Slik vasker du TV-en:

Unngå denne TV-tabben

Det kan være fort gjort å gå over TV-en med en vindusspray og fille, men er det egentlig så lurt? Vi har spurt ekspertene.

RENGJØRING: Er du usikker på hvordan du bør vaske TV-en? Det er flere tabber du bør unngå. Video: Celina Stamper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du de gamle, tjukke TV-ene? De hadde skjermer laget av glass og tålte det meste når det kom til rengjøring. Da kunne det fort være at vindu- og glassprayen ble brukt til skjermvasken.

Men i dagens marked florerer det av LCD- og OLED-skjermer, og ikke alle er laget av samme materiale. Derfor bør man være oppmerksom på hva man vasker skjermen med. Vi har snakket med ekspertene om hvordan man enkelt kan rengjøre skjermen uten å skade den.

- Det er en helt ærlig feil å vaske TV-en sin med vindusspray, men vi vil absolutt ikke anbefale det – da det kan føre til at belegget på skjermen kan flasse av dersom man bruker sterke rengjøringsmidler som ikke er tilpasset TV-er, forteller kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge AS, Madeleine Schøyen Bergly.

Dette gjelder også andre typer skjermer som mobil, PC og nettbrett.

Kan føre til riper

Du bør også ha en klut som bare er for vask av skjermen.

- En annen fallgruve er at man bruker en klut som også har vært brukt til å rengjøre andre overflater, som igjen kan føre til riper, forteller hun.

Hun anbefaler produkter som er produsert for å fjerne støv og fett, uten at skjermen tar skade av det. Det finnes for eksempel egnede skjermrenser.

- Dersom skjermen ikke er tydelig møkkete med støv, fingermerker og liknende, anbefaler vi også å bruke kluten med bare vann.

Støvtørking

Ifølge JIFs nettsider kan man støvtørke skjermen.

De skriver at for å unngå riper og skader på skjermen anbefales det at du bruker en ren og tørr mikrofiberklut og tørker lett over skjermen.

- Det er viktig at kluten er fin og ikke for grov. Husk også at støvkluten du bruker til vanlig kan inneholde rester av såpe og rengjøringsmidler som kan være skadelig for skjermen, unngå derfor dette, står det på deres hjemmesider.

På Camera & Videoteknikks hjemmesider skriver de:

«Hvis ikke flekkene forsvinner med klut og vann kan du gå til innkjøp av et spesiallaget skjermrensmiddel. Ikke la deg friste til å bruke alminnelig vindusrensespray eller annet rengjøringsmiddel til husholdning. Det kan gå bra, eller kanskje ikke. Hvis du finner ut det siste er det for seint.»

Slå av TV-en

Ifølge Jif bør man slå av TV-en helt før rengjøring.

- Det første budet når du skal vaske skjerm, enten det er TV eller PC, er å slå av. Ved å gjøre dette unngår du at statisk elektrisitet holder støvet fast og gjør jobben vanskeligere. Det holder å skru av skjermen fem til ti minutter før du skal vaske, står det på deres hjemmesider.

Bergly forteller at det ikke har så mye å si, men at støvet kommer enklere fram på en svart skjerm.

- Det er ok å rengjøre både når TV-en er slått av og på, men man vil lettere se flekker og støv dersom den er av, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer