Farlig julepynt

- Tror det er ekte godteri

Salg av julepynt formet som kaker og godteri stanses av DSB. De frykter at små barn kan tro det er ekte.

ADVARER: Flere av produktene på markedet har form, lukt, utseende, farge og størrelse som gjør at særlig barn kan tro at disse produktene kan spises. I verste fall kan de kveles. Foto: DSB
ADVARER: Flere av produktene på markedet har form, lukt, utseende, farge og størrelse som gjør at særlig barn kan tro at disse produktene kan spises. I verste fall kan de kveles. Foto: DSB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette skjer som følge av at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gjennomført en markedskontroll etter å ha mottatt bekymringsmeldinger fra forbrukere.

– Flere av produktene på markedet har form, lukt, utseende, farge og størrelse som gjør at særlig barn kan tro at disse produktene kan spises. Spesiell risiko er det for barn under tre år, da de i denne aldersgruppa gjerne putter ting i munnen, skriver DSB.

Dette kan utgjøre en fare for kveling, i tillegg til at flere av produktene kan være laget av giftige materialer.

Stanset i Norge

Nå har DSB stanset omsetningen av slike produkter i Norge, men de advarer samtidig om at det fremdeles kan finnes flere fristende «julegodteri» på markedet.

– DSB oppfordrer foreldre og andre voksne til å passe på at små barn ikke får tilgang til slike produkter. Vær også oppmerksom på at disse produktene selges på internasjonale nettsider som kan gi inntrykk av å være norsk nettside, skriver direktoratet.

Selgere har ansvar

Formålet med markedskontrollen var å vurdere om produktene tilfredsstiller gjeldende krav i produktkontrolloven og forskrift om farlige næringsmiddelimitasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer