Unngå arealrot

BOLIGKJØP: Vet du egentlig hva forskjellen er på bruttoareal, og boligareal? Les oversikten og unngå pinlige misforståelser.

Publisert
Sist oppdatert

Vet du ikke forskjellen på de ulike arealtypene kan du ende opp med en bolig som er mindre enn du trodde.

Det er ikke bare irriterende, men kan også bli en dyr opplevelse ved et eventuelt videresalg.

Arealforvirring

Eiendomsmeglere er forpliktet til å oppgi boligarealet i all markedsføring, og i så godt som alle boligannonsene opereres det med to arealbegreper:Bruttoarealet (=bta). Bruttoarealet er arealet av hele boligen målt med ytterveggenes utside. Bruttoarealet inkluderer boder og kjellerrom som ikke deles med andre boliger.

Terrasser, balkonger og eventuelle fellesdeler i flermannsboliger regnes imidlertid ikke inn i bruttoarealet. Dvs at fellesboder, trappeoppgang og felles vaskerom ikke regnes med.

Når bruttoarealet måles er ytterveggen inkludert. Dersom boligen har vegger mot naboleilighet eller fellesrom, måles bruttoarealet til midt i disse veggene.

Boligarealet (=boa). Boligarealet eller boflaten kan beskrives som den delen av boligen du kan bruke til å bo i - mao. boligrommet.

Boligarealet inkluderer boligens rom målt innvendig. Takhøyden i boligen har også betydning for utregning av boligarealet. For at kvadratmeterne målt på gulvnivå skal gi full uttelling, må det være minst 1,90 under taket. I noen tilfeller blir boligarealet - litt misvisende - kalt nettoareal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer