Trodde du vannet i springen var gratis?

Springvannet koster deg fra 2.350 til 18.360 kroner i året. Hvor mye du må betale, avhenger av hvor du bor.

I enkelte kommuner kan du risikere å betale mer enn 18.000 kroner i året for vannet. Det eneste positive med denne prisen, er at du kan bruke akkurat så mye du vil, uten at det koster deg en krone mer.  Foto: colourbox.com
I enkelte kommuner kan du risikere å betale mer enn 18.000 kroner i året for vannet. Det eneste positive med denne prisen, er at du kan bruke akkurat så mye du vil, uten at det koster deg en krone mer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare varmtvannet som koster penger. Det en gjennomsnittlig familie på fire bruker av varmtvann i løpet av et år (rundt 6.000 kroner) utgjør faktisk langt under halvparten av det den dyreste kommunen krever i avgifter for vann og avløp, ifølge Forbrukerrådets ferske kommuneundersøkelse.

For mens gjennomsnittsfamilien som bor i kommunen med lavest avgifter, Flora i Sogn og Fjordane, kommer unna med 2.349 kroner i året, kan en tilsvarende familie i Nedre Eiker måtte punge ut 18.360 kroner. Dette er en prisforskjell på hele 16.011 kroner, eller svimlende 681 prosent mer.

Hvor mye betaler du for varmtvannet ditt? Regn ut med vår smarte varmtvannskalkulator

Ulike betalingsmodeller

Ikke i en eneste kommune var det 100 prosent samsvar mellom priser oppgitt på nettsidene og priser oppgitt skriftlig i e-post til Forbrukerrådet.Forbrukerrådet


Grunnen til det store spriket er todelt. Kommunene har ulike avgiftsnivåer, og i tillegg opereres det med ulike betalingsmodeller for vann og avløp. I noen kommuner betaler man for faktisk forbruk, mens i andre kommuner stipuleres forbruk utifra boligens areal, det vil si at man betaler en viss sum per kvadratmeter bolig.

I denne undersøkelsen er det spurt om priser for en gjennomsnitts-husstand; en enebolig på 150 kvadratmeter, som årlig forbruker 150 kubikkmeter vann. Under kan du se de dyreste kommunene etter pris opplyst på nettsidene, og etter prisopplysninger gitt på e-post.

I tabellen under har vi illustrert prisforskjellene mellom kommuner der man fakturerer for forbruk, både etter pris oppgitt på nettsidene, og pris oppgitt på e-post. (Sorter tabellen ved å trykke på kolonneoverskriftene):

Så mye koster vannet per år (Topp fem dyre - og billige - kommuner, målt etter forbruk)
KommuneFylkeInfo fra nettInfo på e-post
ModumBuskerud14.9497.845
HjartdalTelemark10.900nei
VestbyAkershus9.912nei
Vestre SlidreOppland9.818nei
BjerkreimRogaland9.0059.005
SamnangerHordalandnei11.296
Østre TotenOppland5.73610.413
DovreOpplandnei10.213
Vestre TotenOpplandnei9.825
RisørAust-Agdernei9.488
Snitt 6.3356.363
FloraSogn og Fjordane2.3492.936
SolaRogalandnei2.700
Pris basert på et årlig forbruk på 150 kubikkmeter vann. Kilde: Testfakta/ForbrukerrådetPrisen, målt etter informasjon som er gjort tilgjengelig for innbyggerne på kommunenes nettsider, spriker fra 2.349 til 14.949 kroner; altså en prisforskjell på hele 12.600 kroner. Dersom man sammenligner priser som kommunene oppgir på e-post, er prisgapet langt mindre, men likevel stort; Her varierer prisene fra 2.700 til 11.296 kroner, altså et prisgap på 8.596 kroner.

Kan du egentlig drikke vannet? Halve Norge drikker ikke-renset vann

Mangelfulle prisopplysninger

Som du kan se av tabellene, er det ikke oppgitt priser en rekke steder. Kun 43 prosent av testkommunene oppga priser på vann- og avløpsgebyret på sine nettsider, til tross for at dette er en obligatorisk avgift for alle boligeiere i kommunen. I tillegg til å sjekke prisene på nett, ble alle kommunene sendt en prisforespørsel på e-post.

Dyr fastpris

Fast årsavgift etter areal (Topp og bunn fem)
KommuneFylkeÅrlig avgift
Nedre EikerBuskerud18.360
LierBuskerud15.355
HoleBuskerud11.847
TinnTelemark11.430
KongsvingerHedmark11.286
Snitt 8.030
LindåsHordaland4.767
KristiansandVest-Agder4.579
OsloOslo4.285
TimeRogaland4.192
KarmøyRogaland3.697
Pris oppgitt på e-post, basert på enebolig på 150 kvadratmeter. Kilde: Testfakta/Forbrukerrådet


Noen kommuner lar deg også betale flatt for forbruket. Ikke en fast pris per husholdning, men basert på boligen størrelse. Dette er, i de fleste tilfeller, langt dyrere enn å gå for en betalingsmodell der du betaler for det vannet du faktisk bruker (se tabellen til høyre).

I snitt betaler man 8.030 kroner for vann og avløp til en bolig på 150 kvadratmeter, mot 6.335/6.363 kroner målt i forbruk. Og det er i toppen det kan svi mest å gå for en arealmodellen. Hele 18.360 kroner koster dette dersom du bor i Nedre Eiker.

Når det er sagt: Betaler man etter forbruk i Nedre Eiker, vil ikke eksempelhusholdningen måtte ut med mer enn 7.383 kroner. Fortsatt over snittet dersom man betaler etter forbruk, men det er fortsatt 11.000 kroner å spare.

Kokende vann rett fra springen? Smart kran

Kutt prisen

Synes du at du betaler uforskammet mye for vann og avløp i din kommune? Det kan godt hende du kan kutte prisen. Kanskje ikke så drastisk som i eksemplet over, men det er verdt å sjekke om du kan spare.

Det første du bør gjøre, er å finne frem fakturaen for å se hvor mye du faktisk betaler. Dersom du betaler etter forbruk, vil dette fremkomme av regningen. Sjekk med Forbrukerrådets oversikt. Ser det ut som om tallene stemmer overens? Kan hende får du deg en hyggelig overraskelse, men ser det ut som om du betaler urimelig mye, bør du kontakte kommunen og be dem om å redegjøre for prisgapet.

Du bør også sjekke prisen på de ulike betalingsmodellene i Forbrukerrådets tabell, om din kommune er med i oversikten, for å se om det lønner seg å velge en annen. Du kan også ta kontakt med kommunen direkte, for å høre hvilke priser de opererer med. Her kan det lønne seg å ta en telefon, ettersom responsen på e-post fra de ulike kommunene var varierende. Kun 70 prosent klarte å svare på e-posten innen to uker.

Dyre dråper: Se prisene på flaskevann

Slik er testen gjennomført

I de aller fleste tilfellene (95 tilfeller) viser det seg at tjenesten koster mer enn det som oppgis på nettsidene. I bare 16 enkelttilfeller hevder kommunen at tjenesten er billigere enn det som oppgis på nettsidene.Forbrukerrådet


Selve testen er utført av Testfakta på vegne av Forbrukerrådet, og omfatter landets 100 største kommuner, samt et utvalg på 50 av de resterende. To testere har, uavhengig av hverandre, besøkt kommunenes nettsider og lett etter den samme informasjonen.

Mer om hvordan testen er gjennomført kan du lese på Forbrukerrådets nettsider.

Kommunetesten omfatter langt mer enn vann og avløp. Forbrukerrådet har blant annet sjekket SFO, pris på trygghetsalarm for eldre, forsinkelsesgebyr på bibliotek, et cetera.

Se alle testresultatene på Forbrukerrådets nettsider
.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer