Tryggere å kjøpe ny bolig

Regjeringen vil utvide garantiene.

Fra blueprint til ferdig bolig - det er mye som kan gå galt. Foto: iStockphoto
Fra blueprint til ferdig bolig - det er mye som kan gå galt. Foto: iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har sendt et forslag om å skjerpe garantiene i Bustadoppføringslova på høring. Garantisummene skal økes, og garantitiden skal økes fra to til fem år, skriver Aftenposten i dag.

- Begge forslagene er viktige for å gi boligkjøpere et godt vern i tilfelle entreprenøren ikke oppfyller kontrakten. Kjøp av ny bolig er en stor investering for folk flest, derfor må lovreglene trygge stillingen til forbrukerne i slike situasjoner, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding.

Forbrukerrådet stiller seg svært positiv til regjeringens forslag om å heve garantiene ved bygging av bolig. - Under høringen i forkant av Bustadoppføringslova i 1997 mente Forbrukerrådet at garantiene burde vært høyere, sier Roger Helde, underdirektør i Forbrukerrådet til DinSide.

Alt om å kjøpe bolig på DinSide

Roger Helde er underdirektør i Forbrukerrådet.  Foto: Forbrukerrådet
Roger Helde er underdirektør i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer


- Forbrukerrådet har ønsket å bedre vilkårene for forbruker ved konkurser i byggenæringen, hovedsakelig ved å endre satsen for sikkerhetsstillelse.

Spekulanter skal gjøres ansvarlige

Skjerpingen av lovverket er ment å sette en stopper for at spekulanter kjøper seg inn i nye boligprosjekter. De som kjøper uferdige boliger for så å videreselge, får utvidet ansvar for at den som kjøper virkelig får boligen.

- Vi fjerner et viktig motiv for å gå inn i slike investeringer når ansvaret henger ved, sier justisminister Knut Storberget til Aftenposten.

Håndverkerslurv for milliarder

Han mener resalg av boliger i nye prosjekter hittil har vært gjennomført på en måte som har svekket forbrukervernet. Dagens lov er noe uklar når det gjelder hvilke lover som regulerer videresalg av nye boliger. Regjeringen ønsker å avklare hvilke lover som gjelder i slike tilfeller.

- Sikkerhetsstillelsen dekker det ansvaret som entreprenøren kan pådra seg under byggeoppdraget og regnes ut av det totale vederlaget. I dag ligger denne satsen på maksimalt 5 % av den totale kjøpesummen, mens Forbrukerrådet ønsker at denne prosentandelen økes vesentlig. Ved at bankene må vurdere entreprenøren før de gir garantien fungerer det også som en seriøsitetssjekk av entreprenørene, sier Helde.

- I den siste tiden har vi opplevd et økende antall konkurser i byggenæringen, og dessverre er det ofte forbrukeren som blir stående igjen med problemene og etterarbeidet. Ved å heve grensa for sikkerhetsstillelse vil forbrukerens økonomiske tap begrenses ved konkurser.

Forbrukerrådet advarer: Ikke betal ned fellesgjelden

Busdtadoppføringslova

I dag må entreprenører garantere to prosent av kjøpesummen når man kjøper bolig med tomt. Dette skal økes til tre prosent. Kjøper man bare bolig, ikke tomt, skal garantisummen dobles fra fem til ti prosent. Garantisummer etter overtakelse skal økes fra tre til fem prosent. Garantiperioden etter overtakelse skal økes fra to til fem år.

Kilde: Aftenposten


Helde peker på at bolig er en av de viktigste hjørnesteinene i dagens velferdsdsamfunn, og at et godt bomiljø er på mange måter en forutsetning for et godt liv. Ifølge en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) utgjør bolig den største utgiftsposten i norske husstander. - Boligspørsmål er derfor et av Forbrukerrådets viktigste virkefelt og satsingsområder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer