Utgiftssjokk for småleiligheter

Lav rente og avdragsfrihet på fellesgjeld gjør det lett å lokke unge førstegangskjøpere til nye boligprosjekter. Men når avdragene setter inn og renta går opp må en god del unge kjøpere ruste seg til å møte virkelig store utgiftssjokk.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er jo ikke her for å ta motet fullstendig fra førstegangsetablerere. Men før du kjøper andelsleiligheter av den dyre og trendy sorten, er du bare nødt til å ta fram kalkulatoren, eller tvinge megleren til å gjøre det.

Sannsynligheten er nemlig stor for at litt tallknusing vil vise deg helt andre virkeligheter enn summene som vises i prospektene.

Eksplosivt

De mest ekstreme utslagene kan bli at utgiftene til å betjene fellesgjelden er både tre- og firedoblet om fem år - akkurat da du kanskje er blitt lei av å ha lite plass, og har lyst til å selge og flytte til noe større.

Felles for de nye prosjektene med små og sentrumsnære andelsleilighetene som vi har studert, er at de har sikret seg gode betingelser hos långivere før de annonserer prospektene sine. Et godt eksempel på dette er Ekebergkleiva borettslag i Gamlebyen i Oslo, med sitt tilbud fra Husbanken om lån til 2,4 prosent rente, 30 års løpetid og 5 års avdragsfrihet. Byggingen starter i April, og leilighetene er forventet ferdigstilt sommer/høst neste år.

- Vi har satset på individualisert fellesgjeld, det vil si at enhver kjøper vil stå fritt til å nedbetale sin andel av fellesgjelden ekstraordinært, forteller megler Ragnhild Aanrud i Skanska Bolig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer