Ulovlige stoffer i hvert fjerde elprodukt

Svensk undersøkelse avslører ulovlige stoffer i hvert fjerde elektriske produkt.

FARLIGE STOFFER I ELPRODUKTER: En svensk rapport avslører at hvert fjerde elektriske produkt inneholder farlige og ulovlige stoffer. Ifølge norsk ekspert er resultatene er direkte overførbare til norske forhold. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FARLIGE STOFFER I ELPRODUKTER: En svensk rapport avslører at hvert fjerde elektriske produkt inneholder farlige og ulovlige stoffer. Ifølge norsk ekspert er resultatene er direkte overførbare til norske forhold. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske Kemikalieinspektionen, som er svensk tilsynsmyndighet under Miljødepartementet, avslører i en fersk rapport at en av fire elektriske produkter inneholder farlige stoffer over grenseverdiene som er tillatt.

Det handler blant annet om bly, som er giftig, og klorparafiner, som er helse- og miljøskadelige.

Rapporten som nylig er publisert, er resultatet av flere tilsynsaksjoner gjennomført i løpet av 2019, og som nå er sammenstilt.

Totalt har de kontrollert 132 produkter fra ulike butikker, og på listen finner vi alt fra lamper, varmeovner, ladere, leker, hodetelefoner, digitalvekter, termometer, laserpekere, kalkulatorer og lommelykter - blant annet.

79 av de testede produktene var elektriske, og av dem inneholdt 27 prosent uautoriserte stoffer.

- Bly var det vanligste funnet

De har kontrollert produktene både ved å gjøre kjemiske analyser av produktene og ved å kontrollere at produktene oppfyller kravene i lovgivningen, som innebærer kontroll av CE-merking og opplysninger om produsent, importør og id-merke.

Kemikalieinspektionen fant at 20 prosent av de 132 produktene inneholdt uautoriserte stoffer i nivåer over grenseverdien.

Av de 79 elektriske produktene inneholdt 21 produkter forbudte stoffer, som tilsvarer 27 prosent.

Stoffene som ble funnet var hovedsakelig bly, kortkjedede klorparafiner og kadmium.

- I de fleste svenske hjem er det forskjellige elektriske produkter som sykkellamper, mobilladere og kjøkkenvekter. For å redusere de negative helse- og miljøeffektene er det viktig at apparatene ikke inneholder skadelige stoffer. Skadelige stoffer som bly- eller kortkjedede klorparafiner i elektriske produkter utgjør en risiko hovedsakelig ved framstillingen av produktene, og når de blir avfall, sier Charlotte Rahm, inspektør ved Kemikalieinspektionen.

Blant de elektriske produktene det ble funnet bly i, var en hodelykt fra Jula, startkabler fra Biltema, ladere, usb-kabler, vifter og veggbelysning.

Totalt ble 64 selskaper inspisert i prosjektet.

- Det vanligste har vært at vi har funnet bly i lodding på elektriske produkter. Det trenger ikke å bringe forbrukeren i fare da loddetinn vanligvis er skjult inne i produktet. Imidlertid er bly et veldig giftig stoff som kan skade nervesystemet, og det er ille når det kommer inn i miljøet, sier Charlotte Rahm.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Mangler CE-merking

Kemikalieinspektionen kontrollerte også om produktene oppfylte kravene i forhold til merking - og resultatet var nedslående:

En stor del av produktene manglet nemlig riktig merking.

Av de 45 elektriske produkter der merkingen ble undersøkt, manglet 14 prosent CE-merking og 29 prosent manglet kontaktadresse til produsent eller importør.

- Mange produkter manglet CE-merking og kontaktinformasjon. Det at merkingen ikke er korrekt, kan indikere at produktet ikke har gjennomgått alle kontrollene som lovverket krever, sier Charlotte Rahm i en pressemelding.

Bestemmelsene sier at elektriske produkter skal ha CE-merking, kontaktadresse til produsent og importør, samt ID-merking.

Ifølge Kemikalieinspektionen har alle selskaper som solgte produkter som de fant ulovlige stoffer i, uttalt at de slutter å selge det aktuelle produktet og iverksette tiltak for nye leveranser av det samme produktet.

- Altfor mange produkter

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet sier til Dinside at de er kjent med denne svenske undersøkelsen og at de også her til lands jevnlig utfører kontroller at EE-produkter - både kontroll av dokumentasjon og testing av produktene.

Når det gjelder de svenske resultatene, kommenterer han at dette er altfor mange:

- Det er altfor mange produkter som ikke er i samsvar med regelverket. Tilsyn er viktig for å avdekke disse ulovlige produktene og øke oppmerksomheten både hos virksomhetene og forbrukere. Virksomhetene må være flinkere til å etterspørre dokumentasjon fra leverandørene sin og kontrollere at den viser at EE-produktene er i samsvar med regelverket, sier Veulemans til Dinside.

Han sier videre at de svenske resultatene vil være overførbare til norske forhold.

- I et globalisert marked vil resultatene fra den svenske undersøkelsen være overførbare til norske forhold. Vi oppdager også en rekke EE-produkter med for høye konsentrasjoner av farlige stoffer, for eksempel bly i kretskort, ftalater og kortkjedete klorparafiner i kablene. Vi ser også at andel EE-produkter som ikke er CE-merket er høy, og høyere enn for leketøy for eksempel, sier han.

Veulemans råder forbrukere til å sjekke om EE-produkter er CE-merket, og understreker at EE-produkter uten CE-merking er ulovlige.

- Det er også lurt å sjekke den europeiske SAFETY GATE (tidligere RAPEX). Der vil forbrukere finne alle farlige produkter som er funnet i EØS-området. Så vi anbefaler forbrukere å sjekke om produkter de ønsker å kjøpe ikke er meldt inn i denne sentrale databasen, sier Veulemans.

- Og hvordan kan man sjekke de tingene man allerede har hjemme?

- Hvis det ikke er CE-merket er produktet ulovlig. Da blir det en sak mellom forbrukere og selger som faller utenfor vårt myndighetsområde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer