Hvordan lage brenneslevann

Ugress er mat for hageplantene

Vokser det mye ugress i hage og blomsterbed? Det er nødvendigvis ikke en ulempe - i alle fall ikke hvis du benytter deg av dette smarte tipset!

GJØDSELVANN: Ugresset kan bli til næringsrikt gjødselvann. Her viser vi deg hvordan du lager det! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det er noe herk når ugresset har presset seg opp mellom plantene og spredd seg utover hele blomsterbedet. Men det mange av oss ikke vet, er at vi kan bruke ugresset til å lage en skikkelig vitaminbombe for plantene.

Her får du vite hvordan!

Lag gjødselvann av ugress

Du slipper riktignok ikke unna luking, men tar du vare på ugresset du røsker opp, kan du bruke dette til å lage gjødselvann av!

- Mange liker å lage gromsevann av ugress som får godgjøre seg gjennom et par uker i vann under lokk. Ugress kan gi fra seg flott næring, bekrefter Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Gjødselvann kan du lage av valurt eller en miks av mange ulike ugressplanter, men det vanlige er brennesle, forteller Kirsty McKinnon, rådgiver ved Norsk senter for økologisk landbruk.

Marianne Utengen, fagansvarlig hos Det norske hageselskap, forklarer videre:

- Det fungerer slik at næringen fra ugresset trekkes ut i vannet. Grunnen til at brennesle er vanligst å bruke er fordi det er en nitrogenelskende plante og dermed inneholder store mengder nitrogen, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.