Regler for utleie av leilighet i egen bolig

Utleie i egen bolig? Her er reglene som gjelder

Hvis ikke kravene er oppfylt, kan du glemme å leie ut kjellerleiligheten.

KJELLERLEILIGHET: Skal du bygge en kjellerleilighet, må du være klar over at det finnes byggtekniske regler som må oppfylles dersom leiligheten skal brukes til beboelse. Foto: Linn Merete Rognø.
KJELLERLEILIGHET: Skal du bygge en kjellerleilighet, må du være klar over at det finnes byggtekniske regler som må oppfylles dersom leiligheten skal brukes til beboelse. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leie ut en kjellerleilighet, hybel eller garasjehybel over garasjen, regnes som utleie i egen bolig. Det kan være en fin inntekt å ha på si, men før du kan leie ut, må du forsikre deg om at leiligheten oppfyller alle tekniske krav som stilles i plan-og bygningsloven.

Gjør den ikke det, risikerer du å få trøbbel med bygningsmyndighetene.

Gjøre om kjeller til leilighet

- Skal du bygge en kjellerleilighet må du være klar over at det finnes byggtekniske regler som må oppfylles dersom leiligheten skal brukes til beboelse. Disse reglene varierer avhengig av om kjellerleiligheten er en del av resten av boligen eller en egen boenhet med egen inngang, forteller Morten Fæste, advokat ved Huseiernes Landsforbund.

Du bør være særlig oppmerksom på krav som har med brannsikkerhet å gjøre, understreker advokaten.

I tillegg er det viktig å huske på at omgjøring av en kjeller til beboelse er søknadspliktig, og for å få godkjent søknaden må du kunne dokumentere at de byggtekniske kravene er oppfylt.

- Lager du en ny boenhet som har egen inngang og er fysisk adskilt fra hoveddelen av boligen, må du bruke ansvarlige foretak til prosjektering, søknadsprosess og utførelse. I disse tilfellene vil også andre krav, blant annet i reguleringsplan komme inn, for eksempel krav om uteoppholdsareale, parkeringskrav og så videre, opplyser Fæste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer