Ventiler

Unngå denne tabben

- Kan medføre fuktskader og helseproblemer.

IKKE LUKK VENTILEN: Lukker du ventilen kan det forårsake dårlig inneklima. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulda har gjort sitt inntog i store deler av landet, og det kan derfor være lurt å forberede boligen sin til utfordringene vinteren drar med seg.

Ifølge forskningsinstituttet Sintef bør man ikke stenge ventilene i boligen sin, selv om man kanskje ønsker å stenge den kalde lufta ute. Hvis ventiler og lutspalter stenges helt blir luftskiftet i boligen fort for lite, og kan forårsake fukt og uheldige stoffer.

- Utilstrekkelig ventilasjon gir dårlig inneklima, og kan medføre fuktskader og helseproblemer, skriver forskningsinstituttet.

DinSide har kontaktet Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges astma- og Allergiforbund, for tips om ventilasjon.

Husk dette

Gustavsen trekker fram at dette primært gjelder eldre boliger, men at man bør gjøre seg kjent med ventilene og bruke dem aktivt slik at boligen får skiftet inneluften.

Det er også viktig å huske på å ha ventilene åpne når man fyrer i peisen på vinterhalvåret.

- Påse at alle ventiler er åpne når det skal fyres i vedovnen da god forbrenning er avhengig av at rommet tilføres luft.

Han påpeker at avtrekksvifta over komfyren er avhengig av at det tilføres luft via åpne ventiler slik at vifta fungerer optimalt. Det er også flere som kan oppleve mye trekk på vinterhalvåret. Da kan det hende at man har plassert sittegruppa rett under en ventil, forklarer Gustavsen.

Fagsjefen trekker også fram hvor viktig det er med vedlikehold.

- Det er viktig å støvsuge alle ventilene slik at de er frie for støv, pollen og rester av døde insekter slik at boligen tilføres ren uteluft, forteller Gustavsen.

SJEKK VENTILEN: På denne ytterveggen har fuglene tatt seg til rette. Foto: Inneklimarådgivningen
SJEKK VENTILEN: På denne ytterveggen har fuglene tatt seg til rette. Foto: Inneklimarådgivningen Vis mer

Dette må du sjekke

For ikke lenge siden ble Gustavsen kontaktet av noen som hadde funnet et fuglerede i ventilen.

- Utvendig har ventilene en netting som gjør at insekter og dyr ikke skal komme inn, men her hadde nettingen rustet i stykker. Så hvis man hører fuglekvitter inne bør man sjekke ventilen og se om man har fått en nabo i veggen.

Videre forteller han at de ofte får en del henvendelser fra personer som har kjøpt en eldre bolig, men som ikke finner noen ventiler.

- Ofte kan det være ventiler ute på veggen, men ikke inne i boligen siden tidligere boligeier har bygd eller kledd over ventilasjonen. Så hvis man ikke finner ventilen inne, så burde man ta seg en runde rundt boligen.

- I disse trange tider er det greit å finne ut om boligen din inneholder mer enn du er klar over. Det er mange som ikke tenker på det, og bare regner med at det er ivaretatt ved boligkjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer