Tving deg til boligkupp

Antall boliger på tvangssalg vil trolig øke i nærmeste fremtid.

Publisert
Sist oppdatert
Det er lettere å få kjøpt eiendom til en lavere pris ved tvangssalg enn ved vanlig salg.Eiendomsmegler Erik Bjøralt


- Tvangssalg gir ofte større sjanse til å få boligen til en lavere pris, mener også
underdirektør i Forbrukerrådet, Torgeir Øines.

- For i disse tilfellene er selger gjerne mer opptatt av å få omsatt boligen raskt, enn av å oppnå en god pris.

Billigere med tvang

Tvangssalg

Når en eiendom blir tvangssolgt, betyr det at den selges ved namsmyndighetene etter begjæring fra en eller flere kreditorer som har pant i eiendommen. Dette skjer når skyldneren har misligholdt pantegjelden, normalt fordi han ikke har klart å betale. Det som kommer inn ved salget, fordeles mellom dem som har pant i eiendommen etter pantets prioritet. Blir det penger igjen, tilfaller disse skyldneren. Reglene om tvangssalg finner man i tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 11.

Kilde: Paragrafen.no


- Jeg tror vi vil se en økning i antall boliger på tvangssalg i tiden fremover, i hvert fall hvis den økonomiske nedgangstiden fortsetter. Mange har nok kjøpt boliger, og spesielt borettslagsleiligheter, uten egentlig å skjønne den reelle prisen. Nå som vi har fått en renteøkning får mange problemer. Om arbeidsledigheten begynner å stige i tillegg, vil også det bidra til flere boliger på tvangssalg, fortsetter Øines.

- Og det er som kjent kjøpers marked nå, noe som ytterligere øker sjansen til å kunne gjøre et boligkupp på tvangssalg, legger han til.

Har gjelden vokst deg over hodet? Sjekk om du kan få gjeldsordning med DinSides Gjeldsordningskalkulator.

Viktig å tenke på

Det er imidlertid en del ting man må være ekstra oppmerksom på om man vurderer å kjøpe en bolig på tvangssalg.

Øines råder deg til først å tenke over hvorfor den aktuelle boligen faktisk er på tvangssalg.

- Spør deg selv om "hvorfor dette har gått galt". Den forrige eierens økonomiske problemer kan muligens ha sammenheng med nettopp boligen eller kostnader knyttet til boligen. Du vil selvfølgelig forsikre deg mot å bli fanget i de samme problemene.

Du bør derfor være spesielt nøye med å sjekke at alt er i orden med den boligen du vurderer å kjøpe. For ved tvangssalg har du ikke mulighet til å gjøre mangelkrav i etterkant av kjøpet på samme måte som ved vanlig boligsalg. Dette fordi tvangssalg reguleres av tvangsfullbyrdelsesloven - og ikke av avhendingsloven.

Nyttig fra DinSides arkiv:

Nå nekter flere å selge

Gjeldstyngede beboere i borettslag risikerer (...) kun å tape innskuddet. Fellesgjelden kan de slippe unna.Torgeir Øines, Forbrukerrådet.


De spesielle reglene for tvangssalg er med på å påvirke prisene.

- Det er lettere å få kjøpt eiendommen til en lavere pris ved tvangssalg enn ved vanlig salg, bekrefter eiendomsmegler Erik Bjøralt i Hedmark Eiendom as.

- Det er vanskeligere å selge en eiendom på tvangssalg enn på vanlig måte. Men selve salgsfasen skal likevel gjøre så likt et vanlig salg som mulig, så jeg vil ikke si at kjøper har større sjanse til å gjøre et salgskupp, legger han til.

Vanligvis finner kreditorer og selger en løsning før boligen blir tvangssolgt. Refinansiering kan for eksempel være en mulighet for å unngå tvangssalg.

Nå får de hjelp

- Eieren skjønner ofte at det er alvor når han eller hun ser at boligen deres faktisk er lagt ut for salg, forteller seksjonssjef ved Oslo byfogdembete Reidar Amble-Ommundsen.

De fleste som får problemer med å betale for eksempel avdrag på boliglån, velger å selge boligen sin frivillig.

- Men så er det alltids noen som bare ikke vil selge. Det er særlig i tider når boligprisene synker, slik som nå, at færre vil selge. Dermed må flere boliger selges med tvang.

Kjøpe borettsbolig på tvangssalg? Sjekk dette:

- Greier du en renteøkning på hele kjøpesummen (både innskudd og fellesgjeld)?

- Kan du stole på estimerte tall for felleskostnadene? Ta høyde for at disse kan øke.

- Vil du kunne takle avdragene? Vær skeptisk til avdragsfrihet.

- Er borettslaget tilknyttet en garantiordning for felleskostnadene, slik at du slipper å ta ansvar for naboens gjeld?

- Er det planlagt vedlikeholdsarbeider som vil få betydning for fremtidig fellegjeld og felleskostnader?

Kilde: Forbrukerrådet


Flere borettslagsboliger

Amble-Ommundsen forteller at antallet begjæringer om tvangssalg av fast eiendom i Oslo foreløpig ligger på et relativt stabilt nivå. Det har imidlertid være en liten økning i antall borettsboliger.

I løpet av januar, februar og mars i år kom det inn 324 begjæringer om tvangssalg av borettsandeler i Oslo. Antallet var 264 for samme periode i fjor.

- Det har vært mye negativt fokus på borettslagsboliger. Men det er imidlertid også fordeler. Gjeldstyngede beboere i borettslag risikerer, i motsetning til selveiere, kun å tape innskuddet. Fellesgjelden kan de slippe unna, sier Øines i Forbrukerrådet.

Borettslag versus selveier

Dersom du sier opp boretten i et borettslag, og frir deg fra fellesgjelden, er det imidlertid mulig at naboene dine må overta gjelden din. Det skjer dersom borettslaget ikke er tilknyttet NBBL (Norges boligbyggelag), som gir forsikring mot manglende innbetaling av fellesgjeld.

De siste årene har det blitt bygget svært mange frittstående borettslag. Mange av disse er ikke tilknyttet boligbyggelag, og er dermed heller ikke med i en garantiordning mot mislighold av fellesgjeld.

Flere eiendomsmeglere unnlater å opplyse om rente og fellesgjeld for borettslagsleiligheter.

Vanskelige å selge

I skrivende stund, 10. april 2008, har finn.no ute ni annonser for boliger på tvangssalg. Advokat Agnar Haukås har ansvaret for å selge tre av disse, på vegne av tingretten.

- Jeg har aldri opplevd å få solgt boliger på tvangssalg der det er blitt noen utbetaling til eieren, sier Haukås til DinSide.no. Han har jobbet med tvangssalg siden 1992.

- Boliger som kommer på tvangssalg er i de aller fleste tilfellene overbeheftet, og i tillegg i dårlig forfatning. Visninger og budrunder skjer på samme måte som ved vanlig salg, men folk tenker nok at de kan by litt mindre ved tvangssalg, forklarer han.

Også Haukås minner om at det er et lite mindretall av boliger som selges på tvangssalg fordi skyldneren vanligvis klarer å gjøre opp for seg før salget faktisk finner sted.

- Men fortsetter den nedadgående tendensen i boligmarkedet vil det nok bli flere boliger som må tvangsselges, tror Haukås.

Har gjelden vokst deg over hodet? Sjekk om du kan få gjeldsordning med DinSides Gjeldsordningskalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer