Unngå frosne rør

Hva kan du gjøre for å unngå frosne rør?

Blåfrosne rør :-) Foto: Brynjulf Blix
Blåfrosne rør :-) Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vannet fryser skjer både i nye og gamle bygg når kulda blir så langvarig og dyp som den har vært nå i januar. Det skjer heldigvis ikke hvert år, men hva kan man gjøre for å unngå det?

Har du først hatt problemet én gang, så vet du hvor de kritiske stedene er, og kan begynne å finne løsninger. Har du nytt hus, eller har nylig flyttet inn er det verre, men det er likevel noen generelle risikoområder man kan ta for seg.

Hvorfor fryser vannet?

At vannet fryser i et hus som står tomt uten varme trenger ingen forklaring, men at vannet fryser i et oppvarmet hus som det bor folk i er litt mer komplisert.

Les også: Har du sikret deg mot frostsprengning av vannrør?

Det er noen forutsetninger som må være tilstede for at vannet fryser. Vannet i røret må være stillestående og ha lav temperatur. Luften rundt området må være så langt under frysepunktet at det som måtte være av varmeenergi i vannet går med til å varme opp luften, uten at temperaturen stiger over frysepunktet.

I praksis vil dette si at vannrør som ligger nær dårlig isolerte yttervegger, for eksempel avløpsslangen fra oppvaskmaskinen som ligger godt skjult i sokkelen under kjøkkenbenken, er sterket utsatt for å fryse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.