Tror på langsom renteoppgang

Internasjonal uro gir redusert renteoppgang.

INGEN RASK RENTEOPPGANG: Det er ikke sannsynlig med en rask renteøkning, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets. Foto: DNB
INGEN RASK RENTEOPPGANG: Det er ikke sannsynlig med en rask renteøkning, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer spådde både Norges Bank og flere sjeføkonomer en relativt rask oppgang i styringsrenten, med følgende stigning i bankkundenes boliglånsrente.

På to måneder har prognonsene snudd, og DnB NOR er blant bankene som tror på en mer forsiktig renteøkning enn det som ble spådd i juni.

I DnB NOR Markets ferske rapport "Økonomiske utsikter" som ble publisert fredag, skriver bankens økonomer at de tror Norges Bank vil heve styringsrenten videre, men i et mer moderat tempo enn det som lå til grunn i rentebanen fra juni.

- Grunnene til renteøkning er for så vidt de samme som før, men siden i sommer er utsiktene for verdensøkonomien svekket. Det er usikkert hvor sterkt norsk økonomi rammes av det. Dessuten har pengemarkedsrentene økt som følge av usikkerheten. Dermed taler det for å være mer varsom med renteøkningen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Les også: Disse har krav på markedets laveste rente

Lavere styringsrente

Ifølge Aamdal er det flere grunner til at renten skal opp. Blant annet at Norge har hentet seg relativt godt inn etter det internasjonale tilbakeslaget i 2009, og at vi har lavere arbeidsledighet, høyere kapasitetsutnyttelse og høyere lønnsvekst.

- Dessuten er boligprisveksten fortsatt høy og husholdningenes gjeld øker relativt kraftig. Det kan svekke den finansielle stabiliteten på sikt og er også en grunn for å sette renten opp. På den annen side er inflasjonen fortsatt lav, og kronekursen høy. Det taler for at oppgangen i renten blir gradvis, sier Aamdal.

I Norges Banks Pengepolitiske Rapport fra 22. juni, var anslaget at styringsrenten skulle ligge like under 5 prosent i 2014.

To måneder senere tror DnB NOR at styringsrenten vil ligge på 4,25 i august i 2014. Dessuten forventer de en tremåneders pengemarkedsrente på 4,65 på samme tid.

Men hva har dette å si for boliglånsrentene?

- Jeg tror det er rimelig å legge til grunn at boliglånsrenten vil være omtrent 1 prosentpoeng høyere enn pengemarkedsrenten over tid, sier Aamdal.

Neste rentemøte finner sted 21. september. Her spår DnB NOR Markets en uendret styringsrente, mens de derimot venter en oppgang på rentemøtet 19. oktober.

Les også: Bankene kan selv velge å heve rentene

Lite sannsynlig med raskere renteøkning

Selv om man ikke kan utelukke en raskere renteøkning, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal dette er lite sannsynlig.

Skulle den internasjonale finansuroen gi seg raskt, samtidig som vekstutsiktene internasjonalt bedrer seg, kan det likevel skje. Eller ved tegn til økende inflasjon ute, som vil kunne gi renteoppgang i utlandet som smitter over til Norge.

Aamdal påpeker at dette ikke virker som sannsynlige forløp den nærmeste tiden, slik situasjonen er i dag.

- Tvert i mot peker riskobildet i retning av fortsatt uro, fare for internasjonal bankkrise, nytt økonomisk tilbakeslag eller langsiktig svakt vekstbilde. Ut fra dette priser markedet inn vesentlig lavere renter enn vi anslår, sier Aamdal.

Les også: Derfor gikk ikke styringsrenten opp 10. august

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer