Julebakst

Unngå denne eggetabben

Det er ikke ett fett hvilke egg du bruker når du baker.

FOR STORE EGG: Balanse i oppskriften er viktig når du baker, og dersom eggene blir for små eller store, kan det fort gi litt uheldige utslag. Illustrasjonsfoto: NTB
FOR STORE EGG: Balanse i oppskriften er viktig når du baker, og dersom eggene blir for små eller store, kan det fort gi litt uheldige utslag. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Dyrtida ser ikke ut til å slippe taket med det første, og ett av de grepene mange har tatt er å bytte til billigvarianter fra butikkenes egne merkevarer. Dette gjelder også egg.

I disse dager er det også mangel på egg, så det er slett ikke sikkert du får de eggene du pleier, men må gå for en annen variant.

Da er det viktig å være obs på særlig én ting: Størrelsen.

Konditor, forfatter og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen får jevnlig spørsmål fra lesere som luer på hvorfor de får til en oppskrift den ene dagen, men ikke den andre, selv om de har gjort akkurat det samme.

- Da er et av de spørsmålene jeg først stiller er: Har du brukt de samme eggene? sier Nilsen til DinSide.

- Det er mange som får seg en aha-opplevelse

Hun forklarer at de aller fleste oppskrifter som oppgir egg i antall går ut ifra et «standardegg», som veier 63 gram. Vanlig eggestørrelse i butikk varierer mellom 45 og 83 gram.

Det vil si at de største eggene veier over 80 prosent mer enn de minste.

SJEKK STØRRELSEN: For små egg kan gi tørr og kompakt bakst, men for store egg kan fort bli litt for mye av det gode, forteller Elin Vatnar Nilsen. Foto: Veslemøy Vråskar for Nilsens kokebok Søt Bakst
SJEKK STØRRELSEN: For små egg kan gi tørr og kompakt bakst, men for store egg kan fort bli litt for mye av det gode, forteller Elin Vatnar Nilsen. Foto: Veslemøy Vråskar for Nilsens kokebok Søt Bakst Vis mer

- Bruker du de minste eggene, får du både mindre fuktighet og mindre av alt det gode som er i eggeplommen, eller hvitten, og om du går for et XL-egg kan det bli for mye av det gode.

For å gjøre det ekstra vanskelig er 63 gram et stort mediumegg, eller et lite large-egg.

- Jeg baker mye og kjøper mye av de billigpakkene med S- og M-egg, og det er stor variasjon i pakkene, og fra pakke til pakke, så jeg åpner alltid pakken i butikk for å se at det er gode størrelser.

Ikke bedre med mer

Egg kan gjøre underverker for konsistensen på det meste. Egg kan brukes til å binde sammen råvarer, heve kaker, tykne supper og lage deilige emulsjoner som majones og bearnaise.

- Det er ikke sånn at du får bedre bakst av å tilsette mer egg. Fordi egg inneholder mye protein, og selv om du tilfører mer fuktighet, så er det ikke sånn at du får et saftigere produkt. Du tilsetter egentlig mer protein.

De nye julekakene

Akkurat nå er det julebakst som er spesielt populært på Nilsens bakeblogg krem.no, men det er ikke de tradisjonelle som er mest populære. Her finner vi blant annet gule bomber, som lages med suksesstertekrem.

- Det er veldig mange som bytter ut de tradisjonelle sortene, og heller går for det de liker og det som blir spist.

GRØT: Har du laget grøt, og svidd gryta? Slik kan du redde den! Reporter/klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Ulike varianter av Sarah Bernard er også veldig populært, og har vært det i en del år nå.

- Min kjepphest er at Sarah Bernard ikke skal lages med smør, det er en fløtebasert krem. Det er mye som legges ut som ikke er faglig basert, ser konditoren.

- Mister helt pusten

Konditoren forteller at det er to store trender som peker seg ut blant følgerne hennes. Noen går for det kompliserte, avanserte, som gjerne krever stor nøyaktighet og bruk av termometer, som for eksempel konfekt og fudge.

- Jeg merker også at folk er veldig glad i ting som er superenkelt. Jo enklere, jo bedre. Og så er det noen som lager så mye til jul at jeg mister helt pusten! sier Nilsen.

Denne uka la hun ut en linje på sin Facebook-side der hun spurte hva de hadde bakt i helga, og fikk mer enn 150 svar på en time.

- Folk står ikke bare og baker sju slag, noen drar virkelig på!

I den andre enden av skalaen, finner du enkle røre-sammen-kaker. Typiske oppskrifter som kan trenden på tiktok; oppskrifter som er enkle, går fort og er «skikkelig digg».

- Det irriterer meg litt, men samtidig er jeg glad for latmannsløsningene finnes. Men det er mye minste motstands vei. Litt for mye.