Unngå prissjokk på boligen

Hvis du velger riktig eieform kan du spare tusenvis av kroner. Staten tar opp til 3% av kjøpssummen når du kjøper bolig. Vi viser deg hvordan du slipper unna det gebyrkåte byråkratiet.

Unngå prissjokk på boligen
Publisert

Selv om alle kostnadene bolig-skiftet blir oppgitt i salgsoppgaven, kommer ekstrakostnadene gjerne som et lite sjokk på boligkjøperen.

I tillegg til boligmarkedets stive priser kommer ulike avgifter som kan utgjøre opp til 3% av kjøpssummen. Hvor mye du må betale er avhengig av hvordan type bolig du kjøper. Det største skillet går mellom selveier-boliger og andels-boliger.

Selveierne er statens gullkalv

Dokumentavgiften til staten er den største ekstrautgiften som boligkjøpere må ut med. Denne avgiften utgjør hele 2.5% av kjøpssummen, og er en avgift alle selveiere må ut med.

Staten håver inn over 2.5 milliarder kroner hvert år, uten noen som helst motytelse, og rammer spesielt førstegangsetablererne hardt.

Fordel å bo i blokk

Kjøper du en leilighet i et borettslag eller en aksjeleilighet slipper du imidlertid unna dokumentavgiften.

Du slipper også unna tinglysningsgebyret, som er på 900 kroner, og panteobligasjons gebyret på 1200 kroner, som selveiere må ut med. Du må i stedet betale et eierskiftegebyr til forretningsføreren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer