Tryggere på trampoline

Det er høysesong for trampolinebruk, noe som fort kan fort resultere i fysiske skader. Men også økonomiske konsekvenser.

GOD TRENING: Trampolinen er med på å gi barna god motorikk. Men det er ikke uten risiko. Foto: COLOURBOX.COM
GOD TRENING: Trampolinen er med på å gi barna god motorikk. Men det er ikke uten risiko. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

I Danmark anslås det at om lag 8.000 barn skader seg på grunn bruk av trampoliner, ifølge Danmarks Radio. Det er all grunn til å regne med at antallet er høyt også i Norge.

– Det befinner seg et stort antall trampoliner rundt omkring i norske hager, og det skjer stadig ulykker. Selv om en eksakt oversikt over antall trampoline-skader i Norge ikke finnes, sier seniorrådgiver Sverre Limtun, i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Trampolinen er ditt ansvar, les mer her.

Lag regler

– Trampolinehopping er gøy og veldig bra for den motoriske utviklingen, men det er viktig å hoppe i forhold til den motorikken man har, sier Limtun.

Seniorrådgiver Sverre Limtun i DSB. Foto: Privat
Seniorrådgiver Sverre Limtun i DSB. Foto: Privat Vis mer


Ifølge Limtun er det viktig å lage tydelige regler for bruk av trampolinen. Dette skal være med på å bidra til at de alvorligste skadene kan unngås. DSB anbefaler at barna selv skal få være med å lage regler for trampolinen.

– Det er viktig at vi som voksne legger til rette for at barna kan utfolde seg trygt når de hopper. Følg med på hva som skjer og hvordan trampolinen brukes. Ha fokus på at det skal være gøy og sikkert samtidig, sier Limtun.

Salto er ikke lurt

De fleste skadene skjer ved at flere hopper sammen, noe som øker risikoen for uhell.

– Generelt sier vi at forsøk på salto ikke er så lurt, siden salto er det som vanligvis gir nakke og hodeskader. De aller fleste skadene skjer imidlertid fordi det er flere på trampolinen samtidig, og dette er særlig risikabelt når lillebror skal hoppe med de store, altså når personene på trampolinen har forskjellig vekt. Det er særlig barn i alderen 10 til 15 år som skader seg ved hopping, men legevakten får inn trampoline-skadde helt ned i tre-årsalderen, sier Limtun.

Særlig utsatt er hender og albuer siden man prøver å ta seg for, men også større kroppsdeler som skuldre og nakke er i faresonen. Det er lite man kan gjøre for å beskytte seg utenom å være forsiktig og å bruke sunn fornuft.

Man skal også være nøye på landingen og at man ikke satser for hardt, siden skader i knær, ankler og tær heller ikke er uvanlig.

Ingen krav til sikkerhetsnett

Per dags dato er det ikke krav til å ha sikkerhetsnett rundt trampolinen, men det er du som eier som er ansvarlig for at den er forsvarlig satt opp.

– Trampolinen bør plasseres på et oversiktlig sted, og man bør unngå hardt underlag. Er det fare for å treffe noe dersom man faller av trampolinen (gjerder, hekk og lignende) er det absolutt å anbefale bruk av et sikkerhetsnett. Men husk at dette også må vedlikeholdes slik at det fungerer etter hensikten. Det er ingen krav til bruk av sikkerhetsnett, den vurderingen må tas av de voksne, oppfordrer Limtun.

Riktig bruk av trampoline:

Sikker hverdag har følgende råd for tryggere trampolinebruk.

  • Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun en. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.
  • Voksne bør vurdere barnas ferdigheter og følge med når barn hopper.
  • Dekk til trampolinen med presenning når den ikke er i bruk. Da blir det vanskeligere for barn å bruke trampolinen uten at de voksne er tilstede.
  • Ikke hopp på trampolinen når den er våt.
  • Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskade hvis du lander feil.

Av: Maren Svensson Grini

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer