Ubeboelig etter dette

Huseier lå og sov, og trodde asken var kald. Så tok den fyr.

TOK FYR: En pose med aske tok fyr, og hele boligen ble full av røyk. Foto: NRBR
TOK FYR: En pose med aske tok fyr, og hele boligen ble full av røyk. Foto: NRBR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Nedre Romerike brann- og redningsvesen har det vært heftig med vedfyring på Østlandet på nyåret, og nå advarer de om hvordan man ikke skal behandle aske og kull fra ovnen.

Bildet over er tatt etter en utrykning der det som ble oppfattet som kald aske fra en ovn, ble oppbevart i en pose på gulvet.

Det var glør i asken, gulvet tok fyr, og boligen ble full av røyk, rapporterer brannvesenet på sin Facebook-side. Huseier lå og sov, men ble vekket av røykvarsleren.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- Da vi kom til fram, måtte vi skjære opp deler av gulvet for å komme til årsaken. Boligen ble ubeboelig av all røyken, kommenterer brannvesenet.

De advarer om at kull og aske kan inneholde glør i flere døgn etter at det tilsynelatende har slokket.

Og dette er ikke første gang det advares mot den lunefulle asken fra ovnen, og mange kaster den også i søpla utendørs.

- Hold det langt unna søpla! Det folk ikke tenker på er at det er fin gjødsel. Kast det i snøen, så blir det fin gjødsel til våren. Da er du også 100 prosent sikker på at det ikke tar noe fyr noen plass, advarte brannmester ved Vestfold Interkommunale Brannvesen, Jardar Aftret til DinSide tidligere denne måneden.