Universal-Stein vs Jif skurekrem

Hvordan får vi vasket de vedlikeholdsfrie karmene hvite?

VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUSKARMER: Vi tester Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein. Hvilket middel gir de hviteste vinduskarmene? Foto: Kristin Sørdal
VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUSKARMER: Vi tester Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein. Hvilket middel gir de hviteste vinduskarmene? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har testet Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein på vedlikeholdsfrie vinduskarmer.

Hvilket vaskemiddel vasker best?

Se også vår test av vindusvaskemidler.

Når lett såpevann ikke er nok

Vedlikeholdsfrie vinduskarmer skal være nettopp vedikeholdsfrie, som blant annet vil si at du skal slippe å drive med skraping og maling for å få karmene fine og hvite.

Men også vedlikeholdsfrie vinduskarmer blir skitne og kan være vanskelige å få vasket helt rene.

De fleste produsentene av vedlikeholdsfrie vinduer, anbefaler kun bruk av lett såpevann til rengjøring av vinduskarmene. Men noen ganger er dette rett og slett ikke nok. Vi får i alle fall ikke has på skitten og stipene som har bygget seg opp på vinduskarmene gjennom en lang vinter med begrenset (okei, null) vindusvask.

Vi har tidligere testet bilpolish på vinduskarmene. Hvordan det gikk, kan du se her.


Zielinsky Universal-Stein

Universal-Stein fås kun kjøpt på messer og på internett. Vi har tidligere sett vaskemiddelet demonstrert nettopp på ulike messer, som for eksempel campingmesser, og på grunn av en iboende skepsis til alt som kun selges fra messeboder, har vi altså en nokså lunken forventning til hvordan dette vaskemiddelet skal prestere.

Men vi avslører det først som sist: Det funker sinnssykt bra!

Vi har testet vindusvasker fra Kärcher

Fakta om Universal-Stein

Ifølge bruksanvisningen har Universal-Steinen mange bruksområder, her er hva produsenten skriver:

 • Rengjør, polerer og konserverer samtidig: Krom, rustfritt, aluminium, sølv, gull, kobber, messing, tinn, emalje, glass, akryl, krystall, syntetiske materialer, lakkert tre, keramikk, osv.

 • Spesielt velegnet i husholdningen (kalk- og fettløsende) til bil, håndtverk: fliser, marmor, toalett, baderomsprselen, kokeplater, keramiske koketopper, vinduer, persienner, bilens innertak, krom på bilen, osv.

 • Uunnværlig på hotell og restauranter, til hobby og fritid, til bardisker, pokaler, musikkinstrumenter, bobiler, hagemøbler, båter, ski, joggesko, osv.


 • MERK: Dette er informasjon oppgitt på produktet. DinSide har kun testet Universal-Stein på noen få bruksområder, og vi kan følgelig ikke uttale oss om middelet fungerer på alt det sier det skal fungere på.


  Zielinsky Universal-stein er et miljøvennlig vaskemiddel som, skal vi tro bruksanvisningen på boksen, kan brukes til nærmest alt. Det er en kompakt stein av sammenpakket vaskemiddel som ligger i boksen. Du tar vaskemiddelet i bruk ved å fukte en svamp med vann og dermed jobbe opp såpeskum ved å stryke og klemme den fuktige svampen mot steinen. Så bruker du svampen med såpeskummet til å pusse det ønskede objektet.

  Vi gnikker på vinduskarmene med den såpefylte svampen. Skitten løser seg raskt opp, og vi får fjernet selv vanskelige striper med skitt som vi ikke har greid å vaske bort med andre vaskemidler. Etter vasken må karmen skylles med vann, vi tar en klut med rent vann og vasker bort såpeskummet. Vi tørker over med en tørr klut avslutningsvis. Og voilà: Vi har fått en skinnende hvit og ren vinduskarm, som attpåtil er blank og glansfull!

  Det eneste vi har å utsette på produktet, er at det ble endel søl akkurat ved denne bruken. Det ble sittende igjen litt såpeskum akkurat i nedre kant av karmen.

  Slik virket Universal-Stein

  Alle våre fordommer blir gjort til skamme: Dette funker sinnssykt bra! Middelet tar skitten og etterlater ikke bare karmene hvite og rene - men også blanke og glansfulle! Vi er solgt!

  Husk å vaske karmene før du vasker vinduene: Det blir endel søl, og såpevann som renner nedover vinduene, så ta finpussen av vindusglasset til sist.

  Pris: En 500-grams boks koster 200 kroner, pluss porto, dersom du bestiller via nettbutikken. Du kan også kjøpe større bokser, og da reduseres kilosprisen. Boksen er veldig drøy i bruk.

  Nei, du må ikke vente til det blir varmt ute: Slik vasker du vinduer i minusgrader

  Jif universal

  De fleste har vel en eller annen erfaring med Jif universal, eller med en annen type skurekrem, og de aller fleste har kanskje dette allerede stående i skapet. Dette er også middelet vi får anbefalt brukt til rengjøring av vedlikeholdsfrie vinduskarmer av en norsk representant for vedlikeholdsfrie vinduer.

  Vi har også testet Jif og andre typer skurekrem til ulikt bruk, for eksempel har vi pusset vekk stygge riper i tallerkenen og vi har testet merkevare versus billigvare på badet.

  Vi tar Jif skurekrem på en vaskefille og gnikker som best vi kan på vinduskarmen. Skitt og smuss løsner ganske lett, og vi får også vasket vekk de verste stripene med skitt.

  Slik virket Jif universal

  Ja, det virker. Vi får vasket bort det meste av skitten på karmene. Men det blir ikke like hvitt og glinsende som med konkurrenten.

  Pris: Jif skurekrem koster 24 kroner for 500 ml.

  Konklusjon

  Både Jif skurekrem og Universal-Stein virker. Karmene blir rene og pene med begge vaskemidlene. Men duellen er det Universal-Stein som vinner: Som vi også har forsøkt å illustrere i bildeserien som du kan se lenger oppe på siden, blir karmene både hvitere og mye mer glansfulle ved bruk av Universal-Stein.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer