Ultrahvit maling kan være bedre enn klimaanlegg

– En veldig spennende teknologi, sier Sintef.

MALING: Verdens hviteste maling er nå skapt av forskere, men ideen bak malingen var ikke å skape verdens hviteste farge. Video: Jared Pike, Purdue University. Vis mer
Publisert

Forskere ved Purdue University, som ligger i den amerikanske delstaten Indiana, har blitt innlemmet i Guinness World Records etter å ha skapt den hviteste fargen noensinne, melder USA Today.

Den ultra-hvite malingen er opptil 98,1 prosent reflekterende, samtidig som det avgis infrarød varme, mens andre hvite malinger som regel ligger mellom 80 og 90 prosent og kan ikke kjøle ned overflater, forklarer Guiness World Records på sine nettsider.

En av hovedingrediensene er bariumsulfat, som ifølge Store norske leksikon brukes som kontrastmiddel ved røntgenfotografering og blant annet glattingsmiddel i fotopapir og visittkort. Det høye innholdet av bariumsulfat er også årsaken til at fargen er rekordhvit.

Ideen bak malingen var dog ikke å lage den hviteste hvitfargen, forklarer forskerne, men i stedet handlet det om å skape en maling som var så reflekterende som mulig, og som kan reflektere sollys vekk fra bygninger.

– Da vi begynte på dette prosjektet for sju år siden, hadde vi energisparing og bekjemping av klimaendringer i tankene, heter det i en uttalelse fra Xiulin Ruan, professor i maksinteknikk ved Purdue-universitetet.

Kjøler ned i stedet for å varme opp

Det fiffige her er, at ettersom malingen absorberer mindre varme fra sola enn den avgir, kan bygninger som er malt med den kjøles ned uten behov for kraftige klimaanlegg, hevder forskerne. Malingen kjøler nemlig ned overflaten i stedet var å varme den opp som vanlig hvitmaling.

– Hvis du bruker denne malingen for å dekke rundt 93 kvadratmeter av et tak, estimerer vi at du kan få en kjølekraft som tilsvarer opptil 10 kilowatt. Det er kraftigere enn klimaanlegg som brukes i de fleste boliger, uttaler Ruan.

Et infrarødt kamera viser at den ultrahvite malingen (bildet til høyre) faktisk kan kjøle ned overflaten. Foto: Purdue University image/Joseph Peoples
Et infrarødt kamera viser at den ultrahvite malingen (bildet til høyre) faktisk kan kjøle ned overflaten. Foto: Purdue University image/Joseph Peoples Vis mer

Og det uten å forbruke strøm.

Ifølge forskerne vil man, ved å dekke kun 0,5–1 prosent av jordas overflate med den ultra-hvite malingen, kunne reversere den globale oppvarmingen til dags dato.

– Spennende teknologi

SINTEF har selv forsket på liknende teknologi som kalles «cool coatings», eller kalde belegg, og omtaler det som en spennende teknologi.

Tore Kolås, som er seniorrådgiver i SINTEF Industri, forteller til Dinside at det som er ekstra spennende med den ultrahvite malingen til forskerne ved Purdue-universitetet, er at den skal være så reflekterende at overflaten holder seg kjøligere enn omgivelsene.

– Vanligvis blir en overflate som blir utsatt for sollys, varmere, men denne malingen har motsatt effekt, sier Kolås.

Han tror at teknologien vil være mest aktuell i uisolerte bygninger som ligger i varme strøk.

– Godt isolerte boliger vil generelt ha mindre effekt av denne malingen enn boliger uten så god isolasjon. Men også i godt isolerte bygg med ventilasjonsanlegg kan det være nyttig å male for eksempel overflatene nær inntaket til ventilasjonsanlegget for å holde lufttemperaturen nede, forteller han.

Tore Kolås er seniorrådgiver i SINTEF Industri. Foto: SINTEF
Tore Kolås er seniorrådgiver i SINTEF Industri. Foto: SINTEF Vis mer

– Enkelte byer varmes opp mer enn omliggende områdene, og i varme strøk kan dette være svært uønsket. På engelsk kalles dette for "urban heat island effect". Ved å benytte den ultrahvite malingen på mange av hustakene kan den bidra til å senke temperaturen i bymiljøet.

SINTEF ser samtidig for seg også helt andre bruksområder for denne typen maling. Et eksempel er ved innendørs dyrking av planter.

– Da kan man male veggene og andre overflater rundt plantene med slik maling for å utnytte lyset mest mulig.

En ulempe om vinteren

Når det gjelder nytteverdi for norske boliger og bygninger i et land som normalt sett holder lavere temperatur enn store deler av verden, mener Kolås at det fortsatt kan ha en verdi.

– Ja, varme fra taket vil kunne forplante seg inn i boligen selv om den er godt isolert, forklarer han.

Samtidig vil man få motsatt effekt om vinteren når vi ønsker å slippe varmen inn, ettersom den ultrahvite malingen reflekterer vekk varmen fra sollyset.

– Det optimale ville kanskje være å ha en bygning som er hvit om sommeren og svart om vinteren, men det er nok lite aktuelt for de fleste.

En annen ting er at ettersom malingen er svært reflekterende, får man et veldig hvitt tak. SINTEF på sin side har vært med på å utvikle liknende, reflekterende belegg i både rød og svart farge, som ikke blir like varme som vanlig svartmaling.

Skal masseproduseres

Enn så lenge er det uvisst når du får kjøpt forskernes ultrahvite maling på din lokale jernvareforretning, men de har planer om å kommersialisere malingen og har allerede inngått et samarbeid med et selskap om å masseprodusere den.

Så gjenstår det å se om malingen faktisk er så god som forskerne hevder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer