Hvordan lage brenneslevann

Ugress er mat for hageplantene

Vokser det mye ugress i hage og blomsterbed? Det er nødvendigvis ikke en ulempe - i alle fall ikke hvis du benytter deg av dette smarte tipset!

GJØDSELVANN: Ugresset kan bli til næringsrikt gjødselvann. Her viser vi deg hvordan du lager det! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det er noe herk når ugresset har presset seg opp mellom plantene og spredd seg utover hele blomsterbedet. Men det mange av oss ikke vet, er at vi kan bruke ugresset til å lage en skikkelig vitaminbombe for plantene.

Her får du vite hvordan!

Lag gjødselvann av ugress

Du slipper riktignok ikke unna luking, men tar du vare på ugresset du røsker opp, kan du bruke dette til å lage gjødselvann av!

- Mange liker å lage gromsevann av ugress som får godgjøre seg gjennom et par uker i vann under lokk. Ugress kan gi fra seg flott næring, bekrefter Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Gjødselvann kan du lage av valurt eller en miks av mange ulike ugressplanter, men det vanlige er brennesle, forteller Kirsty McKinnon, rådgiver ved Norsk senter for økologisk landbruk.

Marianne Utengen, fagansvarlig hos Det norske hageselskap, forklarer videre:

- Det fungerer slik at næringen fra ugresset trekkes ut i vannet. Grunnen til at brennesle er vanligst å bruke er fordi det er en nitrogenelskende plante og dermed inneholder store mengder nitrogen, sier hun.

Oppskrift på brenneslevann:

McKinnon mener altså at du kan lage gjødselvann av ulike ugressvekster, men i og med at brennesle er det vanligste å bruke, tar vi utgangspunkt i Utengens brennesle-oppskrift her (forholdet ugress og vann er det likt uansett type ugressvekster):

  • Høst nesler og legg dem i en stor dunk, bruk hansker når du plukker neslene. Velg helst unge planter, de har høyest næringsinnhold. Unngå stengler med frø.
  • Fyll vann i dunken. Forholdet mellom planter og vann skal være cirka 1 kilo nesler til 10 liter vann. Legg et lokk over dunken for å hindre at fugler faller nedi vannet, men det bør ikke være tett, blandingen trenger luft.
  • Rør om i dunken når du går forbi, da tilfører du oksygen til blandingen.
  • Etter noen dager vil neslevannet begynne å gjære og lukte. For å redusere den vonde lukta kan du røre litt ekstra eller tilsette litt jord i blandingen. Steinmel kan også tilsettes for å hindre litt lukt.
  • Neslegjødselen er ferdig etter cirka 14 dager. Sil neslene fra.
  • Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, 1 del neslevann til 10 deler vann.
  • De grove stenglene kan du legge i komposten, men grav dem litt ned for å unngå fruer og lukt.

- Det er bedre å gjødsle ofte med mindre mengder, enn å gjødsle sjeldnere med større mengder, anbefaler McKinnon.

- Ikke bruk som eneste kilde

De lærde strides derimot om hvor mye næring som faktisk kommer plantene til gode, da nitrogen er svært flyktig og kan forsvinne som gass i andre former, opplyser Utengen.

- Selv bruker jeg brenneslevann fordi det er artig å lage egen gjødsel, men ikke som eneste kilde siden det er litt usikkert hvor stor gjødseleffekten er. Men jorda har godt av materialet som følger med gjødselvannet, så det er ikke forgjeves, presiserer hun.

Også Marit Hauken, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), påpeker at det er vanskelig å vite hvor mye næringsstoffer vannet vil inneholde.

- Men på den annen side – for en hobbydyrker er ikke det så viktig, så det er bare å prøve seg fram, oppfordrer Hauken.

Legg en «vinterdyne» i bedet

Nå som høsten snart er her, vil det ikke være særlig behov for å gjødsle plantene, det kan lett føre til avrenning, understreker McKinnon.

I stedet anbefaler hun at du dekker staudebedet eller bar jord med løv - som en «vinterdyne».

- Det beskytter jorden, bidrar til å redusere tap av næringsstoffer og beskytter plantene, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer