Utleie: Dyrt å være lat

Visst er det fristende å snike seg unna papirarbeidet, men det er rådyrt å hyre en megler for å leie ut boligen din.

Utleiefirma tar seg godt betalt for å leie ut boligen din. Bilde: Anne Angelshaug.
Utleiefirma tar seg godt betalt for å leie ut boligen din. Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dyr hjelp: Mange private utleiere kvier seg for å sette i gang med utleieprosessen; finne leietaker, sjekke om han er betalingsdyktig og følge opp leieforholdet. Et alternativ er da å bruke såkalte utleiemeglere.

Det kan bli et dyrt alternativ. Vi har sjekket prisene hos tre meglere som driver med utleie i Oslo-området. For å leie ut en to-roms til markedsleie (8.000 kroner) i ett år, tar de fra 9.375 kroner til 14.000 kroner. Prisforskjellen er altså på hele 4.625 kroner.

Se prisene

Utleiemegleren: Tar 2.500 for å finne en leieboer, pluss 520 per visning. Vi har lagt til grunn at det holder med en visning. I tillegg tar de åtte prosent av husleien hver måned for å følge opp betaling og andre ting ved leieforholdet. Med moms gir dette en årspris på 13.268 kroner.

Utgiftene er fradragsberettiget, og vi har derfor trekt fra 28 prosent i prisen. Det gir en samlet pris på 9.550 kroner.M2 eiendom: Tar én husleie for å få leid ut boligen. Oppfølgning av leieforholdet koster 8 prosent av månedlig husleie. Legger vi til momsen (24 prosent), og trekker fra skattefordelen, sitter eier igjen med en regning på 14.000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.