Hvordan vaske terrasse?

Unngå disse feilene

Du trenger ikke være rakettforsker for å vaske terrassen, men det er to feller du bør unngå.

GODT UTSTYRT: Et mildt vaskemiddel, kost og rikelig med vann til skylling, er som regel det som skal til. Men vær obs på to tabber som kan ødelegge treverket på terrassen. Foto: Linn M. Rognø.
GODT UTSTYRT: Et mildt vaskemiddel, kost og rikelig med vann til skylling, er som regel det som skal til. Men vær obs på to tabber som kan ødelegge treverket på terrassen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når sola varmer stadig mer er dette for mange synonymt med kos på terrassen. Og hvem vil ikke at terrassen da skal være ren og pen?

Er terrasseplattingen full av skitt og mose, føles det muligens som et tiltak å skulle gå i gang med vaskerunden. Men den gode nyheten er at dette slett ikke er kompliserte greier – så lenge det gjøres riktig.

Og med riktig menes skånsomt.

Her får du de beste rengjøringstipsene.

Gode produkter

– Jeg tar utgangspunkt i terrasse og platting av trykkimpregnert tre, det er nok det de fleste av oss har her i landet. Da bør du gjøre det til en regel å vaske den hver vår for å fjerne skitt og støv, anbefaler Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

EKSPERT: Bjørg Owren ved IFI. Foto: IFI.no
EKSPERT: Bjørg Owren ved IFI. Foto: IFI.no Vis mer

Så hvor skal du begynne, og hva skal du gå til anskaffelse av?

Vibeke Scavenius ved CityMaid mener at et alkalisk produkt, gjerne et etablert produkt på markedet innen sin sjanger, er det beste middelet for terrasserengjøring.

Med det menes vaskemiddel med vannløsning av stoffer som har en pH-verdi høyere enn 7,0. Dette finner du informasjon om på emballasjens ingrediensliste.

– Disse er ofte tilpasset ulike typer utfordringer som grønske og smuss, forteller Scavenius.

EKSPERT: Vibeke Scavenius ved CityMaid. Foto: Christian Wangberg Foto.
EKSPERT: Vibeke Scavenius ved CityMaid. Foto: Christian Wangberg Foto. Vis mer

Men om du bare skal vaske for å friske opp og fjerne grønske, kan du bruke husvask eller oppvasksåpe, opplyser eksperten.

Samtidig legger hun til:

– Om du skal beise eller male på nytt, bør du bruke kraftvask som også matter ned tidligere beis eller maling, anbefaler Scavenius.

– Ønsker du et sterkere middel og som bleker i tillegg, kan du bruke terrasserens. Følg anvisningen på produktet, råder Scavenius videre.

DROPP VANNET: Ekspertene anbefaler at du holder deg til tørrmopping og støvsuging. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke vask i sterk sol

Når det er pent vær, virker det som en god idé å rengjøre terrassen.

Men faktum er at du helst bør vaske terrassebordet i overskyet vær, eller når det regner.

– Du bør unngå å vaske i sterk sol, for da vil vannet tørke raskere og du får ikke skrubbet skikkelig. Husk også at såperester kan bleke og skade underlaget, samt gi ett dårligere sluttresultat. Med andre ord, skyll bort all såpe og følg doseringen på flaska, råder Scavenius.

UNNGÅ SOL: Vask heller terrassen på en overskyet dag eller i regn. Foto: Linn M. Rognø.
UNNGÅ SOL: Vask heller terrassen på en overskyet dag eller i regn. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Når du har gått til anskaffelse av riktig type vaskemiddel, bør du i tillegg bruke riktig utstyr for å få mest mulig ut av rengjøringen.

Her anbefaler både Owren og Scavenius det samme:

– Bruk en terrasseskrubb med langt skaft og skyll gjerne med vann fra hageslange.

Dropp høytrykksspyler

Mange velger å bruke høytrykksspyler for å skylle bort såperestene, dette fraråder ekspertene på det sterkeste.

– Mange ødelegger treverket med for høyt trykk. En skurekost og hageslange er snillere mot treverket, understreker Owren.

Scavenius utdyper:

– Et sterkt trykk på materialene kan gi skader og flise opp treverk. Tilpass metode til hvilket materiale du har, og hvilken behandling underlaget har fått, sier hun.

Du kan eksempelvis bruke mer kjemi på en impregnert flis, enn du kan på et oljet treverk.

– Ønsker du likevel å bruke høytrykksspyler, bør du kjøre på minste trykk og stå et stykke unna det du skal spyle, sier hun.

Koble på en terrassevask

Vi har også snakket med Nilfisk AS, som blant annet produserer høytrykksspylere.

De anbefaler utstyr som kan kobles på høytrykksspyleren slik at strålen blir mindre kraftig, og dermed egner seg til vask av terrassen.

Man kan for eksempel koble til utstyr på pistolen for å regulere styrken, i form av en rund terrassevasker. Det finnes ulike typer, blant annet de med en volumknapp som gjør at man kan stille trykket lavt, og dermed oppnår man at strålen ikke blir så hard - samtidig som man lett får vasket bort skitt.

Ta hensyn til materialet

En annen ting som er greit å vite, er at du bør ta hensyn til hvilken type materiale terrassebordet er laget av.

– De fleste har terrassebord i trykkimpregnert tre. Men nå selges det stadig mer av ulike typer vedlikeholdsfrie materialer. De må også rengjøres. Her er det viktig å følge den enkelte leverandørs vedlikeholdsanvisninger. Spør når du kjøper materialene, tipser Owren.

Scavenius har følgende råd:

  • Du bør sjekke først hva slags treverk du har – teak eller annet eksotisk treverk trenger annen type rens.
  • Merk også at det kan være blekemiddel i terrasserens, noe som kan være skummelt å bruke på treverk mørknet i olje.
  • Varier kost og såpe etter underlag, men også etter alder.
  • Puss ned ved behov.

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer