Ulovlige stoffer i hvert fjerde elprodukt

Svensk undersøkelse avslører ulovlige stoffer i hvert fjerde elektriske produkt.

FARLIGE STOFFER I ELPRODUKTER: En svensk rapport avslører at hvert fjerde elektriske produkt inneholder farlige og ulovlige stoffer. Ifølge norsk ekspert er resultatene er direkte overførbare til norske forhold. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FARLIGE STOFFER I ELPRODUKTER: En svensk rapport avslører at hvert fjerde elektriske produkt inneholder farlige og ulovlige stoffer. Ifølge norsk ekspert er resultatene er direkte overførbare til norske forhold. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske Kemikalieinspektionen, som er svensk tilsynsmyndighet under Miljødepartementet, avslører i en fersk rapport at en av fire elektriske produkter inneholder farlige stoffer over grenseverdiene som er tillatt.

Det handler blant annet om bly, som er giftig, og klorparafiner, som er helse- og miljøskadelige.

Rapporten som nylig er publisert, er resultatet av flere tilsynsaksjoner gjennomført i løpet av 2019, og som nå er sammenstilt.

Totalt har de kontrollert 132 produkter fra ulike butikker, og på listen finner vi alt fra lamper, varmeovner, ladere, leker, hodetelefoner, digitalvekter, termometer, laserpekere, kalkulatorer og lommelykter - blant annet.

79 av de testede produktene var elektriske, og av dem inneholdt 27 prosent uautoriserte stoffer.

- Bly var det vanligste funnet

De har kontrollert produktene både ved å gjøre kjemiske analyser av produktene og ved å kontrollere at produktene oppfyller kravene i lovgivningen, som innebærer kontroll av CE-merking og opplysninger om produsent, importør og id-merke.

Kemikalieinspektionen fant at 20 prosent av de 132 produktene inneholdt uautoriserte stoffer i nivåer over grenseverdien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer