir da overført på huden. Det er særlig kolibakterier som kan overleve på hendene, sier Christensen til DinSide.

Kolibakterier, bakteriene som stammer fra avføring, kan leve på et såpestykke fordi det fuktige miljøet på den faste såpen er et ypperlig vekstmiljø for disse bakteriene, understreker forskeren.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at såpestykker lett kan bli kontaminert ved bruk og dermed ikke er anbefalt innen helsestjenesten.

Hva med såpestykke mot coronavirus?

Samtidig som den danske forskeren hevder at et såpestykke kan bli en bakteriebombe, tror en amerikansk doktorgradsstudent i mikrobiologi ved University of Oregon, Michelle Sconce Massaquoi, at såpestykket derimot kan være gunstig å bruke i disse coronatider. Dette skriver forskning.no.

JAN PRAVSGAARD CHRISTENSEN: Førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet. Foto: KU.
JAN PRAVSGAARD CHRISTENSEN: Førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet. Foto: KU. Vis mer

Covid-19-viruset er omringet av et lipid, eller fettsyre. Denne membranen blir effektivt oppløst av stoffene i såpa. Det dreper viruset, ifølge Massaquoi.

– Friksjonen som skapes ved å gni hendene med et såpestykke, er en bonus for håndhygienen, fordi det fjerner skitt mer effektivt, hevder Massaquoi.

- Flytende håndsåpe best

Christensen påpeker samtidig at bruk av håndsåpe i form av et fast såpestykke, selvsagt hjelper med å bli litt renere på hendene, men at en flytende håndsåpe er vesentlig bedre for å vaske hendene tilstrekkelig rene.

- Bruker du en flytende såpe på flaske, sier det seg selv at du ikke er i kontakt med såpen som ikke brukes, sier han.

Men dersom den flytende håndsåpen oppbevares i en pumpeflaske, må man jo trykke på flasken for å få såpen ut. Da skulle man tro at bakterier likevel overføres på hendene.

OPTIMALT: For best mulig å unngå bakterier under håndvask, anbefaler Christensen en automatisk såpedispenser. Foto: Linn Merete Rognø.
OPTIMALT: For best mulig å unngå bakterier under håndvask, anbefaler Christensen en automatisk såpedispenser. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Christensen forteller at det ikke gjør noe at det sitter litt bakterier på såpeflasken som du må pumpe såpen fra.

- For på en slik såpeflaske vil det normalt sett være langt færre bakterier enn på et såpestykke i og med at bakteriene lettere overlever på et fast såpestykke, sier han.

Men vil du unngå mest mulig bakterier, er forskeren klar på hva som er den aller beste løsningen:

- For optimal håndhygiene bør du oppbevare flytende håndsåpe i en automatisk såpedispenser slik at du slipper å berøre den, sier Christensen videre.

- Bruk tørkepapir på kranen

Hvis vi skal pirke litt til: Når man er ferdig med å vaske hendene, må man lukke kranen om den er håndbetjent. Vil ikke dette da utsette hendene for flere bakterier igjen siden man jo er skitten på hendene når man åpner kranen for å vaske seg etter toalettbesøket?

Joda, sier bakterieforskeren - selv om det sitter noe færre bakterier på vannkranen i og med at den forrige som brukte vannkranen var ren da vedkommende lukket den igjen.

Men for å være på den sikre siden:

- Det helt riktige, når du er ferdig med å vaske hendene, er å ta et stykke tørkepapir som du bruker til å tørke hendene med, og deretter stenge den håndbetjente kranen mens du dekker til hånden med et brukte tørkepapiret. Dette gir minst forurensing av hendene, understreker Christensen.

Håndvask trinn for trinn

Dette er anbefalingene fra Folkehelseinstituttet:

  1. Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Inkluder underarmer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjenstander.
  2. Tilsett en eller to pump med såpe i en håndflate. Mengden skal være tilstrekkelig til at begge hender dekkes. Dette vil avhenge av hendenes størrelse.
  3. Spre produktet over alle flater på begge hender, inkludert håndledd.
  4. Gi ekstra oppmerksomhet til områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertupper.
  5. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann.
  6. Klapptørk hendene godt med rent engangs papirhåndkle.
  7. Håndbetjente kraner stenges med det brukte papirhåndkleet.

Bytte håndkle

Og når vi først er inne på tørking av hendene: Det er alltid mye bedre å bruke tørkepapir fremfor et felles håndkle, presiserer forskeren videre til DinSide.

De fleste av oss bruker likevel håndkle fremfor tørkepapir hjemme. Da gjelder det å bytte det ut ofte nok, understreker Mette Fagernes, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet:

- Når håndkleet er fuktig, blir det enda bedre levekår for mikrobene. Når vi vasker oss, vil mikrober komme over på håndkleet, og våte og fuktige håndklær vil gi gode levevilkår for mikrobene, har Fagernes tidligere opplyst til DinSide.

Hvem og hvor mange som bruker håndkleet vil også påvirke hvor «god» bakterieveksten er - og dermed når og hvor ofte du bør bytte håndkle ved vasken.

- På toalett hvor man får gjester, er det naturlig å bytte håndkle i ettertid, der hvor det har vært stor belastning på håndkleet, sier Fagernes.

Håndkleet på toalettet er mer utsatt enn andre håndklær på badet: Det er flere som bruker det, det brukes hyppigere og det er dermed oftere fuktig.

- Når man tørker seg etter vask, overfører man døde hudceller og mikrober, og jo hyppigere brukt det er - jo mer av dette blir det i håndkleet, forteller hun.

Hvor ofte håndkle bør byttes kommer an på flere faktorer:

- Hvis det er synlig skittent, bør håndkleet selvsagt byttes. Men en familie på fire-fem, bør kanskje bytte håndkle på toalettet to ganger i uka. Dette går på skjønn, men når det begynner å lukte surt, er det på høy tid, understreker Fagernes.

Deler av saken har vært publisert på Dinside tidligere. Sist oppdatert 18. september 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer