Bakterier på hendene

Trodde du at du blir ren av denne såpen?

Bakterieforsker fraråder bruk av såpestykke.

SÅPE: Er visse former for såpe bedre enn andre? Video: Berit B. Njarga. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Trolig er det flere som sluntrer unna håndvasken etter et toalettbesøk, men sannsynligvis er de aller fleste nøye med å rengjøre hendene etter å ha gjort sitt fornødne.

Derimot er det ikke sikkert at hendene blir skikkelig rene - selv om du gnir dem inn med såpe og skyller av med lunkent vann.

Det hevder bakterieforskeren Jan Pravsgaard Christensen.

Tarmbakterier på såpen

Christensen, som er førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet, kan fortelle at det er forskjell på hvilke såper som gjør hendene så rene som de bør være.

Et fast såpestykke er nemlig en bakteriebombe, ifølge forskeren:

- På såpestykket kan det være bakterier som overlever på såpen, og disse bakteriene blir da overført på huden. Det er særlig kolibakterier som kan overleve på hendene, sier Christensen til DinSide.

Kolibakterier, bakteriene som stammer fra avføring, kan leve på et såpestykke fordi det fuktige miljøet på den faste såpen er et ypperlig vekstmiljø for disse bakteriene, understreker forskeren.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at såpestykker lett kan bli kontaminert ved bruk og dermed ikke er anbefalt innen helsestjenesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer