Unngå at kjøleskapet streiker i kulda

Når temperaturen inne synker, kan det fort hende at kjøleskapet eller fryseren blir ødelagt, og det dekkes nødvendigvis ikke av forsikringen eller garantien.

MED SAMME MYNT: Det kan være lurt å sette en liten bolle med vann i fryseren og legge en mynt på toppen når vannet har fryst, for å sjekke om fryseren fungerer optimalt. Hvorfor? Les saken og få svar. Foto: Arne Voll/Gjensidige.
MED SAMME MYNT: Det kan være lurt å sette en liten bolle med vann i fryseren og legge en mynt på toppen når vannet har fryst, for å sjekke om fryseren fungerer optimalt. Hvorfor? Les saken og få svar. Foto: Arne Voll/Gjensidige. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du ankommer hytta en sen vinterkveld med bitende vind ute og en lang arbeidsuke og kjøretur bak deg. Da er det nok mest fristende å fyre opp vedovnen så fort som mulig, og kanskje steike noen hjortefileter du har liggende i fryseren fra høstjakta.

Men, hva er det lukta som slår imot deg når du åpner hyttedøra?

Jo, det er lukta av fordervet mat, for mens du har vært borte, har kjøleskapet og fryseren rett og slett sluttet å fungere.

Når kulda setter inn

Ifølge forsikringsselskapet If er det forbausende mange som bruker hytta lite, og spesielt om vinteren kan dette få konsekvenser for både vannrør, tak og hvitevarer.

- Kjøleskap og kombiskap, da særlig frysere, er produsert for å stå i romtemperatur, ofte over ti grader, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Dinside.no.

Derfor blir det fort problematisk for kjøleskapet og fryseren å holde motoren i gang når innetemperaturen gjerne bare holder et par grader i de kaldeste periodene.

Hvorfor? Jo, når innetemperaturen faller under ti grader, blir kjølegassen i fryseboks og kjøleskap tykkere, og blir det ekstra kaldt, sliter kompressoren med å pumpe denne rundt i systemet. Dermed avtar kjøleeffekten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer