Utleie: Råd til deg som skal ha leietaker

Dette må du vite før du leier ut boligen din. Av: Nina Bjordal

PASS OPP: Du kan bli snytt for blant annet avtalt leiepris og leietidsrom om du lar leieboer lure til seg nøkler før kontrakt er underskrevet.  Foto: colourbox.com
PASS OPP: Du kan bli snytt for blant annet avtalt leiepris og leietidsrom om du lar leieboer lure til seg nøkler før kontrakt er underskrevet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange ting å tenke på før du åpner hjemmet ditt for nye leieboere. Er du ikke godt nok orientert, kan det fort bli dyrt. Utredningssjef i Huseiernes Landsforbund, Dag Refling, hjelper deg gjennom prosessen.

Leiekontrakten er et av de viktigste elementene i et leieforhold. Begge parter skal vite hva som skjer når spesielle situasjoner oppstår, men én ting er Refling veldig klar på:

– Ikke lever ut nøkler før kontrakt er underskrevet! Noen ganger kan leietager komme med en gråtkvalt historie som grunn til at de trenger å få overlevert nøklene tidlig. Da vil ikke leiekontrakten, selv ikke utleiebeløpet og leietidsrommet dere har blitt enige om, gjelde selv om dere signerer dagen etter.

Gjør man denne tabben, er det husleieloven som gjelder. Som utleier bør man også vurdere å tegne en utleieforsikring, spesielt gjelder det dem som leier ut gjennom Finn.

HA KLARE REGLER: Dag Refling i Huseiernes Landsforbund har hørt flere bitre historier fra leieforhold som har endt med konflikt. Foto: Huseiernes Landsforbund
HA KLARE REGLER: Dag Refling i Huseiernes Landsforbund har hørt flere bitre historier fra leieforhold som har endt med konflikt. Foto: Huseiernes Landsforbund Vis mer


– Det er grenser for hvor mye du kan vite om en leietager. Oppstår det ulykker eller at utleieobjekter får skader, er det greit å ha forsikring om uhellet skulle være ute, sier Refling.

Sjekk ut leieboers bakgrunn

– En ting man absolutt bør passe på, er først og fremst om borettslaget ditt tillater å leie ut. Noen har begrensninger vedrørende utleiemuligheter eller tidsrom.

For å unngå skader på leiligheten er det også viktig å gjøre en god jobb med å sjekke leietaker.

– Be om referanser fra folk de har leid av før. Er han ordentlig og ryddig? Konsekvensene ved å bomme kan være skader på leiligheten som fører til økonomisk store tap for deg som utleier.

Les også: Slik unngår du leieboeren fra helvete

For sikkerhets skyld anbefaler Refling å lage sikkerhetsbeviser på hvordan leilighetens tilstand er i tilfelle uhellet skulle være ute.

– Fotografér og dokumentér hvordan boligen ser ut før du gir den fra deg. Finn også en måte å bevise tidspunkt filmen er tatt på. Andre sikkerheter kan være å lage inventarlister om boligen er møblert, sier Refling.

Krav til depositum

I følge husleieloven skal det settes inn på en konto som du og leietaker oppretter sammen. Ingen skal ha tilgang til pengene uten begges samtykke.

– Det er viktig å kreve depositum, vanligvis for tre måneders leie. Begge skal gå i banken sammen og opprette kontoen. Utleier skal ikke tro at de kan hygge seg med disse pengene etter endt leieforhold.

Men denne metoden er også til hjelp for utleieren.

– Kontoen skal opprettes i samme bank som man får leieinntektene til. Da kan banken se om husleien ikke er betalt og deretter dekke leieinntekter som ikke kommer inn.

Hvilken pris kan du sette?

Huseiernes Landsforbund får flere telefoner fra folk som lurer på hvor mye de kan ta i leiepris, og Refling forteller at de fleste tar en lavere pris enn hva de kunne fått.

– Uten unntak vil de fleste heller ha en stabil leietager som ikke lager bråk, og heller gå litt ned i pris, sier Refling.

Men det er to enkle måter å få oversikt over hva som kan være korrekt pris.

– Se på annonser og se på markedet for boliger som ligner din egen. Hva tar andre? Da får du en god fingerfølelse, sier han.

– I tillegg kan man se på hvor mye boligen er verdt. Det er rimelig at du får en viss avkastning av pengene, som gjerne skal være litt høyere om bankrenta.

SJEKK HER: Hva er boligen din verdt

Refling anbefaler at leietager selv tegner eget strømabonnement.

– Ofte blir det vanskelig om strøm er inkludert i husleia. Man vet ikke hvor mye leietager bruker, likevel vil du sitte igjen med regninga, advarer han.

Glemmer å skatte – får baksmell

Andre havner i utleiefella ved at de ikke betaler pliktig skatt av utleiefortjenesten og dermed risikerer å få baksmell på skatten senere.

SKATTER IKKE AV LEIE: Årsakene til unndragelsene kan være både manglende kunnskap og manglende vilje, tror Thomas Tangen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
SKATTER IKKE AV LEIE: Årsakene til unndragelsene kan være både manglende kunnskap og manglende vilje, tror Thomas Tangen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer


– Det er skattefritt å leie ut for inntil 20.000 kroner i året. Etter dette er det 28 prosent av netto husleie som må betales i skatt. Dette gjelder uansett om det er hele eller kun deler av boligen som leies ut, sier Refling.

Merk deg at dette gjelder for utleie av boliger man ikke selv bor i. Dersom du leier ut en del av din egen bolig, er det skattefritt dersom arealet du leier ut er mindre enn det du selv bebor.

LES OGSÅ: Må du skatte av leieinntektene?

Sammen med selvangivelsen skal man levere et skjema med innførte inntekter og utgifter hvert år.

Senior kommunikasjonsrådgiver Thomas Tangen i Skattedirektoratet advarer også mot ytterlige utgifter om en skulle glemme å skatte av leieutgifter.

– I tillegg til økt skatt, kan endring av ligningen på grunn av unndragelsen føre til renter og tilleggsskatt, forteller han.

Utleiemegler – lønner det seg?


Utleiemegler tar de seg av alt det praktiske rundt annonsering, innkreving av husleie og sjekker innom leieboerne i ny og ne for å se at alt er på stell. Men er det verdt pengene?

MINSKER RISIKO: Å benytte utleiemegler kan spare mye tid og frustrasjon mot åtte prosent av leieinntektene, mener Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. Foto: Taran Gjøystdal/Utleiemegleren
MINSKER RISIKO: Å benytte utleiemegler kan spare mye tid og frustrasjon mot åtte prosent av leieinntektene, mener Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. Foto: Taran Gjøystdal/Utleiemegleren Vis mer


– Man bør bruke en megler for å redusere risikoen, samt sikre seg markedspris på utleieboligen. Bolig er gjerne den største verdien man har, da må man ta godt vare på verdiene den representerer også, mener Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.

Utleiemegleren tar en halv månedsleie i etablering og deretter åtte prosent av løpende husleie, ekskludert moms. Fordelen for utleier er at han sparer mye tid og frustrasjon, samt at han unngår angsten om det oppstår noe tull, påpeker Farmakis.

– Jeg mener det alltid vil lønne seg å bruke megler ettersom de er bedre enn private til å finne gode leietagere, har kontroll på markedshusleien, samt rutiner ved utkastelse, som kan være meget krevende, sier han.

Tips: Ti gode råd ved utleie

Refling i Huseiernes Landsforbund mener derimot at å leie ut privat vil være mest lønnsomt under normale forhold.

– De fleste klarer seg på egenhånd, bare de sjekker leietageren på forhånd, sier Refling.

Han legger også til at lønnsomheten ved å leie ut har blitt dårligere på grunn av formueskatten, og at det derfor ikke vil være gunstig med flere utgifter.

– Summen som utleiemeglerne tar er en ganske stor del av leieinntekten, når du kan klare deg fint uten.

På hjemmesiden til Huseiernes Landsforbund ligger en standardkontrakt for leiemarkedet. Den er gratis for medlemmer, og koster 75 + porto kroner for dem som ikke er medlem.

Gratis: DinSides husleiekontrakt er gratis for alle! Last ned her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer