Trodde du vannet i springen var gratis?

Springvannet koster deg fra 2.350 til 18.360 kroner i året. Hvor mye du må betale, avhenger av hvor du bor.

I enkelte kommuner kan du risikere å betale mer enn 18.000 kroner i året for vannet. Det eneste positive med denne prisen, er at du kan bruke akkurat så mye du vil, uten at det koster deg en krone mer.  Foto: colourbox.com
I enkelte kommuner kan du risikere å betale mer enn 18.000 kroner i året for vannet. Det eneste positive med denne prisen, er at du kan bruke akkurat så mye du vil, uten at det koster deg en krone mer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare varmtvannet som koster penger. Det en gjennomsnittlig familie på fire bruker av varmtvann i løpet av et år (rundt 6.000 kroner) utgjør faktisk langt under halvparten av det den dyreste kommunen krever i avgifter for vann og avløp, ifølge Forbrukerrådets ferske kommuneundersøkelse.

For mens gjennomsnittsfamilien som bor i kommunen med lavest avgifter, Flora i Sogn og Fjordane, kommer unna med 2.349 kroner i året, kan en tilsvarende familie i Nedre Eiker måtte punge ut 18.360 kroner. Dette er en prisforskjell på hele 16.011 kroner, eller svimlende 681 prosent mer.

Hvor mye betaler du for varmtvannet ditt? Regn ut med vår smarte varmtvannskalkulator

Ulike betalingsmodeller

Grunnen til det store spriket er todelt. Kommunene har ulike avgiftsnivåer, og i tillegg opereres det med ulike betalingsmodeller for vann og avløp. I noen kommuner betaler man for faktisk forbruk, mens i andre kommuner stipuleres forbruk utifra boligens areal, det vil si at man betaler en viss sum per kvadratmeter bolig.

I denne undersøkelsen er det spurt om priser for en gjennomsnitts-husstand; en enebolig på 150 kvadratmeter, som årlig forbruker 150 kubikkmeter vann. Under kan du se de dyreste kommunene etter pris opplyst på nettsidene, og etter prisopplysninger gitt på e-post.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer