Varmepumpe

Unngå denne knappen

Det er én funksjon du ikke bør bruke på varmepumpa di, ifølge Varmepumpeforeningen.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper (Bilde på forside: Sinisa Botas / Shutterstock / NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er endelig omme og varmepumpa har kanskje jobbet godt hele vinteren.

Nå er det vår, så da bør kanskje innstillingene endres?

Vi har pratet med informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen NOVAP for å høre hva som bør gjøres nå.

Han forteller at de fleste boliger har et oppvarmingsbehov også nå som det blir varmere i været, spesielt på natta er det fortsatt kaldt mange steder i landet.

- Det er viktig å huske på at varmepumpa har en termostat, derfor holder det å velge den temperaturen du ønsker med fjernkontrollen. Varmepumpa vil selv styre når den trenger å varme opp boligen. Du trenger ikke å skru av varmepumpa, la den stå på hele tiden.

Ikke velg auto

Nå som det blir varmt midt på dagen er det greit å sjekke at varmepumpa er innstilt riktig, oppfordrer Gulbrandsen.

- Den bør være satt i modus for oppvarming. Hvis den står på automatisk valg av driftsmodus (auto) vil du i mange tilfeller oppleve at varmepumpa begynner å kjøle ned boligen midt på dagen når det er mye sol, forteller han.

Hvordan kan man best mulig forberede varmepumpa etter vinteren?

- På våren er det greit å ta en litt grundigere rengjøring av filtrene på innedelen. Hvis du har vært flink til å støvsuge gjennom vinteren kan det nå være lurt å spyle filtrene godt i dusjen i tillegg for å få de helt rene. Tørk gjerne av innedelen med en fuktig klut også, ikke bruk såpe eller sterke rengjøringsmidler, forteller Gulbrandsen.

Han forteller at utedelen er det ikke så mye du kan gjøre med, men det kan være greit å ta en titt og se at alt ser greit ut.

- Du kan sjekke at utedelen fortsatt står støtt og hvis du har et bakkestativ kan du sjekke at det fortsatt står rett, legger han til.

SJEKK DEN: Nå er det på tide med en rens og en sjekk av varmepumpa etter en lang vinter. Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no
SJEKK DEN: Nå er det på tide med en rens og en sjekk av varmepumpa etter en lang vinter. Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no Vis mer

Og til sist - ikke skru av varmepumpa nå …

- Varmepumpeforeningen anbefaler å lav varmepumpa stå på året rundt. Det viktigste er å være bevisst på hvilken driftsmodus den er innstilt på slik at du ikke bruker unødvendig energi, forklarer Gulbrandsen.

Varmepumpeforeningen anbefaler også at du aktivt velger oppvarming eller kjøling, på den måten har du full kontroll over hva varmepumpa gjør.

Det er nok en gang lurt å unngå bruk av funksjonen «auto» som gjør at varmepumpa automatisk velger om den skal kjøle eller varme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer