Tror boligprisene skal nedover

April-tallene er klare, og to byer skiller seg ut.

Publisert
Sist oppdatert
Det er større sannsynlighet at markedet går ned enn opp på kort sikt


Boligprisene har stått nær sagt stille den siste måneden. Fra mars til april har boligprisene bare gått opp 0,1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner har prisen også gått opp med 0,1 prosent.

Sjekk hva boligen din er verdt

Prisene er 0,8 prosent lavere enn i april 2007, mens årsgjennomsnittet ligger på omtrent samme nivå som årsgjennomsnittet i fjor.

De ferske boligpristallene ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes Forening (EFF) i dag.


Tror prisene kan gå ned

Nestleder Torbjørn Ek i EFF mener at det er sannsynlig at boligprisene vil gå noe ned de neste månedene.

- Vi er ikke klare for å endre prognosene for året ennå, men det er større sannsynlighet at markedet går ned enn opp på kort sikt, det vil si over sommeren, eller i verste fall ut året. Men det er veldig små ting som kan være utslagsgivende. Det skal ikke veldig mye til før markedet går ned, sier Ek.

Direktør Finn Tveter i NEF ønsker ikke å komme med noen sannsynlighetsberegninger. NEF har på forhånd tippet at boligprisene vil øke drøyt 3 prosent i løpet av året.

- Men får vi en prisstigning på mellom 2 og 4 prosent, så er det en innertier, sier Tveter.

Store forskjeller landet rundt

Prisene på leiligheter gikk ned 0,1 prosent, men ligger 0,1 prosent høyere enn i april 2007. Delte boliger steg med 0,3 prosent, mens eneboliger steg med 0,8 prosent. Tallene gjelder for hele landet.

Riktignok har utviklingen i de store byene vært svært forskjellige. Prisene i Oslo har stått stille så langt i år, akkurat som landsstatistikken. I Stavanger, derimot, har prisene gått opp 5 prosent. I Bergen faller boligprisene like hardt som regnet, og ender på minus 4 prosent hittil i år.

Fortsatt tregt marked

I april fjor tok det 21 dager i snitt å selge en bolig, mens formidlingstiden i april i år er 40 dager. Verst er det for Tromsø, der det i snitt tar 71 dager å få solgt en bolig.

I tillegg ligger det 17.469 usolgte boliger på Finn. Tilsvarende tall for et år siden var 13.353.

Analytiker og partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, sier det er mange boliger på markedet, men det er bare de mest attraktive som rives vekk.

- De attraktive boligene blir fort borte, mens boliger som ikke er like attraktive blir liggende en stund. For eksempel borettslagsleiligheter, som har fått mye juling i det siste, sier Øye til DinSide.

Les også: Tips til kjøp av borettslagsleilighet

Opp i mars

Forrige måned gikk boligprisene opp 0,8 prosent, eller 0,5 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Samtidig var boligprisene 0,1 prosent lavere enn samme måned i fjor.

Prisene på eneboliger steg mest - med 1,1 prosent fra februar til mars. Prisene på delte boliger steg med 0,4 prosent, mens prisene på leiligheter steg 0,8 prosent.

AKTUELT:


Kilder: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer