Tøymykner som romspray

Tvilsom til populært triks

Dufttrikset som regjerer i rengjørings-Norge.

VÆR FORSIKTIG: Denne rengjøringssprayen kan man se på flere sosiale medier, men det som kan være en fin måte å friske opp møbler, sengetøyet og kanskje lukten i hjemmet ditt på, kan også by på små problemer. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et rengjøringstriks som har spredt seg som en farsott i sosiale medier, eller iallfall innen rydde-verdenen, er tøymykner- og vannsprayen.

Ikke bare blir denne sprayen brukt til å friske opp sengetøy og rom, men også på overflater for å forhindre at støvet legger seg der så fort etter rens.

- Det viktigste å tenke på dersom man skal bruke en slik spray, er blandingsforhold og å teste på et lite synlig sted før bruk slik at man ikke får skjolder, forteller Malin Katrine Skaar, seniorsjef for kundeservice hos Orkla.

Hun syntes en femtedel tøymykner og fire femtedeler vann, som flere tipser om på TikTok-videoer eller Instagram Reels, høres mye ut.

- Til sammenlikning har Comfort anbefalt et blandingsforhold på fem milliliter tøymykner til 1 liter vann da de har lagt ut et slik hack på SoMe, forklarer hun.

Legger seg som et lag på tøyet

Hun sier at de aktive ingrediensene i de fleste tøymyknere går under kategorien «kationiske tensider». Kationiske tensider er positivt ladede og legger seg som et lag på tøyet slik at det kjennes mykt og behagelig, reduserer statisk elektrisitet.

- Det kationiske tensidet som er i tøymyknerne våre er verken irriterende for huden eller farlig ved innånding. Jeg vet ikke hva de andre tøymyknerne eller konkurrentene på markedet inneholder og kan dermed ikke kommentere det så dette svaret gjelder bare for Comfort Tøymyknere, forteller Skaar.

EDDIK TO THE RESCUE: Eddik kan jaggu brukes til mye når det kommer til rengjøring. Vi testet ut noen tips, se hvordan det gikk! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Men er du eller noen du pleier å ha på besøk er allergisk mot parfyme, bør du holde deg langt unna trikset.

- Parfyme, ikke bare i tøymyknere, er noe flere er allergiske mot. Da kan man oppleve for eksempel kløe, rennende nese og irriterende hud. Hvis man sliter med dette, har små barn eller skal ha besøk av noen som er allergisk mot parfyme vil jeg ikke anbefale dette tipset.

Mer bekymret for helsen

Vi spurte forskningsleder og professor i klær og bærekraft, Ingun Grimstad Klepp, om en slik romspray kan være skadelig for tekstilene dersom det blir liggende et lag med tøymykner på i lang tid.

- Jeg ville vel være minst bekymret for stoffene, og mer bekymret for helsen til de mennesker som skal være der, forteller Klepp.

Hun mener at unødvendig bruk av kjemikalier er både unødvendig miljøbelastning og unødvendig belastning på helse.

- Vi bør alle forsøke å bruke minst mulig kjemikalier, inkludert parfyme og ulike former for konserveringsmidler, rengjøringsmidler med mer, sier hun og legger til:

- Personlig synes jeg skyllemidler lukter skikkelig vondt. Det er selvsagt en privatsak, men det kan jo være at andre enn de som liker denne lukten også skal være i rommene?

Klepp forklarer at det er best å holde det rent og luftig i rommene.

- God lukt kan oppnås gjennom å fjerne alt som lukter vondt og skikkelig gjennomlufting, sier hun.

Et helt spesifikt bruksområde

- Tøymykner har et helt spesifikt bruksområde, og dette er for bruk i vaskemaskin. Brukt riktig, vil maskinen sørger for å skylle overskuddet av tøymykner ut med avløpsvannet, sier fagsjef biologi & kjemi Kent Hart, til DinSide.

Han er skeptisk til spray-trenden.

- Det er betenkelig at man ønsker å spraye de overflateaktive stoffene og eventuell parfyme ut i romluften. Du risikerer å puste dem inn, enten direkte via mikrodråper eller via støvpartikler som binder seg til sprayen.

Han forteller at det er ikke lett å forutsi hvordan dette kan påvirke slimhinner i øyne og luftveier.

- Dessuten vil også babyer, småunger og kanskje husdyra, som smaker eller sleiker på omgivelsene, kunne få i seg stoffer fra tøymykner om man sprayer rundt seg med dette i et forsøk på å «friske» opp romluften, sier han og legger til:

- Generelt sett vil vi heller anbefale folk å holde det rent med vanlige velprøvde metoder, framfor å ty til slike løsninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer