If

- Tusenvis mangler denne

If oppfordrer alle til å skifte ut røykvarsleren sin om den mangler en batteripute.

SJEKK DEN: Mangler røykvarsleren din en slik batteripute? Da oppfordrer If deg til å skifte ut varsleren. Foto: If
SJEKK DEN: Mangler røykvarsleren din en slik batteripute? Da oppfordrer If deg til å skifte ut varsleren. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei? Da bør du skaffe en ny varsler så snart som mulig, understreker If. skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Det skyldes at det har vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt varme og kortsluttet, som i verste fall kan føre til brann.

Ifølge If er det tusenvis av røykvarslere i Norge som har en konstruksjon som gjør at de bør skiftes ut. Røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk.

- Kan få konsekvenser

I 2020 advarte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet om svakheten i mange røykvarslere. Samtidig ble det anslått at rundt 650 000 røykvarslere bør byttes ut.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, tror at det fortsatt finnes varslere med designsvakheten.

- Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem. Vår største bekymring er at det kan være røykvarslere som ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natta når alle i huset sover, sier han.

- Trykk på test-knappen

DinSide har tidligere skrevet om reglene rundt røykvarslerne. Alle er nemlig pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem. For eksempel minstekravet til hvor mange du bør ha, hvor de skal plasseres, type og batteribytte.

- Det skal være minst én fungerende detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Anskaffelse av tilstrekkelig antall, plassering, kontroll og vedlikehold av røykvarsler og slokkeutstyr er boligeiers ansvar, lød beskjeden fra Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB).

Produksjonsdatoen finner du på undersiden av røykvarsleren, så du bør ta en kikk innimellom for å se om det er på tide å bytte.

- Vi ser jo hvilke potensial mange av brannene kunne hatt. Liv kunne gått tapt. Mange sier at de har røykvarsler, men mange kan ikke huske sist de testet dem. Trykk på test-knappen, fortalte informasjonsrådgiver Arnt E. Folvik i VIB til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer