Hvilken plantejord er riktig?

Unødvendig med «hundre» typer jord

Du kan fint bruke samme sorten jord til alle plantene - men da er det én ting du ikke må glemme!

GOD PLANTEJORD?: Hagesentre selger veldig mange ulike typer jordblandinger som hver av dem er spesifikt egnet for ulike plantearter. Men er det virkelig nødvendig å bruke forskjellig jord til forskjellige planter i ett og samme bed? Video: Linn Merete Rognø / Foto: Kristin Sørdal. Vis mer
Publisert

Man skulle tro at jord er jord, og at så lenge plantene har nok av det, så vil de trives godt i blomsterbedet.

Men det selges en haug av ulike typer jordblandinger: én til rhododendron, én til roser, én til hortensia, én til krukkeblomster, jord som bare kalles «Plantejord» - som også finnes i pluss-varianter og økologisk type. Og så har du kugjødselkompost - "gull-jorden" som ekspertene også anbefaler å blande i annen jord igjen.

Men er det virkelig nødvendig å plante ulike blomsterarter i hver sin type spesialjord?

- Gjør det enkelt

Nei, mener Kari Brekke, gartner hos Mester Grønn.

- Personlig gjør jeg det enkelt, jeg kjøper vanlig plantejord, eller krukkejord om du vil. Men jeg skaffer meg samtidig noen sekker med kukompost, eller vanlig kompost som jeg blander inn etter behov, sier Brekke.

Til tross for at utvalget er stort, vedgår også Knut Tveit, gartner hos Hageland, at vanlig plantejord kan brukes til alle planter.

- Bare husk at om du velger plantejord til alt, må du passe godt på å gjødsle ekstra gjennom hele sommeren, understreker Tveit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer