TV-dekoderen koster mest

Når du ikke bruker den.

TV-dekodere er noe av det dyreste du ikke skrur av.  Foto: Produsenten
TV-dekodere er noe av det dyreste du ikke skrur av. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det koster å ha elektriske apparater stående på standby. Til tross for at de ikke er aktivt i bruk, trekker de litt strøm. Hele fem prosent av det totale strømforbruket fra norske husholdninger stammer fra apparater som ikke er i bruk.

Og på toppen av strømslukelisten er TV-dekoderen. Hver boks trekker 265 kWh i året bare ved å stå der, viser tall fra Enova.

Finn ut hvor mye strøm TV-en din bruker

3 millarder dollar

En fersk undersøkelse av amerikanske National Resources Defence Council viser at TV-dekodere bruker like mye strøm i standby som i aktiv tilstand. Og den lille boksen trekker langt mer strøm enn et energieffektivt kjøleskap. Totalt kaster amerikanske TV-kunder bort strøm verdt 3 milliarder dollar (cirka 16,4 millarder kroner) på at dekoderne står i standby-modus.

Når det er sagt: Det er heller ikke bare å skru av dekoderen. Den må stå i standby for å ta opp yndingsseriene dine. Og oppdateringer fra leverandørene, skjer også automatisk når dekoderen står i standby.

Ifølge Trond Paasche i Enovas svartjeneste er det mulig amerikanske TV-dekoder trekker mer strøm enn de som er på det norske markedet, men TV-dekodere er fortsatt noe av det som bruker mest strøm i standby. Tidligere beregninger fra Enova viser at dekodere trekker 30 watt, og bruker 265 kWh i året i standby, men her kan det ifølge Paasche være små endringer nå dersom folk har nyere modeller enn det som ble testet da.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer