Turbofrist pisker kommunene

LOVENDRING: Kommunene må nå behandle vanlige byggesøknader innen tre måneder. Er kommunene én måned forsinket, slipper innbyggerne å betale gebyr.

Publisert
Sist oppdatert

Hovedmålet med Kommunal- og regionaldepartementets arbeid med å bedre Plan- og bygningsloven er nettopp raskere byggesaksbehandling.

Tar ett år

Endringer i Forskrift om saksbehandling og kontroll, som er en del av loven, skal presse kommunene til å få opp farta.

Myndighetene foreslår nemlig å etablere tidsfrister for de fleste delene av saksbehandlingen. Søknadene skal ferdigbehandles innen tre måneder.

Grunnen til initiativet er offentlig sommel. Enkelte kommuner bruker nemlig opptil ett år på å behandle byggesøknader.

Raskere og enklere

- Vi tror frister gir raskere saksbehandling, særlig fordi kommunene mister gebyrinntekter som er alfa og omega for kommunene, sier Line Andreassen, jurist i Huseiernes Landsforbund (HL).

Sanksjonene er nemlig knallharde. For hver uke kommunene er forsinket, må de senke byggesaksgebyret med 25 prosent.

Bruker kommunene én måned mer enn de tre månedene loven sier, blir gebyret null. Folk slipper å betale.

Kan miste kroner

- Dette er nok den største sporen til forbedringer i kommunene. Mister kommunene gebyrinntekter, må de ta penger fra andre områder. Det spørs om de har råd til det, sier Andreassen.

Byggesaksgebyrene er i dag blant de høyeste kommunale gebyrene innbyggerne må betale. I de mest gebyrkåte kommunene er gebyret langt over 20.000 kroner.

Kommunene skal også straffes for sommel ved at forsinkelse er det samme som at tillatelse er gitt. Huseiernes Landsforbund er positiv, men advarer om at det kan ramme naboer.

Tier, samtykker

- De har klagerett før søknaden sendes. Dette kan bety at kommunene ikke får sett på eventuelle innvendinger fra naboene, sier Line Andreassen.

Dette er blant punktene Huseiernes Landsforbund som høringsinstans vil ta opp med myndighetene. Høringsinstansene har frist til 11. april med å uttale seg.

Et springende punkt i endringsforslaget er at kommunene kan forlenge tre måneders-fristen hvis saken er "særlig komplisert, krever ekstra politisk behandling eller samtykke fra andre myndigheter".

Lite brukt

Kommunene skal forøvrig ikke lenger kunne begrense bruken av enkle tiltak, som gir dem plikt til å behandle saken innen kort tid. Slike saker skal behandles på tre uker, mot fire uker nå.

Lovendringene er et ledd i det Bondevik-initierte arbeidet med å forenkle offentlig forvaltning. Ifølge Statskonsult har kommunene i flere år selv kunnet pålegge seg saksbehandlingsfrister.

- Hittil er frister lite brukt av kommunene. Mange har i stedet tatt i bruk serviceerklæringer med frister, men disse er ikke bindende. De gir ikke innbyggerne krav om raskere saksbehandling, sier Sissel Vemundvik, seniorrådgiver i Statskonsult.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer