Tusen tonn batterier på avveie

Hva gjør du med dine brukte batterier?

Tusen tonn batterier på avveie
Publisert
Sist oppdatert

30. oktober i fjor ble EUs batteridirektiv fra 2006 innlemmet i norsk regelverk. For deg og meg er de viktigste punktene at det skal være enkelt å fjerne batterier fra apparater og at Norge har forpliktet seg til gode returordninger for batterier og oppfølging av disse.

Likevel kaster vi hvert år rundt 1.000 tonn batterier rett i søpla, melder Miljøagentene, en miljøorganisasjon for skolebarn.

Synes du det var ille? 40 millioner giftige lyspærer er også helt andre steder enn de burde være.

Har plikt til å ta imot

De neste to ukene skal 4. klassinger over hele landet samle inn batterier.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Miljøagentene
De neste to ukene skal 4. klassinger over hele landet samle inn batterier. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Miljøagentene Vis mer


I tillegg til ren og skjær latskap, er lite tilgjengelige returpunkter en årsak til at mange ender opp med å la et batteri eller to glippe ned i søppelbøtten. Men visste du at alle som selger batterier har plikt til å ta imot? Så om dagligvarebutikken din ikke har et eget oppsamlingspunkt for batterier kan du levere dem inn i kassen.

På Batteriretur.no kan du lese mer og også Sortere.no har en fin oversikt over alle returpunkt du kan å forholde deg til.

Les mer om søppelsortering og se hvordan søppelsorteringsroboten virker

Batterijakt

For å skape blest om batteridirektivet har Miljøagentene tatt initiativ til en egen aksjon for å samle inn batterier; batterijakten. Dette er en konkurranse for elever i 4. klasse, der klassene konkurrerer om å samle inn flest mulig batterier i perioden 25. februar og 17. mars. Har du en fjerdeklassing i nærmiljøet, kan du jo be han om å komme innom og hente dine brukte batterier.

Batterijakten følger i fotsporene til Miljøagentenes suksess med telysjakten, der 29.322 elever samlet inn svimlende 7,5 millioner telyskapsler fra november i fjor til ut januar i år.

Smart søppelsortering

Batterier

Hva gjør du med dine brukte batterier? (Avsluttet)
Alt går rett i søppelet(49%) 806
Alle går til gjenvinning(24%) 400
De aller fleste går til gjennvinning, men noen havner nok i søppelet(16%) 256
Litt hipp som happ ... (11%) 189
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her er ferdigløsningene som gjør det lettere å få orden på søppelet, uten at den tar all plassen på kjøkkenet eller i boden. Vi falt også for denne smarte løsningen fra Strai kjøkken som lar deg feie søppel rett fra kjøkkenbenken og ned i hver sin passende boks i en skuff. Ikea har også mange smarte søppelsorteringsløsninger, og her har vi samlet lesernes beste kildesorteringstips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer