Ultrahvit maling kan være bedre enn klimaanlegg

– En veldig spennende teknologi, sier Sintef.

MALING: Verdens hviteste maling er nå skapt av forskere, men ideen bak malingen var ikke å skape verdens hviteste farge. Video: Jared Pike, Purdue University. Vis mer
Publisert

Forskere ved Purdue University, som ligger i den amerikanske delstaten Indiana, har blitt innlemmet i Guinness World Records etter å ha skapt den hviteste fargen noensinne, melder USA Today.

Den ultra-hvite malingen er opptil 98,1 prosent reflekterende, samtidig som det avgis infrarød varme, mens andre hvite malinger som regel ligger mellom 80 og 90 prosent og kan ikke kjøle ned overflater, forklarer Guiness World Records på sine nettsider.

En av hovedingrediensene er bariumsulfat, som ifølge Store norske leksikon brukes som kontrastmiddel ved røntgenfotografering og blant annet glattingsmiddel i fotopapir og visittkort. Det høye innholdet av bariumsulfat er også årsaken til at fargen er rekordhvit.

Ideen bak malingen var dog ikke å lage den hviteste hvitfargen, forklarer forskerne, men i stedet handlet det om å skape en maling som var så reflekterende som mulig, og som kan reflektere sollys vekk fra bygninger.

– Da vi begynte på dette prosjektet for sju år siden, hadde vi energisparing og bekjemping av klimaendringer i tankene, heter det i en uttalelse fra Xiulin Ruan, professor i maksinteknikk ved Purdue-universitetet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.