Varmepumpe

Unngå denne tabben

Feil plassering av varmepumpa kan føre til problemer på vinterstid.

SNØ OG IS: Varmepumper som selges i Norge skal tåle norsk vinter, men feil plassering kan føre til en rekke problemer. Foto: privat
SNØ OG IS: Varmepumper som selges i Norge skal tåle norsk vinter, men feil plassering kan føre til en rekke problemer. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luft-til-luft-varmepumper er en populær oppvarmingsmetode her til lands. De økte strømprisene har gjort at salget har nådd rekorder. Selv på hytta skaffer stadig flere seg varmepumpe.

Vintertrøbbel

Man anbefales å kjøpe og installere varmepumpe på våren, ettersom det er tørrere i været og dette minimerer risikoen for fukt i veggen ved installasjon.

RENS DET: Dersom det er noen måneder siden sist du vasket sluket, kan det hende det ser slik ut nå. I videoen forteller vi deg hvordan du bør rense det og hvor ofte ! Video: Celina Stamper. Vis mer

Ved installasjon av utedelen er det viktig å ta hensyn til hvor vannet skal renne. Spesielt på vintertid kan eventuelle problemer knyttet til dette bli synlig, skriver Huseiernes Landsforbunds medlemsblad Hus og bolig.

- Det må være god drenering under pumpa, slik at vannet kan renne unna. Har du varmepumpa rett ved inngangsdøra og store mengder vann som renner ned foran døra og legger seg som is der vinterstid, er det ikke særlig smart, sier salgssjef Stig Jørgensen i Kinnan, distributør av varmepumper i hele Norden, til medlemsbladet.

Om vinteren avrimer varmepumpa seg selv automatisk for å unngå permanent dannelse av is, rim og snø på utedelen. Dette genererer tidvis nokså mye vann.

- Det kan være opptil et par liter vann i timen, og i løpet av en vinter kan det bli mye is, sier Jørgensen.

Kan sprenge i stykker pumpa

Dette kan være problematisk på flere måter. Noen kan oppleve at isen legger seg der man skal gå, slik at det blir glatt. Et annet problem er at det renner mot grunnmuren, og trekker inn der.

Dersom vannet bare blir liggende rett under pumpa, kan det dessuten raskt vokse seg store issvuller, utdyper Jørgensen overfor DinSide. I verste fall kan de vokse seg så store at de sprenger i stykker pumpa nedenfra.

- Plasser utedelen på et sted hvor det er god drenering i bakken under. Dersom dette ikke er mulig, bør du få montert det som kalles en drypp-panne med varmekabel. Da kan vannet ledes bort til et sted slik at man unngår issvuller under og rundt utedelen, forklarer Jørgensen.

Varmepumper som selges i Norge i dag skal være godt rustet mot norsk vintervær.

- Vi anbefaler alltid at man skal ha minst en halv meter opp fra bakken når man installerer varmepumpe, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk varmepumpeforening til DinSide.

Kan flyttes

Snø kan også være et problem, kanskje særlig på hytta hvor man ikke har mulighet til å skuffe unna store snømengder så ofte som hjemme.

- Bor du på et sted hvor det er mye snø, bør utedelen plasseres på et sted hvor snøen ikke samler seg. I tillegg bør den kanskje henges litt høyere på veggen, råder Jørgensen.

Ifølge Jørgensen er det også lurt å sette på et tak på utedelen slik at snø ikke samler seg på utedelen. Legger det seg snø på utedelen, kan dette gjøre at den blir mindre effektiv, sier han.

UNDER TAK: Dersom man velger å bygge inn utedelen, bør dette gjøres av fagfolk, sier Stig Jørgensen i Kinnan. - Utedelen trenger tilgang til mye «frisk luft» og er overbygget for tett vil dette svekke effektiviteten til varmepumpen, sier han.
UNDER TAK: Dersom man velger å bygge inn utedelen, bør dette gjøres av fagfolk, sier Stig Jørgensen i Kinnan. - Utedelen trenger tilgang til mye «frisk luft» og er overbygget for tett vil dette svekke effektiviteten til varmepumpen, sier han. Vis mer

Varmepumper må installeres av en fagkyndig, folk har ikke lov til å gjøre dette selv. Ifølge Mytting Hagemoen er det imidlertid ikke noe problem for en installatør å flytte på en varmepumpe i ettertid.

- Har du gått mot installatørens råd og valgt plassering selv, kan det hende ut må betale noen tusen for det, sier han.

Advarer mot dette

Dersom det danner seg is under utedelen, må man passe på at isen ikke «vokser» opp i selve utedelen, da dette som nevnt kan skade varmepumpa.

- Har dette likevel skjedd, bør man tilkalle fagfolk til å få fjernet dette og ikke prøve å fjerne det selv. Så det kan være lurt å skrape vekk is før den når opp til varmepumpa samt å få montert en drypp-panne, sier Jørgensen.

Ifølge Kinnan er det at brukere prøver å fjerne is i og på utedelen selv, en av de vanligste feilene varmepumpe-eiere gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer