Unngå disse kjøleskapstabbene i julen

Det er fullt lenge før det renner over ...

TIPS: Ta bilde av kjøleskapet før du går i butikken, så slipper du å handle dobbelt. Foto: ELISABETH DALSEG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TIPS: Ta bilde av kjøleskapet før du går i butikken, så slipper du å handle dobbelt. Foto: ELISABETH DALSEG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du glad av et kjøleskap proppfullt av deilige godsaker til julen? Er du litt smart nå, unngår du at de gode råvarene må kastes.

Ikke stapp det for fullt

Den største tabben de fleste av oss gjør i julen er å handle så mye, og være så flink til å stable at det blir for mye for kjøleskapet.

Det siste du vil er at kjøleskapet skal knele når julen ringes inn, så her gjelder det å være smart: Har du mye mat, ta resten av boligen til hjelp.

TO TIL FIRE: Ideell temperatur i kjøleskapet er to til fire grader.  Foto: COLOURBOX.COM
TO TIL FIRE: Ideell temperatur i kjøleskapet er to til fire grader. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Noen matvarer, for eksempel en rekke grønnsaker, har det best når det er kjølig, ikke kaldt, og kan settes i kalde rom som soverom, kjeller, loft eller boder. Bor du et sted der temperaturen ikke antas å krype under nullpunktet i julen kan du også ta veranda, garasje eller terrasse til hjelp, om du har det.

Julefulle kjøleskap er også en god grunn til å gå igjennom hva du har i kjøleskapet ditt, og ta ut det som ikke burde være der. Mange (oss selv inkludert) setter en hel del inn i kjøleskapet, som ville hatt det mye bedre i et skap eller på kjøkkenbenken.

Sikker på du har oversikten? Dette bør oppbevares i romtemperatur

Plassering, plassering, plassering

For at matvarene skal holde så lenge som mulig, er det også viktig at du plasserer dem på riktig sted.

Lett bedervelige matvarer som fisk, skalldyr og blandingsprodukter av kjøtt, plasseres der det er kaldest, nemlig nederst i kjøleskapet, på hyllen over grønnsaksskuffen.

Her bør du også plassere melkekartongen. Mange setter dem i kjøleskapsdøren, men det er noe av det dummeste du gjør, med mindre du har ekstremt høy rotasjon: Dette er det stedet i kjøleskapet som er mest utsatt for temperatursvingninger.

Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn mat som fortsatt kan spises hvert år. I tillegg kommer mat som har blitt dårlig fordi vi ikke oppbevarer den riktig.

Smarte nye kjøleskap

DØR I DØR: Smarte løsninger, her fra Samsung, gir deg enkel tilgang til de matvarene du bruker mest, uten å åpne hele kjøleskapsdøren. Foto: PER ERVLAND
DØR I DØR: Smarte løsninger, her fra Samsung, gir deg enkel tilgang til de matvarene du bruker mest, uten å åpne hele kjøleskapsdøren. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Nye kjøleskap har en rekke smarte funksjoner som alle skal bidra til å øke holdbarheten på matvarene. De aller fleste nye kjøleskap har egne temperatursoner, noen med skuffer og rom, som i tillegg til individuell temperaturtilpasning også har ekstra tilført fuktighet.

Dette skal gi fra dobbelt til tre ganger så lang holdbarhet.

Siemens har også et kjøleskap med vakuumskuff, som skal øke holdbarheten fem ganger.

Det aller siste for å forlenge levetiden på maten er bruk av LED-lys i kjøleskapet.

En annen funksjon som kan være aktuell dersom kjøleskapsdøren får mer mosjon enn vanlig er et kjøleskap med dør-i-dør-løsning. Samsung har doble dører på enkelte av sine skap, LG har en liten luke som gir enkel tilgang til de kjølevarene du oftest vil ha tak i.

Nå vil vi ikke anbefale noen å bytte ut et fullt brukbart kjøleskap bare fordi det mangler disse nye funksjonene, men sliter du med å få spist opp matrester før de blir dårlige, kan vi anbefale en liten vakuumpistol:

Sitter du ofte igjen med rester? Slik holder matrestene lenger

Gi kjøleskapet en julevask

Et enkelt grep for å gjøre kjøleskapet mer effektivt er å støvtørke kondensatoren.

- Da jobber motoren lettere, og belastningen på kompressoren blir mindre, har Mikkel Alme, tidligere salgssjef for hvitevarer i Elkjøp, sagt til Dinside.

Dette er enklest om du har frittstående kjøleskap, men det kan være verdt bryet om du har innebygget kjøleskap, selv om det er litt mer jobb. Ikke bare blir kjøleskapet mer effektivt akkurat nå, renholdet forlenger også kjøleskapets levetid.

Lukter det litt? Slik fjerner du vond lukt fra kjøleskap og fryser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer