Tyveri

- Tyvene jubler

Det er ingen grenser for hva tyver nasker til seg om sommeren, og dette får dem til å juble.

BOLTRER SEG: Uærlige sjeler boltrer seg om sommeren. De tar med seg det utroligste. Foto: If forsikring
BOLTRER SEG: Uærlige sjeler boltrer seg om sommeren. De tar med seg det utroligste. Foto: If forsikring Vis mer
Publisert

At tyver er mer aktive om sommeren, er en kjent sak, og lista over hva de tar med seg er lang.

Tidligere har vi skrevet at elsparkesykler ser ut til å være favoritten i år, men også mer uvanlige saker og ting forsvinner fra norske hus og hager på denne årstiden.

Senker skuldrene

Sigmund Clementz er i dag kommunikasjonssjef i If og tidligere journalist. Her forteller han om de mest utrolige tyveriene han har fått melding om, omtalt eller sett med egne øyne.

- Om sommeren senker vi skuldrene. Vi befinner oss på egen eiendom, som ofte er i et inngjerdet område, noe som føles trygt og godt. Samtidig har vi flere ting stående utendørs, sier han til DinSide.

Sykler og elsparkesykler er en gjenganger. Disse står ofte parkert i oppkjørselen. Ofte er de heller ikke låst.

- Men det er mange forskjellige ting uærlige sjeler ser verdi i. For eksempel hageplanter, hvor enn utrolig det høres ut.

Han forteller for eksempel om da noen forsynte seg av tujahekk utenfor et hagesenter i Lier.

- Først stjal de 20 meter av hekken. Uka etter var enda 20 meter borte, forteller Clementz, som også skrev om det spesielle tyveriet i Dagsavisen.

UT OG REISE: Skal du ut og reise i sommer, bør du sjekke disse tingene før du drar. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Han har også hørt om ferdigplen som ble rullet opp og kjørt avgårde.

- Da jeg bodde i en bygård i Oslo så jeg også med egne øyne at noen kom kjørende med pick-up og forsynte seg av skiferhellene som skulle brukes i bakgården, sier han.

I saker fra nyere tid, kan han blant annet fortelle om en sak der ti frukttrær var gravd opp.

Han kan også melde om en dyr hageparasoll som forsvant mens en av selskapets kunder var på ferie. Denne var boltet fast i veggen.

Hageskulpturer er heller ikke fredet fra tyvenes frekke fingre.

- Vi har eksempler der alt fra hagegnomer og andre skulpturer blir stjålet. Dette kan være ungdomsstreker, men også folk som bare ønsker å pynte i sin egen hage, sier han oppgitt.

Hytta utsatt

Mange tilbringer sommeren på hytta, og heller ikke her får ting stå i fred. Clementz forteller om et tilfelle der en hel favn med ved ble stjålet.

- Og det er ganske mye ved, understreker han.

I et annet tilfelle ble en hel teltleir stjålet.

- Ganske drøyt, kommenterer Clementz.

- Ulempen med hytta er at det ofte ikke er så mange folk der, slik at tyvene får holde på uforstyrret. Er det noe tyvene ikke liker, så er det stresset med å kunne bli oppdaget, sier han, og kommer samtidig med dette tipset for hjemmet:

- Vi nordmenn liker å være private og være uten innsyn, men høye tujahekker gjør tyveri både fra hus og hage enklere, da man ikke ser hva som foregår på eiendommen.

En klipp av hekken før man reiser på ferie, anbefales altså, og her får du tipsene til hagestussen.

- Tyvene jubler når de ser at det er tilbud på tujahekker.

Han peker samtidig på at 95 prosent av tyveriene som meldes inn, er av mer vanlig karakter, som for eksempel en PC.

- Om man bare skal inn en kjapp tur, tar det bare sekunder å legge pc-en i en sekk, og da er den borte, poengterer han.

Tyveri av løse gjenstander fra utearealet til privatboliger er dekket på innboforsikringen. Tyveri av planter som står i bakken og slikt som fastmonterte hagegnomer er dekket for tyveri på husforsikringen.

Frykter økning i innbrudd

Ifølge politiets inbruddstatistikk fra politiets Strasak-rapport gikk antall tyverier ned nesten 25 prosent fra 2019 til 2021, skriver NRK.

Nå forventes det at tallene vil komme tilbake til normalen.

- Vi tror at dette vil legge seg på cirka samme nivå som det var før coronaperioden. Men vi ser en eksplosjon i tyverier fra boder og garasjer, og forventer at tyveri av sykler, gressklippere og hagemøbler også vil bli et stadig større problem, har Tonje Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer