Statistisk sentralbyrå har sett på forholdet mellom antall boligetableringer og prisutviklingen på boliger i her i landet.
Hovedkonklusjonen er at unge slett ikke benytter mulighetene for en rimelig inngangsbillett til det forjettede boligmarkedet.
Tvert i mot
Eierandelen blant unge har i stedet gått ned i perioder med fallende boligpriser og økt i perioder med økende boligpriser.
Ble færre. I 1987 til 1997, da boligprisene var lave, ble det faktisk færre unge boligeiere i kongeriket.
De harde tall viser at blant personer mellom 16 og 39 år, gikk eierandelen ned fra 71 prosent i 1987 og 1991 til 65 prosent i 1995 og 59 prosent i 1997.
Økte noe. Etter at 1997, med stadig stigende boligpriser, har eierandelen blant unge økt noe - til 63 prosent i 1998 og 1999.
Snudde
Hvorfor det er slik? Byrået peker på at førstegangsetableringer i stor grad følger boligkonjunkturene. Unge tør oftere å kjøpe sitt eget krypinn når framtidsutsiktene er lysest.
Optimismen kom tilbake i norsk økonomi rundt 1993, da arbeidsledigheten begynte å synke og renta gikk ned. Et par - tre år senere kom effekten i form av økte boligpriser.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger