Det ser så lekkert ut. Bugnende potter med fyldige og ferske urter og salat på kjøkkenbenken.
Og hvem vil ikke la seg friste av et lekkert lunsjsmørbrød med mozzarella, tomat og frisk basilikum? Eller hva med å heve fredagstacoen til nye høyder med egenprodusert salat og koriander? Eller litt mynte i lørdagsdrinken?

Men akk: Uansett hvor mye vi har prøvd i løpet av et snart halvt hundreår, ender vi alltid opp med visne urter, på tross av flittig bruk av smarte triks - og utprøving av en og annen mirakuløs selvvannende urtepotte.
Inntil nå.
Med den smarte selvdyrkeløsningen Harvy, får selv vi grønne fingrer - og det (nesten) helt uten å løfte en eneste finger.

Slik virker det
Harvy Nelson Garden er en selvdyrkeløsning for innebruk som er basert på prinsippet om «hydroponisk dyrking».
Som du kanskje skjønner fra betegnelsen, handler det om vann.
Og det er dette som er så genialt:
Her dyrker du rett og slett i en balje med vann. Du må tilsette næring og sørge for lys, men utover det så kan du glemme alt som har med jord, frø og om du vanner for lite eller for mye.
Du fyller ganske enkelt dyrkekassa med vann opp til streken, heller på riktig mengde med gjødsling, setter de ferdige ampullene med urter eller salat ned i ferdige hull i lokket - og du er i gang.
Noen uker seinere kan du imponere naboen med en bugnende urtekasse i vinduet (for ikke å snakke om imponere fjerne «instavenner» med grønne fingrer …).
Det finnes veldig mange tilsvarende produkter på markedet, fra ulike produsenter, men det vi har testet er fra Nelson Garden.

- Nei, vanne-trikset funker ikke
Enkel oppstart
Det er veldig enkelt å komme i gang: Alt er inkludert i startsettet, og instruksjonene er enkle å skjønne:
Fyll kassa med vann opp til merket nivå og hell i næring etter anvisning på pakken.
Sett utvalgte planteplugger i holdere, trykk disse ned i åpningene i lokket - og sett lokket på.

Og vips! Du er i gang!
Plantepluggene er presset kokosfiber og torv som er tilsatt frø og næring.
Ikke gjør samme tabben som oss …
Husk at du setter plantekassa der den skal stå, før du fyller med vann.
Kassa blir nemlig ganske så tung, når den er fylt med vann. Og du risikerer at det skvalper ganske grundig over kanten og ned på gulv og annet, om du må flytte på den fylte kassa …
Plantekassa bør stå lyst, men ikke i direkte solskinn. Vinterstid anbefaler produsenten ekstra lys, men dette har vi ikke testet.

Vent
Når du har «sådd», er det bare å la vannbalja og plantepluggene leve sitt eget liv i noen uker. Du trenger bare holde et lite øye med vannivået, i tilfelle du må etterfylle vann og næring - men det trenger du neppe i løpet av de første ukene før plantene er klare for høsting.
Det er merket på innsida av vannkassa hvor langt ned du kan la vannivået synke, før du skal etterfylle.
Vi satte planteplugger med bladsalat og basilikum, men du kan få mange ulike sorter.
Allerede etter tre dager begynner de første spirene å komme til syne, og etter ei uke er salatspirene allerede en centimeter høye. Basilikumen er noe tregere til å gro, som du kan se her:

Etter to uker har salaten strukket seg ytterligere - og basilikumen begynner å komme mer - og etter tre uker ser det slik ut:

Ifølge pakken skal bladsalaten være spiseklar etter fire uker - mens basilikumen skal være klar etter fem uker.
Slik ser salaten ut etter fire uker. Den kan godt spises, men det er ikke slik at det er en kraftig busk som bugner av salat. På våre planteplugger har det kun blitt 5-6 salatblader per plugg.

Etter fem uker ser basilikumen ut som på bildet nedenfor, og som du kan se så er det heller ikke her veldig kraftig vekst. Men absolutt nok til at du kan toppe den italienske pizzaen med noen blader.

Spis
Som nevnt ovenfor, vil de ulike urtene eller salatene kunne ta ulik tid å bli ferdig: Salaten tar fire uker, basilikumen fem uker, og persille tar seks uker.
Men som du også kan se ovenfor, er det ikke slik at det etter fire-fem eller seks uker plutselig er bugnende busker med grønt fôr og at du heretter kan være selvforsynt med salat og urter.
Er du som oss og liker rikelig med grønt på skiva eller i maten, holder det ikke til mange måltidene før det er tomt og du igjen må vente på at det skal gro en ny ladning.
Og ja, om du kniper av vekstene så kommer det opp nytt, i alle fall til en viss grad. Her kan du se salaten etter at vi har knepet av og latt det vokse opp igjen:

Konklusjon: - Til å grine av
Ah, dette er bare SÅ enkelt at det er til å grine av!
Endelig kan vi ha friske urter og salat på kjøkkenbenken, helt uten søling med jord, (over-)vanning og (svimlende) høy dødsrate på urtevekstene.
Men det skal bemerkes at den ene av de totalt seks plantepluggene vi satte ned, aldri spirte.
Vi testet en plantekasse med plass til seks planteplugger, men du kan få mindre kasser også.
For oppstart, vedlikehold og arbeid får løsningen terningkast seks. Men de ganske begrensede mengdene tatt i betraktning, havner hele løsningen på terningkast fem.
Hva: Harvy hydroponisk dyrking fra Nelson Garden
Pris: 699 kroner
Terningkast: 5
Testresultat
«Harvy» hjemmedyrking
Veldig enkelt, minimalt med søl, passer seg selv, alle får det til
Blir begrensede mengder
Vi takker Plantasjen for lån av testprodukt.