Dyr hjelp: Mange private utleiere kvier seg for å sette i gang med utleieprosessen; finne leietaker, sjekke om han er betalingsdyktig og følge opp leieforholdet. Et alternativ er da å bruke såkalte utleiemeglere.
Det kan bli et dyrt alternativ. Vi har sjekket prisene hos tre meglere som driver med utleie i Oslo-området. For å leie ut en to-roms til markedsleie (8.000 kroner) i ett år, tar de fra 9.375 kroner til 14.000 kroner. Prisforskjellen er altså på hele 4.625 kroner.
Se prisene
Utgiftene er fradragsberettiget, og vi har derfor trekt fra 28 prosent i prisen. Det gir en samlet pris på 9.550 kroner.
Riktig markedsleie
Hva får du så igjen for pengene? De tre meglerne vi har vært i kontakt med reklamerer med at du får en leievurdering, annonsering på deres sider, bistand ved visning (evt. mot ekstra betaling), at de utarbeider kontrakter og passer på at depositum og husleie kommer inn på konto.
I tillegg får du hjelp til purring, inkasso og eventuell utkastelse.
Alle de tre meglerne reklamerer med at de finner frem til riktig markedsleie.
- Leien blir som i andre tilfeller bestemt av markedet, kvalitet og beliggenhet, sier May Cecilie Storholm som er megler hos Megler 1.
Ut fra oversikten på meglernes sider, ser det ut som om utleieprisene deres harmonerer med prisene som annonseres i dagspressen. De ligger ikke over, og det bekrefter meglere i alle de tre firmaene. Det er med andre ord ikke snakk om et alternativt leiemarked, med skyhøy gevinst for boligeier.
Overkommelig å gjøre det selv
Flesteparten av norske boligeiere velger å leie ut selv. I sentrale strøk i Norge er det relativt stor etterspørsel etter utleieboliger, og det finnes mange annonsekanaler.
Advokatfullmektig i Huseiernes Landsforbund Line Andreassen mener det er liten grunn til ikke å leie ut selv dersom man oppholder seg i landet.
- Det er absolutt overkommelig å leie ut selv. Flere steder, blant annet hos oss, får du kjøpt billige kontrakter. Vi tilbyr også juridisk hjelp til våre medlemmer, sier Line Andreassen.
- Bortsett fra for nordmenn som bor i utlandet, ser jeg ingen hinder for at de skal kunne leie ut selv, sier Andreassen.
Skal du leie ut, men trenger kontrakt? Her finner du:
- DinSides gratis leiekontrakt for bolig.
- Les også DinSides smørbrødliste over hva utleier bør huske på.
- Det er kanskje greit å forsikre seg om at leietaker kan og vil betale for seg? Her leser du mer om hvordan du gjennomfører en kredittsjekk.