Tviholder på godstolen

Mange nordmenn har faste plasser, og én av ti vil ikke dele godstolen sin.

– 80 prosent av tida er dette min. Jeg synes det er så deilig å sette meg ned i den og så bare dra i spaken og lene seg godt tilbake, sier Svein Hansen. Konen Grete sitter godt i sofakroken bak.  Foto: Ikea
– 80 prosent av tida er dette min. Jeg synes det er så deilig å sette meg ned i den og så bare dra i spaken og lene seg godt tilbake, sier Svein Hansen. Konen Grete sitter godt i sofakroken bak. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske møbelkjeden Ikea har i høst samlet på historier om norske boliger, hvem som bor der, hvilke behov de har og hvilke løsninger de har valgt. Og én av de tingene som skilte seg ut, er at vi er vanedyr, og liker å ha faste plasser. Men ikke bare liker vi det, noen er glad i plassen sin, eller stolen sin, at de ikke vil dele den med andre.

– Det viser seg at hele 10 prosent av nordmenn har en stol de ikke ønsker å dele med andre, sier Frode Skage Ullebust, fungerende kommunikasjonssjef i Ikea til DinSide.

Han kan fortelle at hvor egoistiske vi er på godstolen varierer noe, og én landsdel skiller seg ut: – Det var påfallende mange flere sørlendinger som vernet om stolen - eller plassen - sin i forhold til resten av landet, ler Ullebust.

Kanskje det er denne stolen de tviholder på? Stressless selger som aldri før

- Her sitter jeg

Nordby har innsett at slaget om sofakroken er tapt. Foto: Ikea
Nordby har innsett at slaget om sofakroken er tapt. Foto: Ikea Vis mer


Tom Nordby og Charlotte Grønvold Hansen bor med to barn i en fireroms i Gamlebyen i Oslo. Favorittrommet er kjøkkenet, her har de god plass til å kokkelere og spise mat med familie og venner; og her kan de gjerne leke stolleken. Men når det kommer til stuen og sofaen, er historien en helt annen.

- Her sitter jeg! erklærer Hansen, hun setter seg på plass i sofakroken. Nordby er ikke nødvendgvis fornøyd, men har innsett at den plassen er og blir hennes.

- Jeg er jo prinsipielt imot faste plasser ... men her hjemme, her nytter det bare ikke å tulle med plassene. Da får jeg sitte der i kanskje en halvtime og så er det "skal vi bytte plass?"

Ekstrem boligstyling: Se de utrolige bildene

80 prosent min

10 prosent av nordmenn har en stol de ikke ønsker å dele med dem de bor sammen med. Foto: Per Ervland
10 prosent av nordmenn har en stol de ikke ønsker å dele med dem de bor sammen med. Foto: Per Ervland Vis mer


Svein og Grete Hansen bor på Etterstad i Oslo, og her er det husets herre som har et spesielt forhold til sitteplass:

– 80 prosent av tida er dette min. Jeg synes det er så deilig å sette meg ned i den og så bare dra i spaken og lene seg godt tilbake, sier Svein Hansen. – Da er det bare å nyte tilværelsen, og kose seg med en tynn drink og se på tv hvis man ønsker det.

Elin Pauline Myhre bor alene i sin ettroms på Ammerud, så hun slipper å krangle om hvem som skal sitte hvor. Og har hun gjester, deler hun villig vekk de gode plassene. Men hun har, som de fleste andre, et fast sted hun setter seg.

- Jeg krøller meg helst opp i sofakroken, i hjørnet av stuen, med god oversikt over resten av leiligheten, sier Myhre til DinSide. Er været fint, er godstolen på verandaen et yndet alternativ.

Les mer under bildekarusellen:

Folkets Ikea-katalog

Egen stol?

Har dere faste sitteplasser hjemme? (Avsluttet)
Ja, stort sett(50%) 454
Ja, alltid(21%) 192
Nei(18%) 163
Kun for godstolen(e)(7%) 62
Nei, men vi krangler om de beste plassene(5%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikea drar på hjemmebesøk hvert eneste år, for å se hvordan nordmenn har det hjemme. Nytt av året er at de i tillegg til å gjøre ordinære markedsundersøkelser tok med seg en journalist og en fotograf. Resultatet av de rundt 200 hjemmebesøkene kan ses i Folkets Ikea-katalog. Her får Ikea vist frem litt av det de ser når de er på hjemmebesøk, at livet slett ikke er som i en boligreportasje, og selvfølgelig: vist frem møblene sine, slik folk faktisk bruker dem. For Folkets Ikea-katalog fremstår som en samling litt mindre stylet, litt mer rotete, hjemme hos-reportasjer.

Se også de fantastiske bildene: Hjemme hos - helt uten filter.

Likevel: Vi klarer sjelden å motstå fristelsen til å se hvordan andre har det hjemme - og er du som oss, kan du bla igjennom en elektronisk versjon av katalogen på Ikeas nettsider her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer