- Ungdom driver risikosport

Boligkjøp er ikke noe de bør være opptatt av så tidlig i livet, mener eksperter.

Det er ingen menneskerett å kjøpe bolig før du fyller 25. Eller 35 for den saks skyld.  Foto: Colourbox.com
Det er ingen menneskerett å kjøpe bolig før du fyller 25. Eller 35 for den saks skyld. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi trenger en ungdomsgenerasjon som er opptatt av å kvalifisere seg for arbeidslivet, og være mobil arbeidskraft. Å være opptatt av å gjøre et godt boligkjøp skal man gjøre når man har råd til det, sier assisterende direktør i Norsk Boligbyggelag (NBBL), Tore Johannesen. Og flere er enige.

I dag inviterte NBBL norske politikere og andre samfunnsaktører til en konferanse om boligpolitikken. Organisasjonen mener boligpolitikken har forsvunnet, og gjort dagens ungdom til store risokotakere på eiemarkedet og store tapere på leiemarkedet.

Da passer det kanskje at ekspertene venter en nedgang i leieprisene, om enn kortvarig?

Håpløst marked

- Det viktige er ikke hvor mye boligene har økt i verdi, men hvor mye terskelen har økt for at du kan komme deg inn på boligmarkedet, sier sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness.

Han peker videre på at dersom du har middels inntekt og bor i byen, bruker du halvparten av inntekten på bolig. Er du enslig, har middels inntekt, barn og bor i byen, kan du stort sette glemme å klare å betjene alle utgiftene alene på grunn av de høye eie- og leieprisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.