Pavlova er i ferd med å ta over for bløtkake og verdens beste som 17. mai-kake nummer én, og det er kanskje ikke så rart: Her får vi det beste fra to verdener: Marengs, krem og friske bær.
Til tross for at den australske kaka er et friskt alternativ til den rotnorske kvæfjordkaka, er det likevel noen som synes det blir litt overkant mye sukker og krem.
- Det kan fort bli litt for søtt, særlig om du blander vaniljekrem i kremen. Bruker du vaniljekrem, ville jeg droppet sukkeret i kremen, så blir det ikke så søtt, sier konditor Martine Espeland til DinSide.

- For å få det enda friskere ville jeg også vendt inn litt bær, gjerne syrlige bringebær, så blir det ikke så søtt.
Slik lykkes du med pavlovaen
Det er ikke vanskelig å lage en pavlova, men med Espelands tips i ermet er du litt bedre rustet til å lykkes.
Start med marengsen, som du fint kan lage flere dager i forkant.
Det heter seg at det er best med ferske egg. Gamle egg er lettere å piske stive - men de er ikke like stabile som ferske egg. Espeland har aldri tenkt over dette: - Jeg tar bare de eggene jeg har.

Smart når du skal piske eggehviter
- Det som er viktig, er at eggene er romtempererte, da er det mye lettere å få til.
Noen bruker sukker i marengsen, andre melis - og for å gjøre det vanskelig: De fleste utenlandske oppskrifter ber om «confectioners sugar», et litt finere sukker enn det vi får kjøpt her hjemme. Espeland anbefaler helt vanlig norsk, raffinert sukker, som pleier å gi et fint resultat.
- Det som er viktig er at du pisker marengsen fast nok, den skal bli skikkelig stiv og seig - det er vanskelig å tørke en marengs som ikke er stiv.
Kjenn på den
En god marengsbunn er stiv og sprø utenpå, og litt seig inni, og en vanlig feil folk gjør er å følge oppskriften blindt.
- Ovner oppfører seg forskjellig, så her må du sjekke selv, ikke bare se på oppskriften, sier Espeland.
Marengsbunnen er ferdig når den er stiv og god utenpå og i kantene, samtidig som den gir litt etter på midten. Det gjør ingen ting om den sprekker litt opp på midten når du kjenner etter, for det skal du dekke med krem uansett.
I valget mellom for stiv og for seig er svaret enkelt: For stivt er bedre. - Bunne blir automatisk mer seig når du har på krem og bær.
Server à la minute
Selv om bunnen kan lages ferdig i god tid i forveien, er pavlova en kake du bør montere når den skal serveres. Det vil si: Om du bruker vaniljekrem, kan denne også lages klar på forhånd.
For jo lenger kaka står, jo mindre av den sprø bunnen får du.

Og som Espeland nevnte over: Du må også gjerne pimpe opp kremen litt, med noen friske bær.
- Du kan også ha i sitronskall, sitronsaft, lemon curd eller pasjonsfrukt.
Smarte ferdigløsninger
Det er ikke vanskelig å lage marengs, men det finnes også løsninger som gjør det enda lettere. En rekke butikker selger eggehvite på flaske, så da slipper du unna å skille eggene. En annen lettvint variant er å gå for Toros poser med pavlovamarengsmiks, der du bare trenger å tilsette vann.
Om du ikke orker å bake, finnes det råd. Flere butikker har ulike varianter av ferdige pavlovabunner.
Ønsker du en stor kake blikkfang, bør du ta turen til et supermarked eller en butikk med godt utvalg. Både Meny og Mega har pakker med to marengsbunner for rett under 90 og 100 kroner, henholdsvis, og Meny har også en ekstra stor bunn, nå på tilbud, til 90 kroner.
Du kan også gå for porsjonsstørrelser. Vi fant pakker med pavlovabunner i porsjonsstørrelser nesten alle butikkene vi besøkte. Noen var smaksatt, andre vanlige marengs. For noen blir kanskje også disse litt store, så hvorfor ikke lage sin egen pavlovabar med små marengstopper eller pikekyss, som folk kan sette sammen med krem og bær?
Du kan også få hjelp til kremen, som er en blanding av vaniljekrem og pisket krem. Du får både vaniljekrem på pose og ferdig vaniljekrem.
Om du går for en ferdig variant, er det den som heter kakekrem som gjelder, ikke den til gjærbakst. Denne er også gjennomgående noen kroner rimeligere, så her er det vinn-vinn.
Tine har også en egen pavlovakrem i Piano-serien du pisker opp.
Selv om butikkene bugner av ferdigløsninger, er det én ting vi ikke vil anbefale: Krem på boks. Vår erfaring er at den ikke er like stabil og god som pisket krem, men egner seg best som topping.