Tips til turmat

Turmat-restene du ikke må spise

Mat smaker ekstra godt i det fri! Men det er én ting bør du være ekstra obs på når du har med deg niste på tur.

SMAKFULL TURMAT: Å ha med hjemmelaget niste på fjellet, stranden, i skogen eller på biltur, kan spare deg for både tid og penger. Dessuten smaker mat ekstra godt i det fri! Men det er særlig én ting du må passe godt på når du har med deg mat på tur. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
SMAKFULL TURMAT: Å ha med hjemmelaget niste på fjellet, stranden, i skogen eller på biltur, kan spare deg for både tid og penger. Dessuten smaker mat ekstra godt i det fri! Men det er særlig én ting du må passe godt på når du har med deg mat på tur. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- All mat smaker himmelsk når man er i naturen, ivrer Stine Schultz Heireng og Hege Schultz Heireng.

De to søstrene er mildt sagt glade i å gå på tur. Via bloggen Tursøstre og instagramkontoen sin, deler de hundrevis av turtips til sine lesere. Og er det noe de er skjønt enige om, så er det at god mat er viktig på tur.

Men vær obs så turmaten ikke gjør deg syk, advarer matfaglig rådgiver.

Lang eller kort tur?

- Du kan lage alt fra enkle brødskiver til gourmetmat på tur. Vil du lage varmmat på tur er det primus eller en liten grill som gjelder nå i sommer siden det er nasjonalt bålforbud fram til 15. september, understreker Stine og Hege.

Hvor du har lov til å grille i tidsrommet bålforbudet gjelder, leser du i faktaboksen nederst i denne saken!

Tursøstrene, som også er aktuelle med boka «Norges beste turklassikere», mener at uansett hva du foretrekker av niste på tur, så er det aller viktigste å ha med deg nok mat og drikke.

Men akkurat hvor mye mat og drikke du trenger, kommer selvsagt an på om turen du skal på er kort eller lengre.

Søstrene har følgende tips:

Kort dagstur:

 • Smør en god matpakke, du kan pimpe den opp med litt frukt, kjeks, vafler eller en wrap som kan spises kaldt.
 • Du kan lage omelett på selve turen. Ta med egg, salt, litt hakkede grønnsaker, blande med friskt fjellvann
 • Du kan lage taco på tur ved å steke kjøttdeigen på forhånd, kutte grønnsaker og legge i bokser. Varm kjøttdeigen på primus og nyt.
 • Husk drikkeflaske, eventuelt også termos med kakao, kaffe eller te.

Lengre overnattingstur:

 • Polarbrød og knekkebrød holder seg ferskt lenge. Spekeskinke og syltetøy er godt holdbart pålegg.
 • På turen kan du lage havregrøt med kanel og sukker på primus. Havregryn er lett i vekt, kan kokes med fjellvann, og gir masse næring. Putt gjerne et par blåbær på toppen!
 • Pannekaker er supert på langtur! Ferdigblanding på pose er enkelt, du trenger bare å mikse med fjellvann før du steker på primus. Ta gjerne med sukker eller syltetøy.
 • Posesuppe er praktisk, for eksempel tomatsuppe - og fyll på med ekstra makaroni. Kombiner med flatbrød eller polarbrød.
 • Ha gjerne med salt, pepper og smør i tilfellet det blir fisk på kroken!

Mat-tabben du må unngå

Uansett hvor mye mat du har med deg, bør du være bevisst på hvordan du oppbevarer maten på turen, understreker Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Har nista din lagt veldig lenge i en varm sekk, er det grunn til å være ekstra obs:

- Sommervarmen får mange til å kaste mer mat, da mange blir ekstra usikre rundt dette med holdbarhet. Varme får bakterier til å vokse raskere, og på en varm sommerdag så kan det bli ganske varmt i en matboks som bli liggende ute i solsteika, sier Kåsin.

Selv om det ikke er alle matvarer som blir dårlige av å ligge ute, så er det en del som gjør det, og oppmerksomhet og bevissthet rundt dette er viktig, mener hun.

- Når du skal spise mat ute bør du alltid oppbevare maten lengst mulig kjølig, helst i kjølebag. Har du ikke det, sett maten i skyggen med en gang du har anledning til dette, råder Kåsin.

- Farlig å spise

Pastasalat er fristende å ha med som tur-niste, men også her råder Kåsin å være ekstra obs:

- Pasta eller ris som først er kokt og deretter lagret i romtemperatur kan faktisk være farlig å spise. Skal du ha med deg dette som niste på tur bør du sørge for at pastaen eller risen blir ordentlig avkjølt kort tid etter koking, og at du oppbevarer det kaldt fram til spising, understreker matrådgiveren.

En matboks med kjøleelement er smart å bruke, tipser hun. Og skal du på en skogstur, er et annet alternativ å ha med primus som du koker pastaen på i stedet.

Maten du bør kaste

Men hva med maten du ikke klarer å spise opp på turen?

- Hvis du har med deg en pølsepakke på tur en varm sommerdag, og bare steker noen av dem, bør ikke resten av pølsene legges tilbake i kjøleskapet uten videre – spesielt ikke hvis de har ligget varmt i sekken, advarer Kåsin.

Matvarer som kjøtt og fisk er mer følsomme for sommervarmen enn for eksempel brød og grønnsaker. Pølser og annen rå kjøttmat bør oppbevares kjølig på tur – akkurat som hjemme, understreker hun.

- Skal du ut på tur, enten det er i skogen eller parken, planlegg hva og hvor mye du må ha med deg. Skal du spise hele pølsepakken, eller kan du legge igjen noe hjemme i kjøleskapet? Dette vil spare plass i tursekken og spare deg for unødvendig matsvinn, tipser Kåsin videre.

KANELSNURRER: Ha med en ferdig pizzadeig, smør utover smør, sukker og kanel og stek på primus! Foto: Tursøstre.no.
KANELSNURRER: Ha med en ferdig pizzadeig, smør utover smør, sukker og kanel og stek på primus! Foto: Tursøstre.no. Vis mer

Strandtur eller fjelltur

Distanse på turen er altså én faktor som spiller inn, men hvilken type tur du skal på, har også noe å si for hvilken mat du bør ha med deg.

Det er for eksempel noe mat som passer bedre til en varm og avslappende dag på stranda i forhold til en krevende svette-tur på fjellet.

Også her har Stine og Hege flere forslag.

Mat på avslappende strandtur:

 • Det lønner seg selvsagt å ha mat og drikke som skal nytes kald i en kjølebag.
 • I sommersola frister det alltid med frukt! Ta med litt blåbær, jordbær eller druer som du kan spise sammen med matpakka.
 • Spekemat er også en klassiker. Ta med litt flatbrød, spekemat, druer, litt eggerøre.
 • Du kan også lage wrap hjemme, putte den i aluminiumsfolie.
 • Fyll kald saft på drikkeflaska.
TURVAFFEL: Kan stekes i forveien for en litt mer spennende nistepakke. Ta gjerne med deg syltetøy på boks! Foto: Tursøstre.no.
TURVAFFEL: Kan stekes i forveien for en litt mer spennende nistepakke. Ta gjerne med deg syltetøy på boks! Foto: Tursøstre.no. Vis mer

Mat på krevende fjelltur:

 • Pakk lett, men prioritert å pakke med deg nok mat og drikke!
 • Lag deg en solid matpakke på forhånd, og gjerne en nøtteblanding med litt småsjokolade og nøtter i en pose.
 • Ta ta med en pakke kjeks eller litt smågodt.
 • Husk å fylle på drikkeflaska hver gang du passerer en elv eller et skogsvann.
 • Ha gjerne med en termos med varmtvann og en pose med solbærtoddy eller kakao.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer