TV-dekoderen koster mest

Når du ikke bruker den.

TV-dekodere er noe av det dyreste du ikke skrur av.  Foto: Produsenten
TV-dekodere er noe av det dyreste du ikke skrur av. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det koster å ha elektriske apparater stående på standby. Til tross for at de ikke er aktivt i bruk, trekker de litt strøm. Hele fem prosent av det totale strømforbruket fra norske husholdninger stammer fra apparater som ikke er i bruk.

Og på toppen av strømslukelisten er TV-dekoderen. Hver boks trekker 265 kWh i året bare ved å stå der, viser tall fra Enova.

Finn ut hvor mye strøm TV-en din bruker

3 millarder dollar

En fersk undersøkelse av amerikanske National Resources Defence Council viser at TV-dekodere bruker like mye strøm i standby som i aktiv tilstand. Og den lille boksen trekker langt mer strøm enn et energieffektivt kjøleskap. Totalt kaster amerikanske TV-kunder bort strøm verdt 3 milliarder dollar (cirka 16,4 millarder kroner) på at dekoderne står i standby-modus.

Når det er sagt: Det er heller ikke bare å skru av dekoderen. Den må stå i standby for å ta opp yndingsseriene dine. Og oppdateringer fra leverandørene, skjer også automatisk når dekoderen står i standby.

Ifølge Trond Paasche i Enovas svartjeneste er det mulig amerikanske TV-dekoder trekker mer strøm enn de som er på det norske markedet, men TV-dekodere er fortsatt noe av det som bruker mest strøm i standby. Tidligere beregninger fra Enova viser at dekodere trekker 30 watt, og bruker 265 kWh i året i standby, men her kan det ifølge Paasche være små endringer nå dersom folk har nyere modeller enn det som ble testet da.

- Jeg har selv en HD PVR fra Canal Digital, som måler 20 watt i standby. Denne går på 30 watt når den er på, sier Paasche til DinSide.

Han har også en vanlig PVR fra Canal Digital, som han også nettopp har målt. Denne trekker 24 watt i bruk og 17 watt i standby.

- Det er klart en dekoder kan bruke mindre strøm, men en PVR har jo en harddisk som går, sier Paasche.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste strømleverandør med DinSides strømkalkulator

Det evige spørsmålet om varme ...

Hver gang vi skriver om ulike produkter som trekker mye strøm, påpeker observante lesere at ikke alle kilowattimene brukes forgjeves: Noe kan du tjene inn på at de gir fra seg varme, og du får lavere oppvarmingskostnader. Dette gjelder imidlertid bare den delen av året du faktisk har behov for oppvarming, og det finnes også langt mer lønnsomme oppvarmingsmetoder.

Les også: Hjemmets største strømslukere

Artikkelen er oppdatert 27. juni, 13:25

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer