Unge kjøper bolig når det er dyrest

Tror du unge folk ser sitt snitt til å kjøpe bolig når prisene er lave? Glem det. Flest unge kjøper faktisk når prisene er høyest.

Publisert
Sist oppdatert

Hva med deg?

Når kjøpte du bolig? (Avsluttet)
Har ikke kjøpt(31%) 154
Da det var middels dyrt(27%) 136
Da det var billig(26%) 129
Da det var dyrt(16%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Statistisk sentralbyrå har sett på forholdet mellom antall boligetableringer og prisutviklingen på boliger i her i landet.

Hovedkonklusjonen er at unge slett ikke benytter mulighetene for en rimelig inngangsbillett til det forjettede boligmarkedet.

Tvert i mot

Eierandelen blant unge har i stedet gått ned i perioder med fallende boligpriser og økt i perioder med økende boligpriser.

 • Ble færre. I 1987 til 1997, da boligprisene var lave, ble det faktisk færre unge boligeiere i kongeriket.

  De harde tall viser at blant personer mellom 16 og 39 år, gikk eierandelen ned fra 71 prosent i 1987 og 1991 til 65 prosent i 1995 og 59 prosent i 1997.

 • Økte noe. Etter at 1997, med stadig stigende boligpriser, har eierandelen blant unge økt noe - til 63 prosent i 1998 og 1999.

  Snudde


  Hvorfor det er slik? Byrået peker på at førstegangsetableringer i stor grad følger boligkonjunkturene. Unge tør oftere å kjøpe sitt eget krypinn når framtidsutsiktene er lysest.

  Optimismen kom tilbake i norsk økonomi rundt 1993, da arbeidsledigheten begynte å synke og renta gikk ned. Et par - tre år senere kom effekten i form av økte boligpriser.

  Villigheten til å betale mye for boliger ble altså større også blant unge mennesker.

  Det betyr at - stikk i strid med det mange tror - har unge folk ikke blitt presset ut av boligmarkedet av høye priser.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer