Klukkelyder fra toalettet

Ulyder fra toalettet? Sjekk årsakene

Kommer det klukkelyder fra toalettet? Det kan det være flere årsaker til - og kanskje kan du fikse det selv.

MERKELIG LYD: Hvis det kommer en klukkelyd fra toalettet etter at du har trukket ned, eller lyden kommer med jevne mellomrom selv om toalettet ikke er i bruk, kan det skyldes flere ting. Få svaret i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
MERKELIG LYD: Hvis det kommer en klukkelyd fra toalettet etter at du har trukket ned, eller lyden kommer med jevne mellomrom selv om toalettet ikke er i bruk, kan det skyldes flere ting. Få svaret i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Du er ikke alene hvis du opplever dette: hver gang du trekker ned kommer det en merkelig «klukkelyd» fra toalettet. Denne lyden kan også gjerne høres fra toalettet når det ikke er i bruk.

Slik skal det selvsagt ikke være, men hva kan dette skyldes?

To eksperter svarer.

BOLIG: Er cisternen din i orden? Det er viktig, hvis ikke kan du tape tusenvis av kroner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Luftproblematikk

- Spørsmål om klukkelyder i toalett og andre tappesteder får vi jevnt og trutt. Men det å konkretisere akkurat hva som er feil når dette skjer, kan være utfordrende.

Det forteller Olav Råken, fagsjef hos Bademiljø, til Dinside.

Årsakene kan nemlig være svært sammensatte.

Råknes forklarer at et avløpssystem er konstruert slik at det må ha luft for å fungere skikkelig.

- Klukkelyder oppstår veldig ofte når det ikke kommer nok luft inn i systemet. I noen tilfeller kan du oppleve at toalett eller vask «fyller seg opp» og deretter plutselig renner unna. Det kan fortsatt være nok åpning til at toalettet trekker ned vannet og fungerer, sier han.

- Dette er et tegn på luftproblematikk. Klukking og slike tilfeller henger ofte sammen, legger Råken til.

Per Fjære, rørlegger hos Rørleggertjenesten AS, sier at klukkelyder fra avløp i toalett eller avløp generelt også kan skyldes for stor fyllingsgrad i rør og at det dannes vakum.

- Det kan enten være for liten dimensjon på opplegget eller for lang avstand til luftet ledning, sier Fjære til Dinside.

Fettansamling

At toalettet lager klukkelyder også når toalettet ikke er i bruk, er likevel ikke unormalt, ifølge Råken.

Fjære mener da at en av de vanligste årsakene til lyden er at avløpsledning er i ferd med å bli tett på grunn av fettansamling.

Fugl på taket

Av og til kan det oppstå litt mer spesielle situasjoner:

- Vi har for eksempel vært borti et tilfelle der en fugl hadde bygd et rede på toppen av lufterøret som står på taket. Dermed forhindret dette muligheten til å tilføre luft inn i systemet, forteller Råken.

Slike tilfeller tilhører likevel sjeldenhetene, vedgår Råken.

Dette kan du gjøre

Hvis toalettet er for langt unna selve røret som skal slippe inn luft, kan det være behov for en ekstra lufting, ifølge Råken.

- Da kan du sjekke om det er fri tilgang til lufterøret på taket, tipser han.

Utover dette, er det én ting å gjøre, ifølge de to ekspertene: kontakte rørlegger som sjekker om det må gjøres tiltak.

- Problemet kan da kartlegges med tv-inspeksjon og eventuelt høytrykkspyles og renses, avslutter Fjære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer