Varmepumpe

Unngå denne tabben

Feil plassering av varmepumpa kan føre til problemer på vinterstid.

SNØ OG IS: Varmepumper som selges i Norge skal tåle norsk vinter, men feil plassering kan føre til en rekke problemer. Foto: privat
SNØ OG IS: Varmepumper som selges i Norge skal tåle norsk vinter, men feil plassering kan føre til en rekke problemer. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luft-til-luft-varmepumper er en populær oppvarmingsmetode her til lands. De økte strømprisene har gjort at salget har nådd rekorder. Selv på hytta skaffer stadig flere seg varmepumpe.

Vintertrøbbel

Man anbefales å kjøpe og installere varmepumpe på våren, ettersom det er tørrere i været og dette minimerer risikoen for fukt i veggen ved installasjon.

Ved installasjon av utedelen er det viktig å ta hensyn til hvor vannet skal renne. Spesielt på vintertid kan eventuelle problemer knyttet til dette bli synlig, skriver Huseiernes Landsforbunds medlemsblad Hus og bolig.

- Det må være god drenering under pumpa, slik at vannet kan renne unna. Har du varmepumpa rett ved inngangsdøra og store mengder vann som renner ned foran døra og legger seg som is der vinterstid, er det ikke særlig smart, sier salgssjef Stig Jørgensen i Kinnan, distributør av varmepumper i hele Norden, til medlemsbladet.

Om vinteren avrimer varmepumpa seg selv automatisk for å unngå permanent dannelse av is, rim og snø på utedelen. Dette genererer tidvis nokså mye vann.

- Det kan være opptil et par liter vann i timen, og i løpet av en vinter kan det bli mye is, sier Jørgensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.