En iskald øl i sommervarmen gir for mange den ultimate feriefølelsen. Men husk at både hvordan du lagrer øl og hvordan du drikker den, kan påvirke smaksopplevelsen. Og tabbene det her er snakk om, er det svært lett å rette opp i.

Slik får du drikken kald på 1-2-3
Her er tre øltabber du bør styre unna om du vil at ølet skal smake best mulig.
Ikke legg ølflaskene i kjøleskapet
Drikker du flaskeøl, bør du la disse stå i kjøleskapet. Oppbevarer du dem liggende vil bunnfallet, eller gjærrestene i ølet, blandes i ølet. I en flaske som står vil det derimot synke til bunns.
For å unngå å få med bunnfallet i glasset, bør du dessuten la siste slump bli igjen i flaska.
Riktig temperatur på ølet
Hvilken temperatur du har på ølet, vil også påvirke smaken.
– Selv om det er sommer og sol og varmt i været, er det viktig å ikke ta noen på ordet når de ønsker seg en «iskald pils». Temperaturen på ølet har nemlig stor betydning for både aroma og smak, sier ølekspert Emma Bjørke Wellén i Ringnes i en pressemelding.

Hvor du bor avgjør hva du finner i hyllene
Når pilsen er for kald, får ikke de aromatiske forbindelsene i ølet utviklet seg slik de skal, og pilsen mister mye smak og aroma, ifølge Bjørke Wellén.
Ølakademiet har tidligere anbefalt følgende serveringstemperaturer på øl, avhengig av type øl:
- Lyst øl som pilsner og alkoholfritt øl, anbefales servert rundt 6 - 8 grader.
- Pale ale og India Pale Ale, kan nytes på 8 til 10 grader.
- Bayer og ulike typer mørk ale bør ha 10 til 12 grader som serveringstemperatur.
- Sterkt juleøl, bokkøl og ulike typer stout og porter bør serveres fra 12-14 grader.
Drikk fra glass
Drikker du ølet rett fra flaska vil du gå glipp av ølets aroma. Altså lønner det seg å skjenke ølet over i glass. Dessuten vil riktig type glass fremheve ølets karakter.
Når det gjelder valg av glass vil man generelt drikke lyst øl av høye, slanke glass, mens mørkere øl helst skal serveres i stettglass.
