Hvilken plantejord er riktig?

Unødvendig med «hundre» typer jord

Du kan fint bruke samme sorten jord til alle plantene - men da er det én ting du ikke må glemme!

GOD PLANTEJORD?: Hagesentre selger veldig mange ulike typer jordblandinger som hver av dem er spesifikt egnet for ulike plantearter. Men er det virkelig nødvendig å bruke forskjellig jord til forskjellige planter i ett og samme bed? Video: Linn Merete Rognø / Foto: Kristin Sørdal. Vis mer
Publisert

Man skulle tro at jord er jord, og at så lenge plantene har nok av det, så vil de trives godt i blomsterbedet.

Men det selges en haug av ulike typer jordblandinger: én til rhododendron, én til roser, én til hortensia, én til krukkeblomster, jord som bare kalles «Plantejord» - som også finnes i pluss-varianter og økologisk type. Og så har du kugjødselkompost - "gull-jorden" som ekspertene også anbefaler å blande i annen jord igjen.

Men er det virkelig nødvendig å plante ulike blomsterarter i hver sin type spesialjord?

- Gjør det enkelt

Nei, mener Kari Brekke, gartner hos Mester Grønn.

- Personlig gjør jeg det enkelt, jeg kjøper vanlig plantejord, eller krukkejord om du vil. Men jeg skaffer meg samtidig noen sekker med kukompost, eller vanlig kompost som jeg blander inn etter behov, sier Brekke.

Til tross for at utvalget er stort, vedgår også Knut Tveit, gartner hos Hageland, at vanlig plantejord kan brukes til alle planter.

- Bare husk at om du velger plantejord til alt, må du passe godt på å gjødsle ekstra gjennom hele sommeren, understreker Tveit.

Espen Skarphagen, hageblogger og programleder for Grøntpodden, kan også fortelle at en generell plantejord vil kunne fungere på de fleste plantene.

- Spesialjord gir bedre vekst

Men det er nødvendigvis ikke det aller beste for de plantene som har særskilte behov:

- Når vi kjøper en spesialjord, kan den gi en mye bedre vekst og trivsel for plantene. Det er for eksempel viktig for en surjordsplante at den får et surt miljø for røttene. Dette er noe du kan legge til rette for lokalt rundt hver enkelt plante, sier Skarphagen.

Eksempler på planter som foretrekker sur jord, er rhododendron og hageblåbær, mens roser trives best i basisk jord.

Joda, disse plantene kan ha det helt greit i vanlig plantejord, men vil trives bedre og gjøre mer ut av seg i sin foretrukne jord, ifølge eksperten.

- Styr unna billigjord

- Men uansett hvilken jord du velger, så bør det være en kvalitetsjord med god struktur og et godt innhold av næringsstoffer, understreker Skarphagen.

Dette er også noe hageentusiast Anne Havåg Holter-Hovind, dama bak bloggen Moseplassen.no, tidligere har uttalt til DinSide.

- Folk velger gjerne den billigste jorda på hagesenteret. Det bør de ikke gjøre, dette er ikke jord, det er torv, sier Holter-Hovind.

Når du skal kjøpe ny jord, bør du alltid begynne med å lese på pakken. Står det «sphagnum», styr unna, anbefaler hun:

- Sphagnum er torv, og det vil du ikke ha. Du vil ha god jord som er fri for torv, sier Holter-Hovind.

Hvorfor krukkejord?

Det selges også jord som er spesifikk egnet for krukkeplanter, såkalt krukkejord. Men hvorfor passer denne så bra til krukkeplanter?

Svaret er at krukkejorden er tilpasset og balansert slik at den skal kunne fungere gjennom hele sesongen, ifølge Skarphagen.

En god krukkejord er tilsatt langtidsgjødsel som frigjøres over 3-4 måneder, og da har sommerblomstene bra med næring gjennom sommeren.

- Siden planter i krukke gjerne er ettårig, skal de prestere med blomstring og vekst hele sesongen og trenger derfor godt med næring, sier hageeksperten.

Men krukkejord kan også brukes til annen type planting, presiserer Tveit.

- Krukkejord er for eksempel praktisk å bruke i bed der det ikke kan gjødsles gjennom sommeren, tipser han.

Blande med kugjødsel

Kugjødselkompost er jord som gir masse næring til plantene, men for noen blomster kan den alene bli litt tung kost.

Derfor fungerer kugjødsel ekstra godt som et supplement til planter i krukker og bed. Tipset er å blande en del kugjødsel i plantejorden du bruker, ifølge ekspertene.

- Blander du i kukompost øker det organiske innholdet, det gir bedre struktur for røtter, mer næring, en jordstruktur som holder bedre på fuktighet, og letter vannejobben, forklarer Brekke.

Slik velger du riktig jord

Er du usikker på hvilken type jord du bør velge til dine planter, er det lurt å be betjeningen på hagesenteret om hjelp, tipser Tveit.

Her får du en liten innføring:

  • Plantejord: Hagesentrene har ofte sin egen type plantejord. Men det som kalles plantejord er gjerne porøs og næringsrik jord som består av torv, sand, kalk, mineral og naturgjødsel. Allsidig i bruk, og egner seg i krukker og bed, og som jordforbedringsmiddel i bedet.
  • Rhododendronjord: Sur jord til surjordsplanter, ukalket med lav pH på 4,0-4,5. Rhododendron, hagehortensia, azalea, blåbær m.fl. trenger jord med lav pH. Jorden har grov struktur og er ikke for kompakt. Blir jorden for kompakt, vil røttene stå i vann og kan råtne. Det kan også føre til at røttene blir kvalt.
  • Så- og kaktusjord: Sandholdig jord tilsatt lite næring - frø, stiklinger, småplanter og kaktuser skal ikke ha for mye næring. Sandjorden er finkornet og lett. Det gjør det enkelt for stiklinger og småplanter å danne rotsystemer, samt god drenering.
  • Blomsterjord: Næringsrik kvalitetsjord tilsatt alle viktige næringsstoffer og perlite. Egnet til planting og omplantning. Fin til middels struktur på jorden. Mange blomster vil klare seg fint i vanlig blomsterjord, men om man velger billigjord vil man i større grad måtte følge opp med gjødsling.
  • Orkidejord: Grov jord bestående hovedsakelig av bark og tilsatt næringsstoffer.
  • Kugjødselkompost: Inneholder nyttige mikroorganismer og bakterier som jobber med å forbedre jorda. Det bidrar til at plantene får en næringsrik jord som er lett og luftig. Kugjødselkompost er fin å bruke til planter som roser, klematis, frukttrær, og som jordforbedringsprodukt til de fleste andre planter og vekster.

- De fleste hageplanter vil gjerne ha høyere pH og derfor trives best i jord som inneholder kalk. Dermed er det lurt å tenke på hva slags planter man setter i samme bed.

Kilde: Kari Brekke / Mester Grønn

Vedlikehold med gjødsel

For at jorden som allerede ligger i bedet eller krukkene skal holdes næringsrik og god, er det gjødsling som gjelder.

Her er Skarphagen stor tilhenger av gjenbruk:

- Bruk alt du har av organisk materiale fra hage og husholdning. Tilnærmet alt som klipper og ryddes i hagen kan kjøres gjennom en kompostkvern før det legges tilbake i bedene eller i komposten, sier han og legger til:

- Utover dette er det lurt å gjødsle med kukompost og hønsegjødsel. Bruk mest mulig naturlige produkter fremfor fullgjødsel som er fremstilt kjemisk. Overdreven bruk av fullgjødsel vil utarme jorda og gir lite mikroliv, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer