Farlig med hybelkaniner?

- Unngå direkte kontakt med støv i nærheten av elektronikk

Husstøv og hybelkaniner kan skjule farlige stoffer. Og pass spesielt på støv rundt elektronikk - hvor du også anbefales å unngå direkte hudkontakt.

STØV OG HYBELKANINER: Husstøv og hybelkaniner kan skjule farlige stoffer. Og pass spesielt på støv rundt elektronikk - hvor det også anbefales å unngå direkte hudkontakt. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside.no har tidligere skrevet om en undersøkelse av hybelkaniner gjort av Norsk institutt for luftforskning (NILU), hvor de samlet inn og studerte støv og hybelkaniner fra norske hjem for å måle forekomsten av ulike miljøgifter.

De fant da at norske hybelkaniner inneholder store mengder miljøgifter som kan ha både miljø- og helseskadelige egenskaper.

I en større gjennomgang av flere studier av husstøv har miljørådgivningsbedriften Bergfald kartlagt hvilke miljøgifter som finnes i krokene i norske hjem, hvordan de har havnet der - og hvilke tiltak man kan gjøre for å redusere eksponeringen av disse miljøgiftene.

Gjennomgangen er gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Selv om du selvsagt ikke spiser hybelkaniner, eller de hopper opp og angriper deg, så representerer de likevel en fare, ved at de kan utsette deg for farlige miljøgifter.

Det er mye miljøgifter i husstøv

I rapporten har Bergfald gjennomgått flere norske studier, i tillegg til en svensk og en stor amerikansk studie.

De konkluderer med at de hyppigst påviste forbindelsene i husstøv er PFAS-er og bromerte og organofosfatbaserte flammehemmere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer