TV-ene blir enda smartere

Og på papiret ser det veldig lovende ut, selv om det ikke er alt de forteller deg.

PLAYSTATION 2 & 3-SPILL RETT I TVEN:  Samsungs nye SmartTV-meny med operativsystemet Tizen. Går alt etter planen skal du i løpet av året kunne streame gamle Playstation 2 og 3-spill direkte på TV-er fra Samsung og Sony.  Foto: SAMSUNG/SONY
PLAYSTATION 2 & 3-SPILL RETT I TVEN: Samsungs nye SmartTV-meny med operativsystemet Tizen. Går alt etter planen skal du i løpet av året kunne streame gamle Playstation 2 og 3-spill direkte på TV-er fra Samsung og Sony. Foto: SAMSUNG/SONY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets CES-messe i Las Vegas er i gang, og selv om ikke alle produktene er vist fram, er det ingen overraskelse at hjernen i din neste TV vil være langt smartere enn den du har i dag.

I dag finnes det knapt en TV på det norske markedet som ikke har en form for SmartTV-funksjonalitet, og det ingen tvil om at utviklingen har vært stor siden de første SmartTV-funksjonene begynte å gjøre sitt inntog i 2009.

Men hva betyr det egentlig?

At TV-en din er «smart» betyr i korte trekk at du kan koble TV-en din til nettet og surfe eller spille enkle TV-spill. I praksis har likevel klassiske TV-apper som YouTube, video-on-demand-apper (VOD), i tillegg til populære TV-apper som Netflix, Viasat eller HBO blitt mye brukt.

Men like enkelt og sømløst som bransjen skryter av har det sjelden vært.

Trege og lite brukervennlige løsninger, kombinert med at enkelte aktører har sikret seg enerett på populært innhold, har vært noen av irritasjonsmomentene.

Les mer: HBO kun på Samsung TV-er

I løpet av det siste året har det likevel løsnet litt. Menysystemene har blitt mer logiske, og appene har blitt både bedre og mer aktuelle, selv for oss i Norge.

LGs nye webos, versjon 2.0  Foto: LG
LGs nye webos, versjon 2.0 Foto: LG Vis mer
Samsungs nye SmartTV-meny, med Tizen. Nå vises Smart Hub på én og samme side, slik at det skal gå raskere å finne fram. Foto: SAMSUNG
Samsungs nye SmartTV-meny, med Tizen. Nå vises Smart Hub på én og samme side, slik at det skal gå raskere å finne fram. Foto: SAMSUNG Vis mer


I år er fokuset todelt:

  • Skal jobbe raskere. Siden lite er så irriterende som å bruke trege løsninger, har TV-produsentene satset tungt på å lage mer brukervennlige løsninger, og ikke minst proppet TV-ene med enda raskere prosessorer.

    LGs nye WebOS 2.0 skal for eksempel ha opp til 60 prosent raskere oppstartstid enn tidligere, og lover opp til 70 prosent raskere innlasting av Youtube-appen, og selv om vi ikke går god for disse tallene før vi får testet det selv, er det definitivt et skritt i riktig retning.

    Når det gjelder Samsung, vil samtlige 2015-modeller bygge på open source-operativsystemet Tizen, og også her er det bedre brukervennlighet, hastighet og mer innhold som står på menyen.

  • Økt fokus på spill og eksklusivt innhold. Økt prosessorkraft i TV-ene gir også muligheten til å øke fokus på spill, og da spesielt streaming av spill rett på TV-en via nettet.

Playstation i TV-en nærmer seg

Etter å ha ligget bak konkurrentenes SmartTV-løsninger tyvstartet Philips ved å være den første av de store TV-produsentene som begynte med innebyggd Android i TV-en allerede høsten 2014.

LES MER: Vi har testet Android-TVen

Det ga også TV-kjøperne muligheten til å streame TV-spill via tjenesten Onlive, og dette er altså spill av en helt annen kvalitet enn de du fikk på TV-ene for noen år siden.

Men nå kommer konkurrentene for alvor.

En ting er at Sony følger etter Philips og går for Android i TV-ene. Sonys TV-er vil i tillegg være Google Cast Ready, men rosinen i pølsa er likevel at Sonys Playstation Now-løsning endelig ser ut til å gå ut av beta-dvalen. Det er en god nyhet for alle spillinteresserte med en ny Sony-TV.

Playstation Now skal gi deg tilgang til over 200 gamle PS2/PS3-spill via TV-en, altså helt uten en separat spillkonsoll, og det er nå også bekreftet at Samsungs nye TV-modeller vil støtte Playstation Now.

Bare ikke gled deg for tidlig …

Det første du bør merke deg er at CES-messen i all hovedsak er rettet mot det amerikanske markedet, og at det fortsatt ikke er bekreftet når Playstation Now faktisk kommer til Norge enten du har en ny Sony- eller Samsung-TV.

I følge Flatpanels.dk tyder likevel det meste på at tjenesten kommer i løpet av året, og at den skal fungere etter Netflix-prinsippet der spillene streames rett til TV-en. Nå sparer du selvsagt penger på å slippe å kjøpe en spill-konsoll, men for å spille må du uansett kjøpe deg en håndkontroll (Sony Dualshock) som ekstrautstyr.

Minstekravet for å spille er forøvrig en nettlinje på minimum 5 Mbit/s, og oppløsningen på spillene som streames vil være på 720p. (Mer informasjon får du her.)

Men hva er det de ikke sier?

Den største ulempen er at nye SmartTV-funksjoner som den klare hovedregel bare vil fungere på de helt nye TV-modellene som blir lansert i løpet av 2015.

Har du nettopp kjøpt deg en 2014-modell vil det altså være ren bingo om den har rask nok prosessor til å utnytte de nye funksjonene, og er TV-modellen din enda eldre kan du stort sett gå ut fra at det ikke vil fungere.

Det finnes riktignok noen unntak. Ett som bør nevnes er Samsungs TV-modeller som er tilrettelagt for Evolution-kittet. I stedet for å skifte TV, kan du her rett og slett oppgradere SmartTV-hjernen med et nytt Evolution-kit. Siden det uansett koster penger, er det antagelig mange som heller velger å kjøpe seg en billig separat medieboks ala Google Chromecast eller Apple TV i stedet.

Flere CES-nyheter får du her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer